Κυνήγι για τη διατήρηση;

Στις παρυφές του τροπικού δάσους στο ΝΑ Καμερούν, οι Πυγμαίοι Μπάκα από το χωριό Lantjoue έχουνε γιορτή. Όλοι είναι ντυμένοι με τα καλά τους τους και τα τύμπανα ηχούν. Στο τραπέζι που έχει στηθεί στη σχολική αίθουσα του χωριού είναι απλωμένη μια πανδαισία από γλυκοπατάτες, μπανάνες, φρέσκα ψάρια και μια μεγάλη κατσαρόλα αντιλόπη στιφάδο.

Ο λόγος για τη γιορτή; Η άφιξη καινούργιων θρανίων και εξοπλισμού για το σχολείο, τα οποία πληρώθηκαν από το πρόγραμμα ελεγχόμενου κυνηγίου της κοινότητας που υλοποιούν οι χωρικοί και του οποίου η σύσταση έγινε με τη βοήθεια της πολυεθνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

"Ίσως προκαλεί έκλπηξη το γεγονός ότι μια περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει το κυνήγι», λέει ο Leonard Usongo του WWF, τοπικός διαχειριστής του προγράμματος. "Αλλά το εμπορικό κυνήγι με σκοπό την πώληση κρέατος θηραμάτων έχει γίνει τόσο μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε να δοκιμάσουμε κάτι νέο (ΝΕΟ; ΠΑΛΙΟ ΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ θέλει να πει το παληκάρι, αλλά δεν του βγαίνει - χο) για την καταπολέμησή του. Μία προσέγγιση είναι το ελεγχόμενο κυνήγι."

Το Lantjoue είναι χαρακτηριστική περίπτωση των μικρών κοινοτήτων στις παρυφές του τροπικού δάσους του Καμερούν. Οι πληθυσμοί Μπάκα και Μπαντού ζουν εδώ για γενιές, βγάζουν δε τα προς το ζην από την καλλιέργεια, την υλοτομία, και σαν κυνηγοί και συλλέκτες από το δάσος.

"Οι άνθρωποι εδώ πάντα κυνηγούσαν για τις δικές τους ανάγκες», λέει ο Usongo. "Αλλά τις δύο τελευταίες δεκαετίες άνοιξαν καινούργιοι δρόμοι, ως επί το πλείστον για τη μεταφορά ξυλείας και πολύ περισσότερα φορτηγά κατευθύνονται προς τις πόλεις. Οι ντόπιοι κυνηγοί πωλούν κρέας αγρίων ζώων στους περαστικούς οδηγούς φορτηγών για πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν λίγα χρόνια πριν. Αυτό τροφοδότησε μια τεράστια αύξηση στο κυνήγι, ακόμη και ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση όπως οι γορίλες."

Οι οδηγοί με τη σειρά τους μεταπωλούσαν το κρέας στις αγορές των Γιαουντέ και Ντουάλα, όπου δεσπόζουν πολύ υψηλές τιμές. Το εμπόριο είναι τόσο επικερδές που έχει προσελκύσει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας, οι οποίοι επιδίδονται στη λαθροθηρία άγριων ζώων.

«Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών του Καμερούν για να σταματήσει το εμπόριο», λέει ο Usongo, "αλλά υπάρχουν πάρα πολλά φορτηγά και πάρα πολλοί δρόμοι - είναι αδύνατο."

Η νέα προσέγγιση βοηθάει τους ντόπιους να διαχειριστούν το κυνήγι οι ίδιοι. Αντί κανόνων και κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο να αποθαρρύνει το κυνήγι για το εμπόριο αγρίων ζώων, οι χωρικοί της Lantjoue έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν οι ίδιοι τα όρια θήρευσης εντός της καθορισμένης ζώνης κυνηγίου του χωριού.

Το κίνητρο για να διατηρείται η άγρια πανίδα σε αφθονία είναι οι αλλοδαποί κυνηγοί τροπαίων.

Μεταξύ άλλων, το δάσος γύρω από το Lantjoue είναι το σπίτι της ακριβοθώρητης αντιλόπης bongo (Tragelaphus euryceros). Αυτό το υπέροχο ζώο με τις υπόφαιες και λευκές ρίγες και τα λεπτά σπειροειδή κέρατα ζει μόνο σε λίγες περιοχές της Αφρικής. Οι κυνηγοί τροπαίων είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για ένα.

Αυτοί οι πλούσιοι αλλοδαποί θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα βρουν μια bongo κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης τους. Εάν οι χωρικοί μπορούν να το εγγυηθούν, τότε οι κυνηγοί θα έρθουν στα δάση τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει συσταθεί απ' το WWF, οι χωρικοί πρέπει να περιορίσουν το δικό τους κυνήγι τους και να εξασφαλίσουν ότι πολλά bongos μπορούν να βρεθούν στο δάσος τους. Οι κυνηγοί τροπαίων πληρώνουν ένα μεγάλο τέλος για την άδεια θήρας, μέρος του οποίου επιστρέφεται στους κατοίκους του χωριού για να χρηματοδοτήσει βελτιώσεις, όπως ο εξοπλισμός του σχολείου.

Ο αρχηγός του χωριού, Diopim Akanda, είναι ευτυχισμένος.

(*) Ένα είναι Το Ταμείο!

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες