Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το θέμα της άρσης της απαγόρευση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού παραμένει σε εκκρεμότητα, με πολύ σοβαρές διαστάσεις. Με την παρούσα επείγουσα επιστολή στη βάση των εξελίξεων που έλαβαν χώρα κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόνων του Υπουργείου σας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου‐Δυτικής Μακεδονίας και εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης σας ενημερώνουμε ότι καθίστανται πλέον σαφή τα εξής:

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου ‐ Δυτικής Μακεδονίας, κα Γεωργακοπούλου‐Μπάστα, αγνοεί πλήρως τις συστάσεις του Εδικού Γραμματέα Δασών κ. Αμοργιανιώτη και δεν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση της.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ‐ Δυτικής Μακεδονίας ξεκάθαρα αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Υπουργείου σας για την ρύθμιση της θήρας των πτηνών.
Επίκειται η έκδοση της απόφασης της Γενικής Γραμματέως σε ΦΕΚ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση δραστηριοποίηση των κυνηών στο Εθνικό Πάρκο.
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν προκλητικά κρούσματα λαθροθηρίας. Συγκεκριμένα,

Με γνώμονα τα παραπάνω σας καλούμε να λάβετε πρωτοβουλία για την άμεση έκδοση απόφασης απαγόρευσης θήρας εντός των Ζωνών Α και 1 του Εθνικού Πάρκου και την οριστική επίλυση ενός ζητήματος για το οποίο σας έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει. Την κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού ν μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Επίσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε μία συνάντηση για να εκθέσουμε τις πτυχές του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Με τιμή,
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
«Καλλιστώ» Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Greenpeace
MOm Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς

Πηγή


Συντάκτης: Takis