Αιολικά Πάρκα και πτηνά

Ο αέρας δεν ανήκει αποκλειστικά στους ανθρώπους.
Όταν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προφανώς, αποτελούν απλά ένα τυπικό δικαιολογητικό του φακέλλου.
Όταν το κέρδος είναι το μοναδικό κριτήριο.
Τότε μια πράσινη, ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, μετατρέπεται σε εχθρική για την άγρια ζωή!

Το παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε στα Αστερούσια της Κρήτης αποτελεί επιβεβαίωση ότι στην Ελλάδα η χωροθέτηση των αιολικών έχει αγνοήσει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τις ανάγκες της άγριας ζωής. Όπως έχουν αγνοηθεί οι ατιδράσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων και της Ορνιθολογικής επί του θέματος.

Το όρνιο στο βίντεο είναι η πέμπτη γνωστή περίπτωση απώλειας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια τα τελευταία δύο χρόνια στην Κρήτη. Στην Κρήτη κατοικεί ο τελευταίος υγιής πληθυσμός αυτού του προστατευόμενου είδους στη χώρα μας (150 ζευγάρια, όταν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχουν μείνει περισσότερα από 30).

Η λύση είναι η αυστηρή χωροθέτηση των Αιολικών πάρκων με πραγματικές περιβαλλοντικές και ορνιθολογικές μελέτες σύμφωνα με τον οδηγό που έχει εκδώσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Σχόλια   

# ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 06-04-2010 09:33
τρομερό το βίντεο, ελπίζω να τα κατάφερε τελικά.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 05-05-2011 17:10
Η ορνιθολογική έχει κάνει αρκετές επανεκδόσεις τέτοιων οδηγών. Σχετικά με το ίδιο θέμα, ανά περιόδους μπορείτε να βρείτε παρόμοιες εκδόσεις, στο ίδιο αντικείμενο, αλλά με τροποιημένο περιεχόμενο.

Για τις ανεμογεννήτριες υπάρχει και εκπαιδευτικό υλικό (όχι της Ορνιθολογικής, άλλου συντάκτη επίσης γνώστη του αντικειμένου).
Μέσα από αυτό, τα παιδιά μπορούν να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματά τους, να μάθουν για τα οφέλη από τις ανεμογεννήτριες και να τις αποδεχτούν ή να τις αγαπήσουν…
Το έγγραφο έχει πολύ ωραία εικονογράφηση. Κάπου προς το τέλος, διδάσκεται και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που ονομάζεται:
«Μελετώ τα αιολικά πάρκα του δικού μου τόπου».
env-edu.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 05-05-2011 18:03
Πολίτη,
δανείζομαι ένα σχόλιο απ' τον ιστότοπο του αρχεοπτέρυγα, που είναι πιο ειδικός.

Παράθεση:
Ανώνυμος είπε...

H EOE είναι ο κατ'εξοχήν εκδότης συγχωροχαρτιών, δηλαδή μελετών, που κάνουν το μαύρο άσπρο για να περάσουν επενδυτικά έργα.

Παράδειγμα η Γιάλοβα, που ήταν άκρως απειλούμενη, μέχρι που έγινε το θέρετρο μαμούθ στην Μεσσήνη και άλλαξε ρότα η ΕΟΕ. Ενώ πρώτα κινδύνευε ακόμη και μια σαύρα (καμία σχέση με πτηνό) μετά συναίενσαν στην εκτροπή όλων των ποταμών της περιοχής για το έργο.

Αυτή είναι η ΕΟΕ. Μια από τα ίδια και όλα καλά εφόσον υπάρχουν μελέτες για τα νυν και πρώην μέλη της, όπως την κοινοπραξία που πρόσφατα παρέδωσε 69 μελέτες copy paste έναντι αδρής αμοιβής.

Μην με αρχίσεις με την ΕΟΕ.

Kaymakchalan
10 Απριλίου 2011 10: 00 μ.μ.
archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/04/blog-post_09.html
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# archaeopteryx 06-05-2011 10:59
Τα αιολικά είναι ενεργειακά, οικονομικά, και περιβαλλοντικά η μεγαλύτερη απάτη στην Ευρώπη. Και λέω Ευρώπη γιατί βασικά Γερμανική Δανεζικη και Ισπανική μπίζνες είναι.

Παράγουν ελάχιστο ρεύμα ΜΟΝΟ όταν φυσάει και στατιστικά το μισό από το λίγο που παράγουν πετιέται γιατι δεν είναι σε ώρες αιχμής. Κοστίζουν 3 φορές (300%) πάνω από το συμβατικό ρεύμα. ΔΕΝ μειώνουν ρύπους επειδή όταν υπάρχουν βασικά το 75% της ονομαστικής ισχύος που έχουν είναι κατανάλωσηξ από θερμικές μονάδες. Αυτό επειδή τα αιολικά έχουν δεν έχουν 25% διαθεσιμότητα.

Για τα πτηνά, αρπακτικά και μη, ή τα αλέθουν ή τα διώχνουν. Καλή δικαιολογία όμως για αποψιλώσεις και χωματουργικά και μπετά στα βουνά μας.

Θέλουν να βάλουν 3000 στην Κρήτη και δεν ξέρω πόσες στον Πάρνωνα. ΟΛΑ σε περθένες περιοχές
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 08-05-2011 09:56
Τα σχέδια για τη χωροθέτηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών , δηλαδή πού θα γίνει τι, και πώς, οργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια στα υπηρεσιακά γραφεία.

Τον Νοέμβριο του 2008 σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπήρχαν στο πλάνο 2.587 ανεμογεννήτριες . Τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ πίστευε ότι μέχρι το 2010 θα είχε τετραπλασιαστεί η παραγωγή ρεύματος.

Αποσπάσματα από το άρθρο:
- «Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν κάνει την τομή που όλοι περιμέναμε», επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ορισμένες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές επιβαρύνονται σημαντικά ενώ την ίδια ώρα προστατεύονται υπέρμετρα περιοχές που προορίζονται για έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη».

- «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χωροθετεί χωρίς στόχο», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης. «Αντί να συμβάλει στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και να δίνει πνοή και άνοιγμα στις επενδύσεις που υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει περιορισμούς με αποτέλεσμα να αναχαιτίζει τη διάθεση των δυνάμει επενδυτών στις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

www.tanea.gr/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 08-05-2011 09:56
Οι Γερμανοί ετοιμάζουν επένδυση 1 δισ στην Κρήτη!
Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απώτερο στόχο τα...ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

cretalive.gr/.../...)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 09-05-2011 12:49
Τελευταία διατυπώνεται σε κάποιες ιστοσελίδες, η εξής απορία: Σε ποιο βαθμό γνώριζε ή γνωρίζει η Ορνιθολογική τα προβλήματα που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες στα πτηνά;
Προσωπικά έχω μια άλλη απορία: από τη στιγμή που είχε χρηστεί «από κρατικές υπηρεσίες» ως ο πλέον αρμόδιος φορέας για τα πουλιά και εφόσον γινόταν αποδέκτης διαμαρτυριών ή καταγγελιών που έφταναν στα γραφεία της από τοπικές κοινωνίες, τελικά ποιους χειρισμούς έκανε; Σε ποιες υπηρεσίες τις κοινοποιούσε; Τελικά ποιές υπηρεσίες έκαναν κάποιους ελέγχους για το αληθές ή όχι αυτών;

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από την ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε.
www.ornithologiki.gr/.../

Τι πολιτική ακολουθεί η Ορνιθολογική?
- Πιέζουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής. Αυτό περιλαμβάνει από lobbying και παρεμβάσεις σε διεθνείς συναντήσεις, μέχρι καταγγελίες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
- Παρεμβαίνουμε για την ελλιπή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την έλλειψη περιβαλλοντικών πολιτικών για το φυσικό περιβάλλον. Η Ορνιθολογική λαμβάνει κατά μέσο όρο 150 καταγγελίες το χρόνο.
- Κινούμε νομικές διαδικασίες σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής παρανομίας και αυθαιρεσιών.
- Προτείνουμε πραγματικές λύσεις για τα κομβικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άγρια πουλιά και η φύση. Από το 1982 η Ορνιθολογική έχει προτείνει σχέδια νόμων, γνωμοδοτεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και εκπονεί μελέτες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
- Κάνουμε πολιτική «από τα κάτω»: αναπτύσσουμε δίκτυα παρακολούθησης, στηρίζουμε τοπικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες κατοίκων, συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες που στόχο τους έχουν να διασώσουν την φύση.
… Διεκδικούμε το δικαίωμα της άγριας φύσης για ζωή!

Σχόλια για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περιοχές Natura 2000, θα βρείτε και εδώ:
malvumaldit.wordpress.com/.../ ...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή