Συχνά γίνεται σύγκριση της παιδείας μεταξύ Ελλήνων και ξένων κυνηγών. Αυτό που παραβλέπουμε όμως είναι η επιβολή του νόμου στις άλλες χώρες. Η επικείμενη τιμωρία είναι βέβαιο πως κάνει κι αυτούς που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη παιδεία, να σκεφτούν δυο φορές πριν παρανομήσουν.
Το άρθρο αναφέρεται σε ένα δημόσιο πρόσωπο, τον κ. Hoyt, ο οποίος συνελήφθη να έχει σκοτώσει τρεις άλκες, αντί της μίας που είχε δικαίωμα, πήρε το κρέας μόνο της μίας και άφησε τις άλλες δύο να σαπίσουν στο δάσος. Αξίζει να εστιάσουμε στο γεγονός πως τιμωρήθηκε όχι μόνο γιατί θήρευσε περισσότερες της μίας, αλλά η βαρύτερη ποινή του επιβλήθηκε επειδή σκότωσε αναίτια τα δύο άλλα ζώα αφού δεν είχε σκοπό να πάρει το κρέας τους.
Τέλος αξίζει να παρατηρήσουμε πως οι Αμερικάνοι δεν αναφέρονται σε άδεια θήρας, αλλά σε "προνόμιο" θήρας.

Η θηροφύλακες της Δασικής Υπηρεσίας του Idaho δήλωσαν ότι ο Hoyt σκότωσε τρεις άλκες και εγκατέλειψε το κρέας των δύο στην ύπαιθρο να χαλάσει. Είχε μόνο μια έγκυρη ετικέτα θήρας άλκης, όταν συνέβη το περιστατικό στις 2 Νοέμβρη και έλεγε ψέματα αρνούμενος την κάρπωση των δύο επιπλέον ζώων.

Ο Hoyt ομολόγησε την ενοχή του για δύο πλημμελήματα - παράνομη κάρπωση θηραμάτων και αναίτια καταστροφή άγριας πανίδας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 30 ημέρες φυλάκιση, με αναστολή, του επέβαλε πρόστιμο άνω των 2.100 δολαρίων και τον διέταξε να καταβάλει 2.750 δολάρια για αποκατάσταση. Ο Hoyt επίσης τέθηκε υπό επιτήρηση για τέσσερα χρόνια, ενώ διετάχθη να υπηρετήσει 32 ώρες κοινωφελούς εργασίας και ανακλήθηκαν τα προνόμια θήρας του (σσ. άδεια θήρας).