Ξεγυμνώθηκαν

Η κυνηγετική ηγεσία ξοδεύει το πολιτικό και οικονομικό μας κεφάλαιο

Δεν μπορώ να μιλήσω εξ' ονόματος όλων των συναδέλφων, αλλά προσωπικά το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ που μ' απασχολεί όσον αφορά τα όπλα είναι η άδεια θήρας.
Αντίθετα με απασχολεί πάρα πολύ να υπάρχει μία άδεια για όλα τα όπλα, ώστε να μην ψάχνω κάθε έξι μήνες πανικόβλητος να δω αν λήγει κάποια ΑΚΚΟ. Με απασχολεί η απαγόρευση των ραβδόκαννων. Με απασχολεί η δυνατότητα να κυνηγάω με τόξο. Με απασχολούν οι διόπτρες και τα red-dot. Με απασχολεί που μπορείς να αγοράσεις ελεύθερα ένα αεροβόλο και μετά δεν μπορείς να το κάνεις τίποτα, εκτός αν είσαι σκοπευτής. Και με απασχολεί δε τα μάλα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της αναγόμωσης/ιδιογόμωσης.

Πως με εκπροσώπησε λοιπόν η ΚΣΕ στην κοινοβουλευτική επιτροπή; Ακούστηκε η φωνή μου; Ούτε κατά διάνοια.

Όχι μόνο δεν με εκπροσώπησε, αλλά με θράσος χιλίων πιθήκων τολμάει να προτείνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Κατ' αναλογία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι σαν να ζητάμε να γίνει νόμος του κράτους να είναι υποχρεωτική η κατοχή διπλώματος οδήγησης πριν την αγορά αυτοκινήτου. Και αυτό να κατάσχεται όταν ο κάτοχος δεν μπορεί να την ανανεώσει. Ακούγεται τρελό έτσι; Ε αυτό ακριβώς προτείνει η ΚΣΕ για τα όπλα. Γιατί πέραν των άλλων είναι πιθανόν κάποιος κυνηγός να μην μπορεί για ιατρικούς λόγους να ανανεώσει την άδεια θήρας. Η ΚΣΕ λοιπόν θέλει να του κατάσχουν το όπλο και μαζί μ' αυτό τις αναμνήσεις του. Ντροπή, ντροπή, ντροπή.

Ανέκαθεν το κράτος "αμελεί" να επενδύσει τα τέλη που εισπράττει από τις κυνηγετικές άδειες σε φιλοθηραματικό έργο. Ενώ υποχρεούται από το Νόμο να το κάνει. Ανέκαθεν δε υπάρχει ανοχή στην κατάσταση αυτή από την ηγεσία των κυνηγών. Η ηγεσία μας δέχθηκε αδιαμαρτύρητα ακόμη και την υπαγωγή του Ταμείου Θήρας στο Πράσινο Ταμείο. Ανέχθηκε δηλαδή τα χρήματα που πληρώνουν οι κυνηγοί να οδεύουν, μεταξύ άλλων, σε αστικούς δήμους και να γίνονται πράσινες δράσεις, όπως παγκάκια και ποδήλατα. Την ίδια ώρα που στον Κόζιακα συχαίνεσαι να πιάσεις τους φασιανούς που κυνηγάς, αφού είναι καραφλοί. Από ψώρα (; ).

Και τι κερδίσαμε ως αντάλλαγμα από την ανοχή αυτή; Την "Υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παρουσία από κυνηγούς μη μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων αναγνωρισμένων από το ΥΠΕΚΑ κατά την έκδοση των αδειών". Προσωρινά. Γιατί προφανώς το δικαίωμα της εκπροσώπησης των πολιτών δεν μπορεί να ανασταλεί για να δυσκολέψει η έκδοση άδειας στο Δασαρχείο. Και κατέπεσε.

Φοβάμαι πως κάτι αντίστοιχο βλέπουμε και στην πρόταση να είναι προϋπόθεση για ΑΚΚΟ η άδεια θήρας (ή σκοποβολής).
Ακολουθείται δηλαδή η πολύ προσφιλής στην Ελλάδα τακτική, να εξασφαλίζεται η ύπαρξη συλλόγων ή/και σωματείων επειδή κάποιος νόμος υποχρεώνει του πολίτες να γίνουν μέλη τους. Ή αν δεν γίνουν να υποστούν οικονομική ζημία, χάνοντας περιουσιακά τους στοιχεία.

Το γεγονός όμως παραμένει πως οι πολίτες βγάζουν κυνηγετική άδεια για να κυνηγάνε. Και υπάρχει και η επιλογή, που δεν την τολμά η ηγεσία μας, να βάλουν το κεφάλι κάτω και να κάνουν την κυνηγετική εμπειρία πλουσιότερη και καλύτερη. Έτσι θα προσελκύσουν ενεργά μέλη.

Εμείς λοιπόν τους αντιπροτείνουμε:

Εν τέλει εκπροσωπείστε μας, κύριοι για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο κυνηγετικό αύριο.

Οι σελίδες με την αιτιολογική έκθεση κυκλοφορούν στο Facebook, οπότε τις μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη. Προκαλώ δεν την ηγεσία να δημοσιοποιήσει προτάσεις της για να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση. Αν όμως είναι αυτή η πρόταση της ΚΣΕ, αυτό που προτείνει είναι τα λειόκαννα να αντιμετωπίζονται με την ίδια αυστηρότητα όπως τα ραβδόκαννα. Εικόνα, εικόνα, εικόνα.