Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα συντάξει την κοινή πρόταση προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α. προκειμένου να συμπεριληφθεί στη νέα ρυθμιστική απόφαση του Υπουργείου για τη θήρα στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, αυτό αποφασίστηκε στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Υπουργείου, Δ/νσεις Δασών) οι οποίοι επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στις εμπειρίες που αποκομίστηκαν κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού μεταξύ των οποίων ήταν:

  • Η μείωση της λαθροθήρας κατά το διάστημα εφαρμογής της ρύθμισης και
  • Η υλοποίηση των προϋποθέσεων που περιέγραφε η ρυθμιστική απόφαση από τους εμπλεκόμενους.

Από το διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των παρισταμένων προέκυψαν κοινές διαπιστώσεις σε πολλά σημεία και αποφασίστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει στη σύνταξη πρότασης προς το Υπουργείο με την οποία:

  • θα προτείνεται η παράταση για δύο επιπλέον έτη της ρυθμιστικής απόφασης με την οποία επιτρέπεται το κυνήγι σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού και υπό προϋποθέσεις.
  • θα αποσαφηνίζονται επιμέρους τεχνικά ζητήματα τα οποία θα ενισχύουν τις ήδη υλοποιημένες δράσεις
  • θα υποβάλλονται νέες ολοκληρωμένες προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της αειφόρου θήρας καθώς και την καταστολή της λαθροθήρας
  • θα προτείνεται η πιλοτική εφαρμογή μικτών κλιμακίων ελέγχου και φύλαξης που θα δρουν στον υγρότοπο καθ' υπόδειξη και εντολή των προϊσταμένων των Δ/νσεων Δασών Άρτας , Πρέβεζας και
  • Θα εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών καθώς και με τη συνδρομή και άλλων διωκτικών αρχών (π.χ. ΣΔΟΕ, Εισαγγελικές Αρχές κ.α.) όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη αντιμετώπιση και πάταξη της λαθροθήρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Αθ. Οικονόμου, από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού οι κ.κ. Δ. Μπαρέλος, Φ. Περγαντής, Ι. Παπαγιάννης, από την Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου οι κ.κ. Π. Σκαματζούρας, Χ. Μπρέχας, Σπ. Μπαλαμπέκος , από τον Κυνηγετικό Συλλόγο Πρέβεζας οι κ.κ. Φ. Μπάκας, Π. Βάσιος, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δ. Ζήκος, ο Δ/ντης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Αν. Τσουμάνης, από τις Δ/νσεις Δασών Άρτας , Πρέβεζας οι κ.κ. Εμ. Γοργόλης, Β. Δάλαρος, από τη Δ/νση Υδάτων ο κ. Σ. Τσιπέλης.

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 05-08-2014 07:23
Ε ΚΟΗ: Πρόταση συνέχισης της θήρας στον Αμβρακικό για 2 χρόνια

Παράθεση:
www.vimanews.gr/.../
Την πρόταση στο ΥΠΕΚΑ να συνεχιστεί για 2 χρόνια της θήρας, στις ίδιες με πέρυσι περιοχές και σύμφωνα με την ετήσια Ρυθμιστική διάταξη Θήρας

θα μεταφέρει η Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γραμματέας της Μπάμπης Μπρέχας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία δεσμεύεται για την συνεχή επαγρύπνηση και επιτήρηση του Αμβρακικού από την Θηροφυλακή, "κάτι που κάναμε μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία", για την συνέχιση του προγράμματος της φαινολογίας της μετανάστευσης, που ξεκίνησε το 2006, αλλά και την συνέχιση του προγράμματος Άρτεμις, που ξεπερνά τα 16 υλοποίησής του.

"Ο Αμβρακικός αποτελεί θέμα 1ης προτεραιότητας για την Ε΄ΚΟΗ, με στόχο την διαφύλαξη και προστασία του σπουδαίου αυτού οικοσυστήματος. Αυτή εξάλλου ήταν και η προσπάθειά μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα" αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται οτι προχθες είχε διεξαχθεί σύσκεψη φορέων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό τα αποτελέσματα απο την εφαρμογή της ΚΥΑ για την θήρα στον Αμβρακικό. "Αφού κάναμε ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς και διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις που προβλεπόταν από την Υπουργική Απόφαση του κ. Καλαφάτη. Συγκεκριμένα, η Ε΄ΚΟΗ υλοποίησε, σήμανση της περιοχής με πινακίδες, ενημερωτικό φυλλάδιο με χάρτες της περιοχής και πληροφορίες, πρόσληψη 3 νέων θηροφυλάκων, που μαζί με τους ήδη 4 της Άρτας και τους 3 της Πρέβεζας, γίνονται 10, αγορά 2 ειδικών λεμβών (γαϊτες) με τις ανάλογες εξωλέμβιες μηχανές, ενίσχυση του προγράμματος παρακολούθησης της Φαινολογίας της μετανάστευσης, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με διεθνής προδιαγραφές, την επίβλεψη και συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 2 διεθνών Περιβαλλοντικών οργανισμών" είπε ο κ. Μπρέχας.

Απο την εφαρμογή της ΚΥΑ και των παραπάνω μειώθηκε συντριπτικά η λαθροθηρία λόγω της ύπαρξης των νομίμων κυνηγών αλλά και στην συνεχή και ουσιαστική δράση της Θηροφυλακής, οι πληθυσμοί των πουλιών που ήρθαν, αν και αργά λόγω του «μαλακού» χειμώνα, δεν επηρεάστηκαν από την δραστηριότητα του κυνηγιού, η σήμανση με τις πινακίδες αλλά και το ενημερωτικό φυλλάδιο, βοήθησαν σημαντικά τους κυνηγούς ώστε να γνωρίζουν πού μπορούν να ασκήσουν την δραστηριότητα και πού όχι. Παράλληλα, διαπιστώθηκε οτι το κυνήγι είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα, απόλυτα συμβατή με την φύση και το περιβάλλον όταν γίνεται με νόμιμο τρόπο, όπως αυτός ορίζεται από την ετήσια Ρυθμιστική του ΥΠΕΚΑ, και μάλιστα με οικονομικά οφέλη για τις περιοχές.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή