Παρ' όλους τους αυστηρότατους ελέγχους, που επικεντρώνονται στους σκύλους των κυνηγών, δεν έχει καταγραφεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ παράβαση

Πολίτης Τσουχτερά πρόστιμα, αυστηρές κυρώσεις
Εκτεταμένοι κυνηγητικοί έλεγχοι στη Χίο από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες

Σε 20 μέρες αρχίζει το κυνήγι, όπλα, μπαλάσκες, στολή παραλλαγής και φύγαμε. Φύγαμε; Έ, όχι και τόσο εύκολα και απλά. Οι φίλοι κυνηγοί, που περιμένουν με ανυπομονησία να ρίξουν την πρώτη ντουφεκιά, θα πρέπει φέτος να είναι πολύ τυπικοί και προσεκτικοί, θα πρέπει να φροντίσουν να είναι καθ’ όλα νόμιμοι, γιατί όλες οι υπηρεσίες διαμυνήουν ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και οι κυρώσεις πολύ αυστηρές.

Υπάρχει βέβαια – όπως πάντα στο Ελληνικό κράτος – και μια ασάφεια αρμοδιοτήτων για κάποια θέματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες εμπλοκές στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Δεν είναι σαφές π.χ. ακόμη ποια υπηρεσία θα ελέγχει τις κλούβες μεταφοράς των σκυλιών. Πάντως δεν θα έχει την ευθύνη η Δασική, όπως μας διαβεβαιώνει ο διευθυντής Κώστας Μπέλλας.  Θα την έχει το τελωνείο, η Θηροφυλακή, το κτηνιατρείο; Οι υπηρεσίες περιμένουν την κοινοποίηση του νέου Ρυθμιστικού Κανονισμού, όπου πιστεύουν ότι θα καταγράφονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα.

Τα σίγουρα είναι ότι οι έλεγχοι φέτος θα είναι πολύ περισσότεροι από άλλες σεζόν, πολύ αυστηρότεροι. Τα σκυλιά θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας και η άδεια οπλοφορίας θα εκδίδεται για τον καθένα μόνο αν στα βιβλιάρια των σκυλιών είναι καταγραμμένος ο εμβολιασμός, η τοποθέτηση τσιπακιού και γενικότερα η καλή κατάσταση της υγείας τους.

Ο νόμος

Τα διοικητικά πρόστιμα είναι πολλά και οι κυρώσεις σημαντικές και τα πρόστιμα ακριβά. Οι ποινές είναι γνωστές για τη λαθροθηρία, τα μηχανήματα μίμισης των φωνών των πουλιών, την παράνομη οπλοφορία, την άρνηση ελέγχου,κ.τ.λ.

Το άρθρο 46 του νόμου 42/35/2014, ορίζει τις ευθύνες ελέγχου, τις διαπιστώσεις και τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλλει η Διεύθυνση Δασών, τα οποία σύμφωνα με το νόμο στη συνέχεια αποδίδονται στο δήμο.

Οι κυριότερες κυρώσεις

  1. Αν ο σκύλος δεν έχει δηλωθεί αφαιρείται από τον ιδιοκτήτη η άδεια κυνηγιού.
  2. Αν έχει αφαιρεθεί το μικροτσίπ από το σώμα του, πρόστιμο 3.000 ευρώ.
  3. Αν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας του ζώου, πρόστιμο 500 ευρώ.
  4. Αν δεν τηρείται Βιβλιάριο Διαβίωσης, πρόστιμο 300 ευρώ.
  5. Αν δεν είναι καταγραμμένο εμπρόθεσμα, πρόστιμο 300 ευρώ.

Αυτά τα ολίγα, προς το παρόν. Έπεται συνέχεια μετά τη δημοσιοποίηση της Ρυθμιστικής.