Τα αιολικά (ξαν)ανοίγουν το δρόμο για το κυνήγι στη Μακρόνησο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Κέας, με την υποστήριξη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ασκεί πίεση να χαλαρώσει το καθεστώς στη Μακρόνησο, ώστε να εγκαταστήσει αιολικά στο νησί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει ο παραδοσιακός αυτός κυνηγότοπος των κυνηγών της Αττικής στο κυνήγι.

Με ειδικό προεδρικό διάταγμα, το νησί έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης που πρέπει να απολαμβάνει ειδικής προστασίας τόσο τα κτίσματα, όσο και ο συνολικός του χώρος.

Ως γνωστόν το 2007 το Δασαρχείο Λαυρίου εφάρμοσε το Π.Δ και απαγόρευσε το κυνήγι σε όλο το νησί χωρίς να εφαρμόσει καμία άλλη διάταξη του, όπως η απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής των αμνοεριφίων που υπάρχουν στο νησί και που σταβλίζονται ακόμη και μέσα στα κτήρια του ιστορικού μνημείου χάριν της αναπαλαίωσης των οποίων έχουν ξοδευτεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ έως και σήμερα.

Πέρασμα ορτυκιών στη Μακρόνησο

Ελπίζουμε πως οι οργανώσεις μας δραστηριοποιούνται για να ξαναζήσουμε το Σεπτέμβρη τέτοιες στιγμές στη Μακρόνησο.

Σχεικά:

  • «Μακρόνησος και Γυάρος ειναι μνημεία»
    Πρωτοβουλία για την προστασία, φύλαξη και ανάδειξη των «χώρων εξορίας και φυλάκισης για πολιτικούς λόγους στη χώρα μας» όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος, ανέλαβαν περί τους 200 βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής.
  • "Πράσινο" νησί η Μακρόνησος
    Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση στη Μακρόνησο, το ιστορικό νησί απέναντι από το Λαύριο, αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 100MW έχει κατατεθεί αίτηση μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ.

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 28-05-2011 11:08
Προ των πυλών ο αποχαρακτηρισμό ς της νήσου ως ιστορικού τόπου, με στόχο την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού.

Από τη Μαρίνα Μάνη


Επενδύσεις στη Γυάρο και τη Μακρόνησο - αρχής γενομένης από την πρώτη! Η «ιδέα» αυτή θα ξεσήκωνε και τις πέτρες πριν από λίγα χρόνια (όπως... και τις ξεσήκωσε, όταν πρωτοπαρουσιάστ ηκε), αλλά, ως φαίνεται, η μεγάλη
Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
οικονομική περιπέτεια που περνά η χώρα λειτουργεί ως καταλύτης για να εμφανίζονται, πλέον, ως λογικές και αναγκαίες τέτοιες επενδυτικές λύσεις.

capital.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 30-05-2011 00:43
Οι «αγώνες» των ισχυρών εταιρειών εγκατάστασης – εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων, τελικά μπορεί να δημιουργήσουν τρόμο από την μαχητικότητα - αποφασιστικότητ α του κλάδου για «επενδύσεις».
Θα συμπληρώσω κάτι ακόμα, για να πάρετε μια ακόμα εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών :
«Έρευνες χωροθέτηση εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στη Σκύρο και στην Κρήτη».
stopaiolika.blogspot.com/.../. ..

Από αυτά νομίζω ότι φαίνεται, πως κάποιες παλιές «συμφωνίες» τείνουν να αναιρεθούν και να μπουν στο τραπέζι νέες. Ότι παλιά «συμβόλαια» αποφασίζονται να ακυρωθούν (με αιτιολόγηση, μια μελέτη, ορνιθολογική ή τέτοιου τύπου τέλος πάντων) και οι επενδύσεις να πάνε κάπου αλλού ή δίπλα αν βολεύει τους επενδυτές.
Οι εταιρείες εκμετάλλευσης ή εγκατάστασης, στα εταιρικά σχήματά τους μπορεί να κρύβουν άπειρους συνδυασμούς προσώπων ή και άλλων εταιρειών. Ένα όνομα εταιρείας απλά δεν λέει τίποτα, αν δεν ξέρει κανείς τα ποσοστά συμμετοχών έκαστου εταίρου (που και αυτά συνεχώς μεταβάλλονται…) .

Κάποτε δυναμική επίθεση για εγκατάσταση αρκετών ανεμογεννητριών είχε δεχτεί η Σέριφος. Τότε, το έργο απέτρεψαν οι πολίτες, μερικοί φίλοι του νησιού και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες. Και εκεί είχαν προσπαθήσει να κάνουν τους ισχύοντες νόμους …λάστιχο, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, αλλά τελικά αποσύρθηκαν.
Η Μακρόνησος ή η Γυάρος όμως; Νησιά έρημα είναι, αποκομμένα (με την απόφαση της Πολιτείας!) από χρήστες φυσικών πόρων. Τώρα, βρίσκονται εξ ολοκλήρου στα χέρια της Πολιτείας και της Κοινωνίας να κρίνει αν πρέπει ή δεν πρέπει να γεμίσουν ανεμογεννήτριες .

Πάντως τα «περί κατάλληλης ή οικολογικής χωροθέτησης» ανεμογεννητριών , νομίζω ότι είναι παραμύθια που δεν πείθουν πλέον κανέναν.
Τα ράβε – ξήλωνε σε νόμους, αποφάσεις ή μελέτες χωροθέτησης έχουν ξεκινήσει χρόνια τώρα. Πληροφορίες για τις περιοχές που είχαν καλό αιολικό δυναμικό κυκλοφορούν χρόνια. Και στα γραφεία πολιτικών και οικολόγων και μελετητών.
athens.indymedia.org/.../

Για την αξιοποίηση συγκεκριμένων θέσεων και το ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία γίνεται αυτός ο «πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ τους. Οι πολίτες, δεν νομίζω πλέον να αντιδράσουν, προκειμένου να γλιτώσουν το μοιραίο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το σύστημα πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να κάνει αυτό που έχει προγραμματίσει. Επί του θέματος: οι ανεμογεννήτριες , απλά περιμένουν το τελικό πράσινο …φως (!?) για να εγκατασταθούν.

Όσο για το κυνήγι, που ονειρεύεστε ότι μπορεί να ξανανοίξει στη Μακρόνησο, μακάρι, αλλά δεν το πολυπιστεύω να γίνει. Ένας από τους λόγους που εκδιώκονται οι κυνηγοί από κάποιες περιοχές είναι να μην βλέπουν τις αυθαιρεσίες στη φύση και τις καταγγέλλουν.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι κυνηγοί ήταν, και συνεχίζουν να είναι ενάντια στις ανεμογεννήτριες . Αυτό είναι καταγεγραμμένο και στον Τύπο, και στον κατάλογο αποφάσεων του ΣτΕ. Από προσφυγές κάποιων κυνηγετικών οργανώσεων και εξέταση κάποιων υποθέσεων, το ΣτΕ έχει ακυρώσει ήδη και τέτοιες επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές ως μη σύννομες. Οπότε είναι αναμενόμενο που οι επενδυτές ανεμογεννητριών και αυτοί που τις προωθούν με το αιτιολογικό της οικολογίας, προσπαθούν να τους εκδιώξουν από τις περιοχές που κινούνται ή μελετούν.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-05-2011 08:03
Πολίτη θέλεις να μας κάνεις να πιστέψουμε πως στη Δημοκρατία μας νομοθετούν τα ενεργειακά λόμπυ; :woohoo:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 01-07-2011 16:00
"Ζεστά" έχουν πάρει οι επιτελείς της ΔΕΗ την υπόθεση της συνεργασίας με την πλέον ανερχόμενη κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών , την Sinovel Wind Energy Group Co Ltd. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στην Αθήνα βρίσκονται ανώτατα στελέχη της κινεζικής εταιρείας, που τον Απρίλιο υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη ΔΕΗ το οποίο έκανε αναφορά σε ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200 – 300 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα καθώς και στην από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου.


Πηγή:www.capital.gr
www.capital.gr/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 02-07-2012 01:48
Με τη Λαυρεωτική καμμένη μήπως πρέπει να ξανανοίξει η Μακρόνησος;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή