Σύγκρουση με την πραγματικότητα για τους Τηλιακούς

Η Τήλος ανακαλύπτει με σκληρό τρόπο πως, ο Ντίσνεϋ έλεγε παραμύθια

Ό'τι αρχίζει ωραία

2003: "Στις 5 Οκτωβρίου του 2003, όταν 33 ιδρυτικά μέλη, εκπροσωπώντας άτομα και οργανισμούς από όλον τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στην Τήλο, για να δηλώσουν δημόσια την αφιέρωση τους στην προστασία του φυσικού πλούτου της Τήλου και των 14 ακατοίκητων νησίδων της, μέσα από την δημιουργία του Σωματείου του Πάρκου Τήλου (ΣΠΤ), μιας Μη Κερδοσκοπικής, Περιβαλλοντικής Οργάνωσης (MKO)." Σχέδιο ( ; ) επί χάρτου.
2017: "Μεγάλοι πληθυσμοί από κουρούνες που τρώνε τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα. Από μικρά κατσικάκια μέχρι πεταλίδες από τους βράχους της θάλασσας. Δεν υπάρχει χωράφι στο νησί που να μην είναι σκεπασμένο με δίχτυα γιατί θα κάνουν “επίθεση” οι κουρούνες και δεν θα έχουν σοδειά. Οι καταστροφές είναι τεράστιες." Και αποτέλεσμα.

τελειώνει με πόνο

Ντιπ για ντιπ λέμε. Έφτιαξαν ΜΚΟ, απαγόρευσαν το κυνήγι και δεν τους πήρε ούτε 15 χρόνια να καταστρέψουν την ισορροπία της φύσης. Μυαλό... κουκούτσι...

Οι κάτοικοι, βέβαια, λένε “προς Θεού, δεν θέλουμε να επιτραπεί το κυνήγι, απλά κάποιοι ειδικοί επιστήμονες θα πρέπει κάποια στιγμή να ελέγξουν τον πληθυσμό της κουρούνας”. Πίστεψέ με, δεν έχω δει πουθενά τόσα σμήνη από κουρούνες, ο ουρανός μαυρίζει από τις κουρούνες. Κάθεσαι να φας ένα φαγητό, αφήνεις δίπλα σου το ψωμί και έρχεται και το αρπάζει η κουρούνα. Μιλάμε για τέτοια πράγματα. Καταλαβαίνω ότι και τα πουλιά πρέπει να φάνε, αλλά πρέπει κάτι να γίνει από τους επιστήμονες ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους. Έχει διαταραχθεί η ισορροπία.

Βραβεία Δαρβίνου: Πεθαίνεις λόγω της ηλιθιότητας σου, οπότε γλιτώνεις την ανθρωπότητα από τα γονίδια σου!

Ο ουρανός “μαυρίζει” από τις… κουρούνες!

Θυμάστε την ταινία «Τα πουλιά» του Άλφεντ Χίτσκοκ; Ε, μπορεί η κατάσταση να μην έχει εξελιχθεί σε… θρίλερ αλλά οι κάτοικοι ζητούν την επέμβαση του κράτους, ειδικών επιστημόνων, όχι για να δολοφονήσουν τα πουλιά, αλλά για να τα περιορίσουν καθώς η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη…!

Το ανησυχητικό γεγονός του υπερπληθυσμού κουρούνων συμβαίνει σε ένα από τα νησιά των Δωδεκανήσων, στην Τήλο, όπου βρέθηκε η εκπομπή «60΄Ελλάδα» και κατέγραψε μεταξύ άλλων και την… επιδρομή των πτηνών!
 
«Η Τήλος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα που οι κάτοικοι δεν θέλουν να το αναδείξουν από σεβασμό στο νησί τους. Η Τήλος είναι NATURA, είναι περιοχή προστατευόμενη. Αυτό έχει τα θετικά αλλά τα αρνητικά του. Τα θετικά είναι ότι δεν επιτρέπεται το κυνήγι, το νησί είναι φυσικό και οι παρεμβάσεις είναι ήπιες. Το αρνητικό είναι ότι υπάρχει υπερπληθυσμός των πτηνών. Πίστεψέ με, το νησί είναι όμηρος της κουρούνας! Μεγάλοι πληθυσμοί από κουρούνες που τρώνε τα πάντα.

Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα. Από μικρά κατσικάκια μέχρι πεταλίδες από τους βράχους της θάλασσας. Δεν υπάρχει χωράφι στο νησί που να μην είναι σκεπασμένο με δίχτυα γιατί θα κάνουν “επίθεση” οι κουρούνες και δεν  θα έχουν σοδειά. Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Οι κάτοικοι, βέβαια, λένε “προς Θεού, δεν θέλουμε να επιτραπεί το κυνήγι, απλά κάποιοι ειδικοί επιστήμονες θα πρέπει κάποια στιγμή να ελέγξουν τον πληθυσμό της κουρούνας”. Πίστεψέ με, δεν έχω δει πουθενά τόσα σμήνη από κουρούνες, ο ουρανός μαυρίζει από τις κουρούνες. Κάθεσαι να φας ένα φαγητό, αφήνεις δίπλα σου το ψωμί και έρχεται και το αρπάζει η κουρούνα. Μιλάμε για τέτοια πράγματα. Καταλαβαίνω ότι και τα πουλιά πρέπει να φάνε, αλλά πρέπει κάτι να γίνει από τους επιστήμονες ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους. Έχει διαταραχθεί η ισορροπία. Φαντάσου ότι οι κουρούνες κυνηγούν ακόμα και τους αετούς, λόγω της πείνας τους εξοντώνουν τα νεογνά όλων των άλλων πουλιών. Κυνηγάνε τα πάντα» μου είπε ο Νίκος Μάνεσης προσθέτοντας ότι «αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι οι κάτοικοι είναι φιλόζωοι και είναι ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντολογικά, το νησί τους θα είναι το πρώτο πράσινο νησί και ανεξάρτητο σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκού πάρκου και ανεμογεννητριών  πρόκειται μέσα στην επόμενη χρονιά να είναι ένα νησί που την ανάγκη του για ρεύμα θα την καλύπτει από την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Έχει πίσω του πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι το πρώτο πράσινο και ανεξάρτητο ενεργειακά νησί της Ελλάδας. Είναι πολύ ευαισθητοποιημένη με το περιβάλλον οι κάτοικοι».
 
Εκτός όμως από την στάση σεβασμού και αγάπης προς τη φύση οι κάτοικοι της Τήλου στάθηκαν με ευαισθησία και στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στο νησί τους, αφού όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η στρατηγική των δουλεμπόρων είναι να κατευθύνουν μετανάστες σε περιοχές που θα καταγραφούν αμέσως, άρα το πρόβλημα αυτό το διάστημα το σηκώνει  η Λέσβος, η Χίος, η Κως.  Έχουν ελαφρυνθεί τα μικρότερα νησιά. Παρ’ όλα αυτά, το πέρασμα των μεταναστών το βλέπεις παντού στην Τήλο. Οι κάτοικοι, εθελοντικά, έχουν βοηθήσει με διάφορες δράσεις, έχουν σώσει πολλές ζωές και έχουν κρατήσει επαφές με τους μετανάστες, δηλαδή έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις. Τώρα, ενόψει της τουριστικής περιόδου, οι κάτοικοι επιβιβάζονται σε σκάφη, πηγαίνουν σε δυσπρόσιτες παραλίες, μαζεύουν τα μακάβρια απομεινάρι, σωσίβια, κουφάρια πλοίων, σακίδια, ρούχα και καθαρίζουν την περιοχή, και όλα αυτά χωρίς να γκρινιάζουν, αγόγγυστα. Δεν άκουσα ούτε ένα παράπονο για τους μετανάστες. Μέσα από αυτή τη δράση, βγαίνουν συγκλονιστικές ιστορίες. Όταν επισκέφθηκα το Δημαρχείο του νησιού, είδα διάφορες ζωγραφιές, οι οποίες απεικόνιζαν διασώστες και μου είπαν ότι αυτές οι ζωγραφιές είναι το “ευχαριστώ” των παιδιών μεταναστών που σώθηκαν από τους κατοίκους της Τήλου. Συνάντησα ανθρώπους που συμμετείχαν σε διασώσεις και μίλησα μαζί τους. Έκανα τον περίπλου του νησιού και πήγα στις παραλίες όπου οι εθελοντές μαζεύουν τα απομεινάρια της τραγωδίας. Αυτοί μου αφηγήθηκαν πολλές συγκινητικές ιστορίες. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας μετανάστης στην Τήλο».
 
Απόψε, στις 23:50, στον ALPHA, ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει στην πανέμορφη Τήλο και μέσα σε «60’ Ελλάδα» καταγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων της, 250 υπέροχων ανθρώπων…!
 

Πηγή.

60' Ελλάδα - Τήλος.