(ΜΙΡΑΚΟΛΟ ΜΙΡΑΚΟΛΟ) Πρώτη φορά υπεβλήθη πρόταση από το Φορέα Διαχείρησης για την άσκηση του κυνηγίου

ksartas.gr

Με τη λήξη της ετήσιας απαγόρευσης του κυνηγίου στον Αμβρακικό, τον περασμένο Γενάρη, επιτέλους υπεβλήθη για πρώτη φορά πρόταση από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού προς τη Δ/νση Δασών Άρτας για άσκηση θήρας στον Αμβρακικό, βεβαίως με τους δικούς τους όρους, με τους οποίους φυσικά δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε, ως έχουν.

Κατ' αρχάς θετικό είναι αυτό καθ' εαυτό το γεγονός, ότι επιτέλους γίνεται αποδεκτό το δίκαιο αίτημα του κυνηγετικού κόσμου, που είναι Η ΑΣΚΗΣΗ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ.

Ο Φορέας κατ' αρχάς προτείνει τις παρακάτω τέσσερις ζώνες ελεγχόμενης θήρας που είναι:

  1. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας Θολής σε έκταση που προσδιορίζεται δυτικά από τον ποταμό Λούρο και ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό.
  2. Το Βορειοδυτικό κομμάτι της λιμνοθάλασσας Λογαρούς, μέχρι τον επαρχιακό δρόμο Άρτας – Σαλαώρας.
  3. Το Βορειοανατολικό κομμάτι της λιμνοθάλασσας Λογαρούς, μέχρι τις χερσαίες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών.
  4. Τμήμα ανατολικά των εκβολών Αράχθου ποταμού.

Εξηγούμαστε, δεν μας έγινε χάρη είναι το αυτονόητο και το αποτέλεσμα ενός διαρκούς αγώνα του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ικανοποίηση για εμάς είναι, ότι επιτέλους μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης και τις δικές μας προτάσεις, αφού ουσιαστικά άνοιξε μια πόρτα στο διάλογο, τον οποίον διάλογο επιζητούσαμε και βασικά επιχειρούσαμε, όπως και τη συνεργασία σε ότι αφορά την προστασία του Αμβρακικού.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε όλα όσα προτείνει ο Φορέας, όπως τις τέσσερις ζώνες και τον τρόπο που τις προτείνει, εμείς εμμένουμε στην αρχική μας θέση που είναι οι επτά ζώνες, οι ζώνες που προτείνονται στη μελέτη Περγαντή, αφού η μελέτη αυτή αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική τεκμηριωμένη πρόταση διαχείρισης της θήρας στον Αμβρακικό και έχει εκπονηθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού (INTERREQ III ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ, 25% από Εθνικούς Πόρους). Άλλωστε αυτή η πρόταση τυγχάνει και της καθολικής αποδοχής των Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού της περιοχής.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα που αφορούν τη φύλαξη και επόπτευση του υγροβιότοπου είναι σίγουρα στον προγραμματισμό μας, όπως άλλωστε κάναμε πάντοτε και θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού, να είμαστε «το άγρυπνο μάτι», η Θηροφυλακή όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι έχει περιοχή ευθύνης ολόκληρο το Νομό Άρτας.

Αλλά βέβαιο είναι, ότι εκείνο που κανείς μας δεν θέλει, τόσο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις όσο και οι ίδιοι οι κυνηγοί, είναι η λαθροθηρία και γι' αυτό εάν υπάρχει σωστή συνεργασία θα τα καταφέρουμε και φυσικά με τη βοήθεια των ίδιων των κυνηγών, εφόσον τους αναγνωρίσουμε, ως ισότιμους χρήστες του υγροβιότοπου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.