Οι ειδικοί συμφωνούν...

Ο έλεγχος των όπλων δουλεύει!

Είναι ώρα για εντονότερη δράση της ΕΕ κατά της ένοπλης βίας

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει επανειλημμένα μάρτυρες τραγικών ένοπλων επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία κ.α. Τέτοια περιστατικά μπορεί να συμβούν σε κάθε χώρα. Στη ΕΕ συνολικά σημειώνονται πάνω από χίλιες ανθρωποκτονίες από πυροβόλα όπλα κάθε χρόνο, ενώ τα πεντακόσιες χιλιάδες περίπου πυροβόλα όπλα που έχουν δηλωθεί ως απολεσθέντα ή κλαπέντα στην ΕΕ δεν έχουν εντοπιστεί.

Σήμερα η Επιτροπή παρουσιάζει προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να περιοριστεί η ένοπλη βία στην Ευρώπη, και προτείνει νομοθετικά μέτρα, επιχειρησιακές δράσεις, κατάρτιση και χρηματοδοτικά μέσα, σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από την παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων.

Με την ευκαιρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με την οποία, έξι στους δέκα Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα που συνδέεται με πυροβόλα όπλα θα αυξηθεί την επόμενη πενταετία και ότι το 55% των Ευρωπαίων επιθυμούν αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοφορία και την αγοραπωλησία πυροβόλων όπλων.

"Κάθε εβδομάδα ακούμε για νέα περιστατικά βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων. Ωστόσο, η συζήτηση για την παράνομη χρήση και διακίνηση όπλων στην Ευρώπη γίνεται σε ανησυχητικά χαμηλούς τόνους. Γίνεται πολύ συζήτηση για τη χρήση των όπλων στην Αμερική, τη στιγμή που θα πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως με τα του οίκου μας. Έχουμε πολλά να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη για να διασφαλίσουμε ότι φορητά όπλα, τουφέκια και όπλα επίθεσης δεν καταλήγουν στα χέρια εγκληματιών", δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανακοίνωσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίζονται στην ΕΕ, σε όλο τον κύκλο ζωής των όπλων, δηλαδή κατά την κατασκευή, την πώληση, την κατοχή, την εμπορία, την φύλαξη και την απενεργοποίησή τους, χωρίς παράλληλα να θίγονται ορισμένες ισχυρές παραδόσεις που συνδέονται με νόμιμη χρήση όπλων, όπως το άθλημα της σκοποβολής, το κυνήγι κ.λπ.

Αυστηρότεροι ενωσιακοί κανόνες για την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων θα μπορούσαν ενδεχομένως να διασφαλίσουν ότι όταν αυτά παύουν να χρησιμοποιούνται, καθίστανται ακατάλληλα προς χρήση.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα καθιέρωσης κοινής προσέγγισης για την επισήμανση των πυροβόλων όπλων με αριθμό σειράς κατά την κατασκευή τους, ώστε να διευκολύνεται η ταυτοποίηση των όπλων που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.

Είναι ανάγκη να θεσπιστεί ενωσιακή νομοθεσία με κοινούς ελάχιστους κανόνες για τις ποινικές κυρώσεις ώστε να ενισχυθεί η αποτροπή της χρήσης όπλων σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά και να καλυφθούν τα νομικά κενά υπέρ των διακινητών. Οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν, αφενός, να καθορίζουν ποια αδικήματα με πυροβόλα όπλα πρέπει να διώκονται ποινικά (παράνομη κατασκευή, διακίνηση, παραβίαση της επισήμανσης, παράνομη κατοχή και πρόθεση προμήθειας πυροβόλου όπλου) και, αφετέρου, να προσδιορίζουν το επίπεδο των κυρώσεων που πρέπει να επιβάλλουν τα κράτη μέλη.

Η μείωση της ένοπλης βίας θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί αν γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ για την κατοχή όπλων στα κράτη μέλη, με τον περιορισμό, για παράδειγμα, της πρόσβασης σε ιδιαίτερα επικίνδυνα είδη όπλων για μη στρατιωτική χρήση. Παράλληλα, πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες χορήγησης αδειών για όπλα και να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι πώλησης και παράνομης κατασκευής πυροβόλων όπλων. Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει επίσης περισσότερες πληροφορίες για τις προκλήσεις που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρονική πώληση όπλων ή η τρισδιάστατη εκτύπωση τμημάτων όπλων, αλλά ταυτόχρονα και για τους τρόπους μείωσης του κινδύνου της παράνομης παράδοσης πυροβόλων όπλων μέσω ταχυδρομείου.

H Επιτροπή θα επιχειρήσει επίσης να περιορίσει την απειλή της εκτροπής πυροβόλων όπλων από τρίτες χώρες παρέχοντας τεχνική βοήθεια, όπως ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου των εξαγωγών όπλων, αποκοπή των οδών διέλευσης του λαθρεμπορίου και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων στρατιωτικών όπλων.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν τώρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να αξιολογηθούν οι διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και η θέσπιση νομοθεσίας.

Οι προτεραιότητες αυτές προκύπτουν από συζητήσεις με τις αρχές επιβολής του νόμου, από καταθέσεις θυμάτων ένοπλης βίας, απόψεις ΜΚΟ και επίσημων κατασκευαστών, πωλητών λιανικής και χρηστών, καθώς και από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευροβαρόμετρου και από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Link to Communication

MEMO/13/916

Ιστότοπος της Σεσίλιας Μάλμστρομ

Ακολουθήστε την επίτροπο Μάλμστρομ στο Twitter

Ιστότοπος της ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων

Ακολουθήστε την ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων στο Twitter

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (+32 2 298 09 63)

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (+32 2 298 67 64)

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες