Κρούσμα λύσσας στα Τρίκαλα

kentayros.wordpress.com

Μία γυναίκα από το Παλαιόκαστρο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τρικάλων από δάγκωμα γάτας, που διαπιστώθηκε ότι έφερε τον ιό της λύσσας.
Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου να ακολουθήσει ειδική αγωγή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου. Η γάτα που τη δάγκωσε βρέθηκε νεκρή.

Στο μεταξύ, στην Αγριελιά Τρικάλων βρέθηκε μία αλεπού που έφερε τη λύσσα. Σύμφωνα με κτηνιάτρους οι γάτες μεταφέρουν τη λύσσα, καθώς τις νυχτερινές ώρες έρχονται σε επαφή με αλεπούδες.

Υπενθυμίζεται. ότι πριν από καιρό είχε γίνει ειδική ημερίδα στα Τρίκαλα στο πλαίσιο της οποίας οι κτηνίατροι είχαν συστήσει κυρίως τους κυνηγούν να εμβολιάζουν τα ζώα τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους.

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 02-03-2013 05:34
e-erevna.gr/.../...
01/03/2013 - 07:30
Ο ιός της λύσσας έπληξε πλέον και το νομό Τρικάλων μετά από δεκαετίες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε χθες το μεσημέρι και επίσημα η μόλυνση οικόσιτης γάτας στην περιοχή της Αγριελιάς με λύσσα, η οποία μάλιστα δάγκωσε και την ιδιοκτήτριά της που πλέον νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων ώστε να ακολουθήσει όλη την αγωγή που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις και να αποφύγει τον κίνδυνο να μολυνθεί. Μάλιστα, η οικόσιτη γάτα που είχε την ελευθερία να κινείται όμως και εκτός σπιτιού, ερχόταν σε επαφή και με τα ζώα της οικογένειας, βοοειδή συγκεκριμένα, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να δειγματοληπτικά να ελεγχθεί εάν έχουν προσβληθεί με τον ιό.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρ χη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, το θέμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία ωστόσο σε πρώτο στάδιο δόθηκε έμφαση στο να διασφαλιστεί η υγεία της συμπολίτισσάς μας αλλά και της οικογένειάς της ώστε να μην προσβληθεί από τη λύσσα. Ειδικότερα, στις 22 του μήνα η γυναίκα εμφανίστηκε στα επείγοντα με δάγκωμα από τη γάτα της, η οποία τελικά ψόφησε. Εκεί οι γιατροί φρόντισαν το τραύμα της, ενώ η γάτα στάλθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα, που υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό στον ιό της λύσσας. Αμέσως, ειδοποιήθηκε η ιδιοκτήτρια η οποία και ακολουθεί πλέον πιο εξειδικευμένη αγωγή. Σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει και η Κτηνιατρική Υπηρεσία το σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος τόσο προς τα οικόσιτα ζώα της οικογένειας όσο και γενικότερα, αφού η λύσσα στο οικόσιτο ζώο, σημαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει και κάποιο άλλο άγριο ζώο που έχει προσβληθεί από τον ιό το οποίο προφανώς δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα.

Την προσοχή των κατοίκων, ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών, εφιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και ομάδων όπως κτηνίατροι, κυνηγοί, θηροφύλακες. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα ενώ υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ελπίζοντας να μην έχουμε παρόμοιο κρούσμα στην περιοχή.

Οι ειδικοί συστήνουν την ιδιαίτερη προσοχή όλων στην έκθεση σε δήγμα (δάγκωμα) ή επαφή με σίελο, βλεννογόνο ή νευρικό ιστό οποιουδήποτε άγριου ζώου (λύκος, αλεπού, κουνάβι, νυχτερίδα κ.λπ), ενώ σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα ζώα (σκύλος, γάτα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα, χοίροι κ.λπ.) θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία η αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου.

«Η λύσσα μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την είσοδο του ιού, μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους ή τον νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου και όχι με το χάϊδεμα ή την επαφή ακέραιου δέρματος με σάλιο, ούρα ή κόπρανα ζώου. Η ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα χαρακτηρίζεται από αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του ζώου, μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού κ.λπ.», τονίζεται. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ σύντομα θα πραγματοποιηθού ν ρίψεις «αντιλυσσικών εμβολίων» από αέρος, ωστόσο μέχρι τότε πολίτες και αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας τόσο για τα ζώα όσο και για τους ίδιους.

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 02-03-2013 05:35
e-erevna.gr/.../...
02/03/2013 - 07:30
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας.
Χθες η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενημέρωσε με επίσημα στοιχεία για τον εντοπισμό του κρούσματος, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία και πρέπει να τηρηθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα ώστε να διασφαλίσουμε τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Από τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι αυτά που πρέπει να πραγματοποιήσου ν οι δήμοι σε ότι αφορά στη διαχείριση της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα. Όπως επισημαίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, οι δήμοι του νομού θα πρέπει να προχωρήσουν σε έλεγχο και στον αντιλυσσικό εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων. Ανάλογο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων που θα πρέπει επίσης και κάθε χρόνο να εμβολιάζουν τα ζώα τους.

Οι κάτοικοι οφείλουν να αναφέρουν στις αρχές, ακόμη και στην αστυνομία σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, κάθε δάγκωμα από. Επίσης είναι προφανές ότι όσοι εργάζονται κοντά σε ζώα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και πρέπει επίσης να εμβολιάζονται προληπτικά. Επίσης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και στα παραγωγικά ζώα τα οποία θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες τους.

Τα συμπτώματα επίσης είναι ένδειξη για ένα ζώο η οποία επίσης θα πρέπει να αναφερθεί σε αρμόδιες αρχές. Όπως για παράδειγμα στα άγρια ζώα, τα οποία δείχνουν να περιπλανούνται άσκοπα, η φιλικότητα προς τον άνθρωπο και η απώλεια του φυσικού ενστίκτου αποφυγής ανθρώπων και κατοικημένων περιοχών. Η κτηνιατρική υπηρεσία τονίζει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, εφόσον βέβαια τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Φεβρουάριο θα έπρεπε ήδη να έχουν ριφθεί με εναέρια μέσα «δολώματα» εμβολίων των άγριων ζώων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν κατέστη κάτι τέτοιο εφικτό.

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 04-03-2013 21:07
Η λύσσα δεν είναι πια παρελθόν στη Βόρεια Ελλάδα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει συνεχή επαγρύπνηση για τον περιορισμό πιθανών περιστατικών.
keelpno.gr/.../...
ειδικότερα: keelpno.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή