Τα κυνήγια του Μαύρου Καβαλάρη!

4 Νοεμβρίου 1883 - 26 Ιουλίου 1953. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσεις τη βιογραφία ενός μεγάλου άνδρα και να μην πέσεις στην παγίδα να αναπαράγεις κλισέ αντιλήψεις.

Οταν ανακάλυψα τις πληροφορίες για τον κυνηγό Νικόλαο Πλαστήρα και άρχισα να διαβάζω για αυτόν, αντιμετώπισα ένα μεγάλο δίλημμα: να απομονώσω τη ζωή του Πλαστήρα-κυνηγού, ή να την εντάξω στην περιπετειώδη και συναρπαστική ζωή ενός άνδρα «μεγάλου», με όρους μεγαλείου που σήμερα δύσκολα πια ανακαλύπτεις στη δημόσια ζωή του τόπου;

Πλαστήρας γεννήθηκε το 1883 στο Μορφοβούνι της Καρδίτσας. Απο μικρός έφτιαχνε ξύλινα τουφέκια για παιχνίδι, καθώς μεγάλωσε κοντά στη φύση όπου το κυνήγι ήταν τρόπος ζωής. Κατετάγη νωρίς και εντάχθηκε στο Μακεδονικό Σώμα. Κατάφερε και έγινε με την αξία του δεκτός στη Σχολή Αξιωματικών, σε μια εποχή που το μέσον και το... βύσμα βασίλευαν.

Από το 1904 μέχρι το 1909 νοίκιαζε ένα τσιφλίκι κοντά στο χωριό του, το Μπουλί, και εκεί κυνηγούσε συστηματικά στις άδειές του από τη Σχολή Αξιωματικών, με συγκυνηγό τον Σωτήρη Αργυρόπουλο. Ηταν δεινός σκοπευτής και οι κυνηγετικές του εκδρομές συνοδεύονταν από κλέφτικα τραγούδια, καλό κρασί και καλή παρέα.? Οι τότε συγκυνηγοί του τον περιγράφουν να ανεβαίνει το Στρογγυλοβούνι στο Βλοχό με... μια ανάσα, «πετώντας» κυριολεκτικά. Ηταν αεικίνητος, ανάλαφρος και ατσάλινος, με τεράστιες αντοχές.

Πληροφορίες από τη Wikipedia.

Ολόκληρο το άρθρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην ανταλλαγή απόψεων παρακαλούμε ακολουθήστε το πνεύμα των κατευθυντηρίων γραμμών προς τη δημιουργία μιας κοινότητας η οποία προάγει την ανταλλαγή απόψεων και το πολιτισμένο κλίμα.

Συναίνεση

Καταθέτοντας ένα σχόλιο δίνετε τη συγκατάθεση σας στον δικτυακό τόπο Κυνηγετικές Σελίδες να προβεί σε συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων που εισάγετε στις φόρμες σχολιασμού των άρθρων.
Αν δεν επιθυμείτε να γίνει συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων αυτών, παρακαλούμε μην προβείτε σε κατάθεση σχολίων.

Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη και σας ευχαριστούμε γι' αυτή.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση