Ενώ λοιπόν η Ορνιθολογική συσκέπτεται, θηροφύλακες έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Στροφάδια. Η, οικολογικά ευαίσθητη, Ελευθεροτυπία δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβώσει ποιοί είναι αυτοί οι θηροφύλακες ως την εκτύπωση του άρθρου. Το αναγνωστικό κοινό ποιός θα το πληροφορήσει ποιοί προβαίνουν σε πράξεις και δεν αναλώνονται σε συσκέψεις;

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Ποιοί είναι αυτοί οι θηροφύλακες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις νήσους;
Α. Εθελοντές της Ορνιθολογικής.
Β. Κληρικοί υπαγόμενοι στη Μητρόπολη Ζακύνθου.
Γ. Υπάλληλοι του Δασαρχείου.
Δ. Οι αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ.
Ε. Κανένα απ' τα παραπάνω.

Σωστή απάντηση

Μέτρα κατά της λαθροθηρίας στη Ζάκυνθο

Μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στα νησιά Στροφάδες και σε όλη την έκταση του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Ζάκυνθο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής εταιρείας Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος και οι εκπρόσωποι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η διενέργεια περιπολιών στους χώρους του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου στη Ζάκυνθο, ενώ θα διενεργούνται και έλεγχοι εκτός δασικών περιοχών, όπως επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι, όπου απαγορεύεται το κυνήγι.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί θηροφύλακες στα Στροφάδια, ενώ περιπολεί στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού Σώματος για την αποτροπή προσέγγισης λαθροκυνηγών με ιδιωτικά σκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η λαθροθηρία που ασκείται οργανωμένα σε μικρά νησιά, όπως οι Στροφάδες που βρίσκονται 40 μίλια νότια της Ζακύνθου, αλλά και στις δασικές εκτάσεις του νησιού, έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων παρεμβάσεων, κατά καιρούς, καθώς πλήττει με τον πιο βίαιο τρόπο χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που έρχονται κάθε άνοιξη, από την Αφρική, στις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Πηγή

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 17-04-2011 20:04
Έχουν ήδη εγκατασταθεί θηροφύλακες στα Στροφάδια
H λαθροθηρία, που ασκείται οργανωμένα σε μικρά νησιά, όπως οι Στροφάδες που βρίσκονται 40 μίλια νότια της Ζακύνθου, αλλά και στις δασικές εκτάσεις του νησιού, έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων παρεμβάσεων, κατά καιρούς, καθώς πλήττει με τον πιο βίαιο τρόπο χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που έρχονται κάθε άνοιξη, από την Αφρική, στις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί και έχουν καταγγελθεί δεκάδες περιστατικά συστηματικής εξόντωσης τρυγονιών και άλλων αποδημητικών πτηνών, όχι μόνο στα Στροφάδια αλλά και στη Ζάκυνθο, από ασυνείδητους κυνηγούς, ενώ η άδεια του ανοιξιάτικου κυνηγιού που παρέχεται από το υπουργείο Γεωργίας έχει συχνά καταγγελθεί στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ωστόσο, για τον έλεγχο της λαθροθηρίας πραγματοποιήθηκ ε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου στη Ζάκυνθο μια πολύ σημαντική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής εταιρείας Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος και οι εκπρόσωποι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, όπως το Λιμεναρχείο και το Δασαρχείο, αλλά και εκπρόσωποι του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, οι οποίοι αντιτίθενται στην λαθροθηρία.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτροπή της λαθροθηρίας στα νησιά Στροφάδες και σε όλη την έκταση του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου που καλύπτει τις νότιες ακτές του νησιού, σε βάθος έως και πέντε χιλιόμετρα.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της σύσκεψης, έχουν ήδη εγκατασταθεί θηροφύλακες στα Στροφάδια, ενώ περιπολεί στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού Σώματος για την αποτροπή προσέγγισης λαθροκυνηγών με ιδιωτικά σκάφη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διενέργεια περιπολιών από μεικτά κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν και αστυνομικοί, στους χώρους του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου. Επίσης, θα διενεργούνται έλεγχοι εκτός δασικών περιοχών, όπως επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι, όπου απαγορεύεται το κυνήγι.

Στο παρελθόν το κυνήγι ήταν ελεύθερο σε κάθε περιοχή, εκτός οικισμών και ειδικά στα νησιά Στροφάδες που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον κοσμοπολίτικων κύκλων.

Οι τελευταίοι αντιλαμβανόμενο ι το κυνήγι ως σπορ, έφταναν έως εκεί με ακριβά σκάφη ή ελικόπτερα και αξιοποιούσαν την ευχέρεια που τους παρείχε η πολιτεία, να κυνηγήσουν ελεύθερα και να εξοντώνουν χιλιάδες τρυγόνια που ξεκουράζονταν στα Στροφάδια, μετά το μακρύ ταξίδι τους από το βόρεια Αφρική στη χώρα μας.

www.newsbeast.gr
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 21-04-2011 18:56
Παράθεση:
Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 ΤΗΛ: 2610-361671/ 72 FAX: 2610-346614
Url: www.kynomp.gr || E-mail :
ΠΑΤΡΑ 21- 4- 2011

Θέμα: Η φύλαξη των νήσων Στροφάδων γίνεται από θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

Η λαθροθηρία είναι ένα φαινόμενο που καταδικάζει το σύνολο της κοινωνίας μας. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης των αποδημητικών πτηνών, η λαθροθηρία κατά μήκος των ζωνών διάβασής τους πρέπει να αποτρέπεται. Όπως είναι γνωστό, καμιά άδεια «ανοιξιάτικου κυνηγιού» δεν παρέχεται από το αρμόδιο Υπουργείο από το 1986 και μετά, ενώ όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία (Απόφαση υπ' αριθ. 200148/2833/6-8-2010 του Υ.Π.Ε.Κ.Α. «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2010-2011» που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1183/Β΄/6-9-2010), η δυνατότητα θήρας οποιουδήποτε είδους μεταναστευτικού πτηνού δεν υφίσταται μετά τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, σε κάθε περίπτωση είναι υπέρμαχος της νομιμότητας και όπως κάθε έτος εδώ και μια δεκαετία έχει ήδη επανδρώσει από τις αρχές Απριλίου με ομάδες Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων τις νήσους Στροφάδες. Οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου αποτελούν σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, τη διαρκή και μοναδική δύναμη φύλαξης των νήσων και αποτροπής της λαθροθηρίας κατά την εαρινή μετανάστευση. Οι ομάδες των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων θα συνεχίσουν να εναλλάσσονται έως το πέρας της μετανάστευσης, διασφαλίζοντας πως δε θα «πέσει ούτε κροτίδα» πάνω στις Στροφάδες. Να σημειώσουμε ότι όλες οι δαπάνες που αφορούν στη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής (τζιπ, μισθοί, εξοπλισμός κλπ) καλύπτονται στο σύνολό τους από τις συνδρομές των ιδίων των κυνηγών χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση.

Ως προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της πλειοψηφίας των δασικών υπηρεσιών, αφενός αρκούνται σε ευχολόγια χωρίς αντίκρυσμα και πραγματική δράση, αφετέρου αντιμάχονται τη λειτουργία αυτού του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που μόνον έργο έχει να επιδείξει από την ίδρυσή του έως σήμερα. Η επιστολή αυτή αποτελεί την απάντηση της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου σε ορισμένους που δημοσιεύουν και διατυμπανίζουν ψεύδη ή ανακρίβειες για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

- Ο Πρόεδρος - Ο Γ. Γραμματέας

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος Πλούμπης Ανδρέας
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή