σμίκρυνση

100 φορές τιμωρία "Άλλο κυνηγός, ΑΛΛΟ λαθροθήρας"

Η αξία δύο συλλαβών

Αρκετοί ιστότοποι επέλεξαν, ελαφρά τη καρδία, επέλεξαν να αναμεταδώσουν το σοβαρότατο επεισόδιο λαθροθηρίας στο Μύτικα της Άρτας, χαρακτηρίζοντας λανθασμένα το δράστη ως "κυνηγό". Η ελληνική γλώσσα όμως διαθέτει συγκεκριμένη λέξη για όποιον κυνηγάει παράνομα. Τη λέξη λαθροθήρας ή λαθροκυνηγός.

Πίσω στο θρανίο

Πως θα σας φαινόταν αν κάποια μέρα σας σταμάταγε για έλεγχο ένας δασοφύλακας που δεν καταλαβαίνει πως υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα σ' ένα κυνηγό κι' ένα λαθροθήρα;

και μετά στο πεδίο

Κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιούνται οι δύο αυτοί όροι, κυνηγός και λαθροθήρας, ως ταυτόσημοι παραπέμπει είτε σε έλλειψη παιδείας ή σε απόπειρα δυσφήμισης των κυνηγών. Είναι δε ιδιαίτερα προσβλητικό για κάθε κυνηγό να εξομοιώνεται με τους λαθροθήρες.

Γιατί κάθε κυνηγός μέλος Κυνηγετικού Συλλόγου αποδέχεται το καταστατικό του Συλλόγου, σύμφωνα με το οποίο:

Σκοπός.

"Αρθρον 2.

1. Σκοπός του Κυνηγετικοϋ Συλλόγου είναι ή όργάνωσις τών κυνηγών καί ή κυνηγετική κατάρτισις καί προαγωγή αύτών προς άπόκτησιν της άναγκαίας πειθαρχίας της συνειδήσεως διά τήν έφαρμογήν τών ισχυουσών διατάξεων θήρας άφ' ένός καί τήν συμβολήν αύτοϋ εις τήν προσπάθειαν της Πολιτείας πρός προστασίαν, διατηρησιν άνάπτυξιν τοϋ θηραματικοϋ πλούτου, λελογισμένην διαχείρισιν τούτου άφ' ετέρου καί προστασίαν τοϋ φυσικοϋ περιβάλλοντος.

Μέσα πρός έπίτευξιν τοϋ σκοποϋ.

"Αρθρον 3.

1. Ή άμεσος συνεργασία μετά τών 'Αρχών της περιφερείας του διά κυνηγετικά θέματα καί τών άνωτέρων τούτου Κυνηγετικών οργανώσεων (Συνομοσπονδίας), ώς καί τών άλλων Συλλόγων, διά τήν έρευναν, μελέτην, έφαρμογήν καί έπίλυσιν τών προβλημάτων καί έπιδιώξεων της θήρας.

...

4. Ή δίωξις της λαθροθηρίας καί μείωσις των επιβλαβών θηραμάτων.

Όταν λοιπόν κάποιος Δασοφύλακς δηλώνει "κοιταξτε εαν εβοσκε προβατα θα ελεγα οτι ηταν βοσκος εαν φυτευε κερασιες θα ελεγα ειναι αγροτης , αυτος κυνηγουσε νομιζω δεν μπορει να λεγεται κατι αλλο", υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάκρισης μεταξύ νομίμων και μη δραστηριοτήτων από το ίδιο το όργανο που καλείται να επιβάλλει τον νόμο.

Ανόητος

Κατά την ταπεινή μας άποψη, αν κάποιος συγχέει τους κυνηγούς, οι οποίοι έχουν σκοπό τους την πάταξη της λαθροθηρίας και το αποδεικνύουν έμπρακτα συντηρώντας αποκλειστικά με τις εισφορές τους το Σώμα της Θηροφυλακής και, μέσω αυτού, την πανελλαδική φύλαξη της άγριας φύσης, με τους λαθροθήρες είναι είτε πολύ ανόητος ή κακόβουλος.

ή κακόβουλος

Διότι με την ίδια λογική αν κάποιος καλλιεργεί χασισοφυτείες, είναι γεωργός!

Όπως λοιπόν, αν τα πρόβατα που έβοσκε κάποιος είναι κλεμμένα, τότε πρόκειται φυσικά για ζωοκλέφτη και όχι για βοσκό. Αν κάποιος καλλιεργεί χασισοφυτείες είναι έμπορος ναρκωτικών και όχι γεωργός. Ομοίως όποιος κυνηγάει παράνομα είναι λαθροθήρας και όχι κυνηγός.

Ελπίζω λοιπόν η Δ.Υ. να επενδύσει άμεσα στην εκπαίδευση των Δασοφυλάκων, ώστε να γίνει ξεκάθαρη στο μυαλό τους, η διαφορά των κυνηγών από τους λαθροθήρες. Οι πρώτοι είναι οι σύμμαχοι τους στον αγώνα για την πάταξη των δευτέρων.

Σχετικά με αυτό-καθεαυτό το περιστατικό λαθροθηρίας η Ε' ΚΟΗ εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου

Ένα από τα πλέον σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας των τελευταίων ετών στην περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε΄ΚΟΗ, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ενός θηροφύλακα, σημειώθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στο Μύτικα Άρτας.

Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που διενεργούσε περιπολία στην περιοχή, εντόπισε εντός της απαγορευμένης ζώνης για την άσκηση της θήρας έναν άγνωστο άνδρα, να ασκεί παράνομη θήρα.

Ο ένας εκ των δύο θηροφυλάκων κινήθηκε προς το μέρος του μέσα στη βαλτώδη περιοχή, δηλώνοντας την ταυτότητά του. Ο άγνωστος άνδρας αρνήθηκε να συμμορφωθεί στην εντολή ελέγχου που έδωσε ο θηροφύλακας και αρχικά επιτέθηκε φραστικά σε βάρος του.

Κλήθηκε εκ νέου να δώσει τα στοιχεία του και να αποδεχθεί τον έλεγχο, όμως αρνήθηκε και έστρεψε το κυνηγετικό όπλο που κρατούσε, εναντίον του θηροφύλακα, πυροβολώντας μία φορά από πολύ μικρή απόσταση, στα πόδια, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει.

Ο θηροφύλακας αποχώρησε από το σημείο του ελέγχου και μαζί με τον συνάδελφό του ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Ακολούθησαν έρευνες με βάση της μαρτυρία του θηροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ και την Τετάρτη εντοπίστηκε ο 40χρονος δράστης, που αναγνωρίστηκε από το παρολίγον θύμα και συνελήφθη.

Σε βάρος του 40χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης δεν είναι κάτοχος κυνηγετικής άδειας και μέλος της κυνηγετικής οικογένειας.

Το κυνηγετικό όπλο του δράστη και η άδεια κατοχής του οποίου ήταν ληγμένη, κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ με αφορμή το περιστατικό τονίζει, πως η αποφασιστικότητα για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν αποτελεί προϊόν συναλλαγής ή διαλόγου με κανέναν.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πρωτίστως την επικινδυνότητα με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, σε μία εποχή μάλιστα που ακούγονται διάφορες φήμες για το εργασιακό τους μέλλον.

Υπενθυμίζει δε, ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ακριβώς λόγω της αδήριτης αναγκαιότητας για την ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η Ε’ ΚΟΗ παρέλαβε αλεξίσφαιρα γιλέκα για την προστασία των θηροφυλάκων και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ τέλος συγχαίρει τους θηροφύλακες που ενήργησαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο περιστατικό, που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και δηλώνει, ότι θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, να ενισχύει το ρόλο και το έργο της.  Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας για την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβασή της.  

Συνέντευξη Τύπου

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό και θέματα τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν στο Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 11.00, στα γραφεία της Ε’ ΚΟΗ, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης, ο Νίκος Παπαγρηγορίου, ταμίας του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ και υπεύθυνος του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.