φωτογραφία

Ένα δημοσίευμα του ιστοτόπου katoci.com, το οποίο αφορά ζημιές σε κοπάδια από αρκούδες, προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων οικολογικών ΜΚΟ. Στις επιστολές τους και οι δύο εκπρόσωποι προτρέπουν τους πολίτες να ενημερωθούν από τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ για τους τρόπους συμβίωσης με τις αρκούδες αλλά και τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Απ' την άλλη μεριά οι πολίτες, εύλογα, αναθέτουν αυτόν το ρόλο στο κράτος· Δήμους, Νομαρχίες κλπ. Αναρωτιώμαστε λοιπόν: Υπάρχει εθνική στρατηγική της ελληνικής Πολιτείας για την άγρια ζωή; Ή υπάρχουν μόνο οι στρατηγικές της κάθε ΜΚΟ; Τελικά ποιός έχρησε ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ της άγριας ζωής στην Ελλάδα τις ΜΚΟ και ποιός ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ελληνικού κράτους;

Παραθέτουμε το λήμμα προστάτης από το λεξικό του Τρανταφυλλίδη:
προστάτης 1 ο [prostatis] Ο10 θηλ. προστάτρια [prostatria] Ο27 & προστάτιδα [prostatiδa] Ο28 & προστάτισσα [prostatisa] Ο27α & (λόγ.) προστάτις [prostatis] : 1α. αυτός που έχει αναλάβει την προστασία (υλική και ηθική) κάποιου: Είναι ~ / προστάτρια των φτωχών. Aυτός ο άνθρωπος είναι ο ~ μου. Ο πατέρας είναι ο ~ της οικογένειας. || (στρατ.) χαρακτηρισμός στρατευσίμου που υπηρετεί μειωμένη θητεία, επειδή θεωρείται ότι έχει αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις: Xαρακτηρίστηκε / είναι ~ γιατί είναι ορφανός από πατέρα / γιατί είναι πατέρας τριών παιδιών. || (ως επίθ., ιστ.): Προστάτιδες δυνάμεις. || (μειωτ.): Aυτός έχει ισχυρούς προστάτες, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων του. Δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες, που περιορίζουν την ελευθερία και ανεξαρτησία μας. β. για άγιο που προστατεύει μια πόλη ή μια κατηγορία ανθρώπων: Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο ~ της Θεσσαλονίκης. Ο άγιος Nικόλαος είναι ο ~ των ναυτικών. H αγία Bαρβάρα, προστάτρια / προστάτισσα του πυροβολικού. || H θεά Aθηνά ήταν η προστάτιδα της Aθήνας. 2α. άτομο που εκβιαστικά και απειλητικά ζητάει χρήματα από επιχειρηματίες, για να τους προστατεύσει (δήθεν) από επιθέσεις συμμοριών. β. υπερασπιστής και κυρίως εκμεταλλευτής πόρνης· νταβατζής. 3. ~ των τεχνών / των γραμμάτων, που προστατεύει, που υποστηρίζει τις τέχνες ή τα γράμματα.

Πόλεμος κτηνοτρόφων και οικολόγων για τις αρκούδες της Δωδώνης

Τι λένε οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, αλλά και τέσσερα βίντεο με συνεντεύξεις πολιτων που υπέστησαν ζημιές