Του Θάνου Περβολαράκη

Λιμενικοί του Ηρακλείου σε ρόλο και κτηνιάτρου ξεκινούν ελέγχους για να θωρακίσουν την πόλη και το νησί από τη λύσσα! Άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσουν σε σαρωτικούς ελέγχους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης της λοίμωξης αυτής, η οποία έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Οι έλεγχοι θα αφορούν στην ύπαρξη ή μη των βιβλιαρίων υγείας τετράποδων που ταξιδεύουν από και προς την Κρήτη με το πλοίο της γραμμής, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει το εμβόλιο της ασθένειας. Ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αστυνομίας του ΚΛΗ, Πλωτάρχης Ευθύμιος Δουβής είπε στην «Π» ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, ενώ προβλέπονται εκτός από διοικητικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

«Ο έλεγχος θα γίνεται σε όσους κατά τη φόρτωση ή την εκφόρτωση του πλοίου μεταφέρουν κυρίως σκύλους ή γάτες, προκειμένου να εξετάσουμε εάν τα ζώα αυτά έχουν εμβολιαστεί για τη λύσσα. Θα βλέπουμε τα βιβλιάριά τους, τα οποία θα πρέπει απαραιτήτως να τα έχουν μαζί τους οι κάτοχοι των τετράποδων αυτών. Εάν εντοπιστεί ζώο κατά τον κατάπλου που δεν έχει εμβολιαστεί, τότε δε θα του επιτρέπεται η έξοδός του στο νησί, θα κρατείται στο πλοίο με εντολή να επιστρέψει. Το βιβλιάριο υγείας είναι απαραίτητο συνοδευτικό έγγραφο το οποίο θα πρέπει να έχει απαραιτήτως μαζί ο κάτοχος του ζώου τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση από το λιμάνι. Εάν κατά τον κατάπλου διαπιστωθεί ότι το τετράποδο δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, τότε δε θα επιτρέπεται επίσης η έξοδος του από το πλοίο» τόνισε ο κ. Δουβής.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, η λήψη μέτρων αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την Κτηνιατρική Θπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης. Τα φαινόμενα λύσσας που εμφανίστηκαν σε Μακεδονία και Θεσσαλία έχουν θορυβήσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες οι οποίες επιδιώκουν τη θωράκιση του νησιού από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως τόνισε ο ίδιος σε περίπτωση εντοπισμού ζώου που δεν έχει εμβολιαστεί θα ειδοποιείται η κτηνιατρική υπηρεσία. Ο κ. Δουβής ανέφερε επίσης ότι εκτός από το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται από το Δήμο, προβλέπεται και η άσκηση ποινικών διώξεων για διασπορά λοιμωδών νόσων.

Η λύσσα

Επί δεκαετίες η Ελλάδα ήταν μια «ελεύθερη» χώρα σε ό,τι αφορούσε τη λύσσα. Το 2012 όμως ξαναμπήκε στο «κλαμπ» των... πολιορκημένων από αυτή τη θανατηφόρα νόσο των θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου), όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά το 1987 κρούσμα λύσσας σε μια κόκκινη αλεπού (το συγκεκριμένο ζώο θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση) στη Σιάτιστα Κοζάνης. Εκτοτε η λύσσα δείχνει τα... δόντια της στη χώρα μας.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες