Παιχνίδια εκατομμυρίων ευρώ

Με αφορμή το editorial απ' το σημερινό (9/6/2010) Έθνος Κυνήγι, μοιράζομαι μαζί σας τα παρακάτω.

Τον Οκτώβριο 2009 δέκα ΜΚΟ παρουσίασαν πρόταση για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας. Οι δέκα ΜΚΟ είναι οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Ας επικεντρωθούμε στις οικονομικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υποτιθέμενη υιοθέτηση του πλαισίου αυτού σε συνδυασμό με την οριοθέτηση ΖΕΠ και ΤΚΣ για την πατρίδα μας. Έτσι θα γίνει κατανοητό πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το πλαίσο και για ποιούς.

Στη σελίδα 13 της πρότασης αναφέρουν οι ΜΚΟ:

Τέλος, οι οικείοι φορείς διαχείρισης ή οι Περιφέρειες επιφορτίζονται με την υποχρέωση κατάρτισης ανά πενταετία σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 της επικράτειάς τους, τα οποία εγκρίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τι μπορεί να σημαίνει από οικονομικής πλευράς διαχείριση μίας περιοχής NATURA 2000 για 5 έτη;
Αν πάρουμε αντίστοιχα έργα απ' τη βάση δεδομένων του LIFE και ανάγουμε το κόστος σε πενταετία:

 
ΕΡΓΟ
 
ΣΥΝΟΛΟ
ΚΟΣΤΟΣ
5-ΕΤΙΑΣ
LIFE00 NAT/GR/0072481.498.178 €917.876 €(Διαχείρηση 2 περιοχών)
LIFE02 NAT/GR/0084891.248.000 €1.387.523 €
LIFE02 NAT/GR/0084971.566.345 €1.959.292 €
LIFE03 NAT/GR/0000891.102.850 €1.655.655 €
ΚΟΣΤΟΣ 5-ΕΤΙΑΣ: 1.480.086 € (ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ)

Καταλήγουμε σε 1,5 εκατομμύρια € ανά ΖΕΠ, ανά 5 ετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχει καταθέσει η Ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ την 27/4/2010 έχουμε στην Ελλάδα 202 ΖΕΠ και 241 ΤΚΣ (Σελ. 3/τελευταία παρ/φος. Απ' αυτές 24 είναι και τα δύο.
Άρα συνολικά 202 + 241 - 24 = 419 περιοχές με 5 ετές κόστος 1,5 εκ/μύρια € ή συνολικά 628,5 εκ/μύρια την 5 ετία ή 125 εκ/μύρια € το χρόνο θα στοιχίζει η "αποτελεσματική πρόταση" των δέκα!

Σίγουρα πρόκειται για πολύ αποτελεσματική πρόταση για τις ίδιες τις 10 ΜΚΟ, αφού θα τους εξασφαλίζει έσοδα 125 εκατομμυρίων € το έτος στο διηνεκές!

Βέβαια τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, οπότε στη σελίδα 32, Κεφάλαιο 5/παρ 6 συνεχίζουν:

Κεφάλαιο 5 – Ρυθμίσεις προστασίας μικρών ευαίσθητων οικοσυστημάτων εκτός Natura 20006.
...
Παρ.6. Η επιστημονική παρακολούθηση, καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων διαχείρισης, αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης των μικρών υγροτόπων και βραχονησίδων μπορεί να ανατίθεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα και σε περιβαλλοντικές μη‐κυβερνητικές οργανώσεις.

Και συνεχίζουν σελίδα 37, Κεφάλαιο 12:

Κεφάλαιο 12 – Επιστημονική έρευνα.
...
2α)...να συνάπτει συμβάσεις με ερευνητικά ιδρύματα, τους Φορείς Διαχείρισης και μη κυβερνητικές οργανώσεις που διαθέτουν..
2β)...από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και επιστημονική επάρκεια και...
2δ) ...και μπορεί να ανατίθεται σε ακαδημαϊκούς ή μη‐κυβερνητικούς φορείς με εγνωσμένη εμπειρία και γνώση...

Και συνεχίζουν, συνεχίζουν, συνεχίζουν, συνεχίζουν...

Θέλω να πιστεύω πως κανείς Έλληνας/νίδα υπουργός δεν θα νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα, που το μόνο που θα εξασφαλίσει είναι τα ταμεία των ΜΚΟ και για τον ίδιο μια περίοπτη θέση στους πρωταγωνιστές των σκανδάλων.

Έθνος Κυνήγι 9/6/2010 - Editorial

Τα "παιχνιδάκια" της Ορνιθολογικής!

Οι ευγένειες τέρμα! Αρχίζουν να τελειώνουν μαζί με την υπομονή μας, σε ό,τι υποβαθμίζει τη νοημοσύνη μας. Προτιμώ να με πουν ο κ. Κάππας, ο κ. Δημαλέξης ή η κ. Κορμπέτη αγενή, παρά να με θεωρούν... μακάκα (που λέει και ο Λαζόπουλος)!

Ηρθε η ώρα να πει κανείς στα αγόρια και στα κορίτσια της «Ορνίθολογικής» ότι το κράτος, τα δημόσια ταμεία και οι πολίτες αυτής της χώρας, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν... τις επαγγελματικές τους ανησυχίες, ούτε τον ρόλο που ερήμην της κοινωνίας επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους και την οργάνωση τους... Και καλό είναι αυτό να τους το πει η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, γιατί αυτή είναι που σήμερα δέχεται τις κομψές «πιέσεις», τους κεκαλυμμένους «εκβιασμούς» και τις συνέπειες του «διαγωνισμού» μεταξύ των ΜκΟ για το ποια οργάνωση... θα εισπράξει τα περισσότερα, τόσο σε πόρους, όσο και σε θεσμική εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω σήμερα τις δυο υπουργικές αποφάσεις για τις Ζ.Ε.Π. και το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη Βιοποικιλότητα, μόνο που πίσω από την ακατάσχετη «φλυαρία» που απλώνεται σε δεκάδες σελίδες, διακρίνω μόνο την αγωνία των ΜκΟ να κατοχυρώσουν την εσαεί χρηματοδότηση τους και την αναγνώριση του ρόλου τους στη λήψη των αποφάσεων του νέου υπουργείου.

Οι προτάσεις της Ορνιθολογικής ειδικότερα, αυτοπροσδιορίζουν την οργάνωση ως απόλυτο «θεματοφύλακα» όλων των μελετών, των κατευθύνσεων, του είδους της ανάπτυξης, του καθεστώτος προστασίας και της πορείας που θα έχει στο μέλλον το 30% του εθνικού εδάφους της χώρας! Η Ορνιθολογική και οι άλλες ΜκΟ γνωρίζουν από τώρα ότι η ελληνική πολιτεία είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που όλη αυτή η νομοθετική «φλυαρία» επιβάλλει... Και σε αυτό ακριβώς ποντάρουν! Σε έναν δηλαδή ιδιότυπο «εκβιασμό» που θα τους εξασφαλίζει μελέτες και προγράμματα για όλη την προσεχή 10ετία, ειδάλλως θα είναι σε θέση... να καταγγέλλουν τη χώρα στην Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή στο ΣτΕ, για μη τήρηση των δεσμεύσεων που οι ίδιες ΜκΟ είχαν... πείσει την κ. Μπιρμπίλη να αναλάβει.

Δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς το «παιχνίδι». Η χώρα βρέθηκε στο «στόχαστρο» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις Ζ.Ε.Π., επειδή η ίδια η Ορνιθολογική το επιδίωξε. Και το ΥΠ.Ε.ΚΑ. προσπαθεί σήμερα να «λύσει» το πρόβλημα, έχοντας αναθέσει τις μελέτες και το πρόγραμμα... προσαρμογής της χώρας ως προς τις Ζ.Ε.Π., στο... ιδιωτικό μελετητικό γραφείο του επιστημονικού διευθυντή της Ορνιθολογικής!

Δημήτρης Στριλάκος

Σχετικά

Ζώνες Ειδικής Προστασίας (βάσει της Οδηγίας για τα Άγρια Πτηνά ‐ 79/409/ΕΟΚ)
Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (βάσει της Οδηγίας για τους Οικοτόπους ‐ 92/43/ΕΟΚ)
Φωτό: Zot in a Knot by *Snakeskii