Ενέργειες για την άρση της απαγόρευσης θήρας στον Αμβρακικό

Στις 28 Φεβρουαρίου 2011 έληξε η απαγόρευση θήρας του Αμβρακικού και με βασική πηγή πληροφοριών το δραστήριο ΚΣ Άρτας παρακολουθούμε την προσπάθεια των κυνηγών να μην ανανεωθεί. Ο ΚΣ Άρτας, οι Ε ΚΟΗ/Δ ΚΟΣΕ και η ΚΣΕ ενεργούν συντονισμένα με τελικό σκοπό τη μη ανανέωση της απαγόρευσης, εν μέσω του διωγμού της κυνηγετικής δραστηριότητας απ' τις ιδεοληψίες της Τίνας.

Αμβρακικός - 2 Ιουν. από ΚΣ Άρτας

Ευελπιστούμε στην αποκατάσταση της αδικίας

Όλες οι τελευταίες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στο θέμα του Αμβρακικού δείχνουν πραγματικά να οδηγούμαστε σε καλό δρόμο και να μας κάνει να αισιοδοξούμε και να ευελπιστούμε σε μια θετική εξέλιξη.

Ευχάριστα λοιπόν τα νέα τόσο σε τοπικό επίπεδο και προσωπικά από τη μεριά του Προέδρου του Φορέα κ. Αλμπάνη και φυσικά τη Δ/νση Δασών Άρτας, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας.

Οι κυνηγοί δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν λύση στο πρόβλημα που κάποιοι δημιούργησαν, χωρίς καν να σκεφτούν και να συζητήσουν πρώτα με τις τοπικές κοινωνίες.

Εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούν οι προσπάθειές μας, αλλά το σπουδαιότερο είναι να δικαιωθούν οι κυνηγοί του κάμπου. «Δώστε λύση και διέξοδο στον κόσμο, στο χέρι σας είναι»..

Αμβρακικός - Απρίλης από ΚΣ Άρτας

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»

Κρυστάλλη 140,471 00 Άρτα Τηλ.: 26810-73804, Φαξ: 28472

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις...

Από την εφημερίδα του Κ.Σ. Άρτας «Άρτεμις»

Θετική η Διεύθυνση Δασών Άρτας, σιωπή από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας η υπόθεση του Αμβρακικού αυτή τη στιγμή είναι στην πιο κρίσιμη φάση και το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τίποτε και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτό που μας ανήκει.

Από τον περασμένο Μάρτιο που έληξε ο τριετής αποκλεισμός των κυνηγών από ολόκληρο τον υγροβιότοπο, εμείς σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου έχουμε υποβάλλει εγκαίρως τις προτάσεις μας για μια δίκαιη ρύθμιση της άσκησης του κυνηγίου. Όλη η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί έως τότε ήταν πραγματικά σε μια αισιόδοξη φάση, αφού και με το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού (Νοέμβριος 2010) είχε συμφωνηθεί να γίνει σύσταση κοινής επιτροπής να συγκεντρωθούν και να υποβληθούν από κοινού, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -οι οποίοι σημειωτέον όλοι ήταν σύμφωνοι- προτάσεις για τη ρύθμιση του κυνηγίου μετά τη λήξη της απαγόρευσης.

Οι προτάσεις θα αποτελούσαν ύστερα από διαβούλευση των εμπλεκομένων φορέων την τελική πρόταση προς τη Δ/νση Δασών Άρτας και Πρέβεζας, οι οποίες και θα έπαιρναν την τελική απόφαση.

Παράλληλα στις 8 Μαρτίου 2011 είχαμε και σχετική δημόσια δέσμευση του Προέδρου του Φορέα κ. Αλμπάνη σε τηλεοπτική συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΚΣΕ κ. Ν. Παπαδόδημα.

Μέχρι στιγμής (τέλη Απριλίου) το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού δεν έχει συνεδριάσει σχετικά, εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να χάνεται έτσι ο χρόνος, γιατί αυτή η σιωπή, πραγματικά δεν χρησιμεύει σε τίποτα, αντίθετα μάλιστα μας δημιουργεί υποψίες...

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι η θετική στάση της Δ/νσης Δασών Άρτας, με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία και κατανόηση των δίκαιων αιτημάτων μας, αλλά και είναι η υπηρεσία με την οποία από κοινού προσπαθούμε να προστατέψουμε τον Αμβρακικό με πράξεις και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε και όχι με λόγια....

Παρακαλούμε τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, ο οποίος έχει και την ευθύνη, το συντομότερο να αποφασίσει σχετικά και όχι να περιθωριοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες στην πιο δύσκολη φάση που διανύουμε και ως χώρα, οι ολοκληρωτικές απαγορεύσεις ήταν οι πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες δυστυχώς έφεραν αντίθετα αποτελέσματα και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ εκπέμπει SOS όχι από το κυνήγι, αλλά από άλλες αιτίες, που όλοι γνωρίζουν, αλλά προτιμούν να κωφεύουν,

Το Δ.Σ. του Κ.Σ. Άρτας

Φ. Περγαντής - Μέλος ΔΣ Φορέα - Μάρτιος 2011 από Γνώμη Άρτας

Με αφορμή το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας στο οποίο αφενός καταγγέλλεται «…δόλια επίρριψη ευθυνών στους κυνηγούς για οτιδήποτε άσχημο συμβαίνει στην περιοχή του Αμβρακικού…» (άρα και για το περιστατικό βανδαλισμού της αποικίας των αργυροπελεκάνων) και επειδή στο δελτίο αυτό γίνεται αναφορά στο όνομά μου και στη μελέτη Διαχείρισης της Θήρας που εκπόνησα το 2008, θα ήθελα να διευκρινίσω και να τοποθετηθώ στα εξής :

 1. Στη μελέτη μου, τονίζεται και διευκρινίζεται σαφώς ότι προϋπόθεση για να επιτραπεί το κυνήγι στις ζώνες που υποδεικνύονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της λαθροθήρας.
  Τούτο διότι το νόμιμο κυνήγι δεν θα ξεπερνάει την αναπαραγωγικότητα των θηρεύσιμων πληθυσμών που διαχειμάζουν (κάρπωση το πολύ 3-4 χιλιάδες υδρόβια) ενώ η λαθροθήρα εξαντλεί και τον αναπαραγόμενο πληθυσμό (κάρπωση πάνω από 10-15 χιλιάδες υδρόβια στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές δεκάδες Βαλτόπαπιες και άλλα προστατευόμενα είδη). Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να αποδειχθεί στην πράξη ότι η ομοσπονδία μπορεί να επιτύχει αποτελεσματική πάταξη της λαθροθήρας και κατόπιν να επιτραπεί το κυνήγι. Νομίζω ότι δεν πείθει καθόλου το «επιχείρημα» ότι και μόνο με το να επιτραπεί το κυνήγι θα αποτραπεί η λαθροθήρα.
 2. Ο τρόπος που έθεσε στο δελτίο τύπου του ο Κυνηγετικός Σύλλογος αυτό το θέμα, δηλαδή το ότι «…ως μόνη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας είναι η ενεργός συμμετοχή της στη διαχείριση και δη στη θηροφύλαξη της περιοχής και ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση της θήρας…» είναι τουλάχιστον ατυχής και τούτο διότι :
  • - Καταρχήν ήδη και ουσιαστικά όντως μετέχει στη θηροφύλαξη αλλά δεν φέρνει αποτέλεσμα (βλέπε παρακάτω στο 3).
  • - Ο παραπάνω τρόπος έκφρασης, όσο και να θέλει κανείς να τον δει καλόπιστα, είναι σαφώς εκβιαστικός.
  • - Προκύπτουν τα εύλογα ερώτηματα : Αν επιτραπεί το κυνήγι οι θηροφύλακες του Κ. Συλλόγου θα έχουν περισσότερη ευθύνη να ελέγξουν την λαθροθήρα από ότι έχουν τώρα που δεν επιτρέπεται; Γιατί τώρα δεν είναι αποτελεσματικοί και για ποιο λόγο θα είναι πιο αποτελεσματικοί τότε ; Τώρα, μάλιστα, είναι πιο εύκολο να πρωτοεντοπιστεί ένας λαθροθήρας και μόνο από τον ήχο των πυροβολισμών.
  • - Πως ακριβώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι λίγοι θηροφύλακες της περιοχής αν επιτραπεί το κυνήγι, τη στιγμή που η τετραπλάσια δύναμη που συγκεντρώθηκε πρόσφατα στην περιοχή από την κυνηγετική Συνομοσπονδία δεν κατάφερε να συλλάβει ούτε έναν λαθροθήρα;
 3. Όσο για την πρόθεση της ομοσπονδίας για συνδιαχείριση του Αμβρακικού μέσω της συμμετοχής της στον έλεγχο της λαθροθήρας προφανώς και έχει ήδη γίνει αποδεκτή μέσω των επίσημων διαδικασιών (συζητήσεις με την παρουσία τους στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, Ημερίδα κλπ.) που έχουν προηγηθεί πρόσφατα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να συμμετάσχει και σε άλλα θέματα διαχείρισης της άγριας ζωής ως εταίρος μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις μελετών, δράσεων και έργων που μπορούν να ενταχθούν από τον Φορέα Διαχείρισης σε σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επομένως, προς τι η εμφαινόμενη «αμυντική» στάση του Συλλόγου ;

Για να μην μακρηγορήσω άλλο και με πρόθεση να βοηθήσω στην αξιοποίηση της όποιας θετικής «δύναμης» υπάρχει υπέρ της προστασίας της (ακόμη) μοναδικής περιοχής του Αμβρακικού, θα ήθελα να επισημάνω, συστήσω και δηλώσω τόσο προς τον K. Σύλλογο Άρτας όσο και προς εκείνον της Πρέβεζας αλλά και προς την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου τα εξής :

 • - Όντως και εγώ πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η δύναμη των θηροφυλάκων σας είναι η κύρια δύναμη που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πάταξη της λαθροθήρας (αλλά και σε άλλες ζωτικές δράσεις), όμως για να μπορέσει να το πετύχει θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετική στρατηγική εντοπισμού και τρόπου «μπλοκαρίσματος» των λαθροθηρών. Επ’ αυτού διατίθεμαι να συνδράμω αποτελεσματικά και ως απόδειξη επικαλούμαι την αποτελεσματική φύλαξη σημαντικής περιοχής γύρω από το Αιτωλικό με μόνη τη συνδρομή ενός θηροφύλακα της Δ’ ΚΟΣΕ και του Προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου Μεσολογγίου.
 • - Δεν χρειάζεται η Ομοσπονδία σας να «αμύνεται επιθετικά» προς τρίτους για να πείσει ότι δεν ευθύνονται κυνηγοί (εννοείται που τηρούν τους νόμους) για τα τραγικά περιστατικά του Αμβρακικού ή άλλων περιοχών (π.χ. το πρόσφατο του Πόρτο Λαγός) . Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι γι’ αυτά ευθύνονται κάποιοι βαθειά «ακοινώνητοι και αμετανόητοι τύποι» που καμία σχέση δεν έχουν με τους νομιμόφρονες κυνηγούς.
 • - Εάν εσείς γίνετε αποτελεσματικότεροι στις υποχρεώσεις σας (πρώτα από όλα απέναντι στα μέλη σας – κυνηγούς που σας χρηματοδοτούν επαρκέστατα), αυτό και μόνο θα είναι η καλύτερη πειθώ προς πάσα κατεύθυνση τόσο ως προς τις προθέσεις σας για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής όσο και ως προς τις δυνατότητές σας να συνδράμετε με διάφορους τρόπους στην ορθολογική και ευεργετική διαχείρισή του.

Μετά τιμής

Φώτης Περγαντής
(Βιολόγος, Οικολόγος M.Sc. στη διαχείριση άγριας ζωής)

Κοινός στόχος η άρση της απαγόρευσης - Αυγ. 2009


Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 18-06-2011 14:50
Αντιπαράθεση για το κυνήγι στον Αμβρακικό
Μία νέα αντιπαράθεση φαίνεται πως βρίσκεται στα «σκαριά» αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, μία αντιπαράθεση που προκάλεσε η επιστολή του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την επιστολή αυτή ζητείται από το Υπουργείο και από τις υπηρεσίες του η βοήθεια για την αντιμετώπιση του θέματος της ρύθμισης του κυνηγιού εντός του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτη Τσιλίκη αναιρεί όσα ο ίδιος ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είχε δηλώσει πρόσφατα, συζητώντας τότε το ενδεχόμενο να επιτραπεί ξανά το κυνήγι σε συγκεκριμένες ζώνες της περιοχής.
Η επιστολή αυτή αποτέλεσε και το αγκάθι για την έντονη αντίδραση της Ε’ ΚΟΗ καθώς μόλις χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσιλίκης χαρακτήρισε έκπληξη την αλλαγή στάσης του Φορέα Διαχείρισης, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο γεγονός πως ο πρόεδρος του Φορέα Αμβρακικού αμφισβητεί τη συγκεκριμένη μελέτη που συντάχθηκε για την ΕΤΑΝΑΜ, επιστημονικά τεκμηριωμένη, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή η χρησιμότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό.
«Τα τρία χρόνια της καθολικής απαγόρευσης της θύρας, ο Φορέας Διαχείρισης δεν εκπόνησε καμία απολύτως μελέτη ενώ ο ίδιος ο κ. Αλμπάνης είχε αναφερθεί πολλές φορές στην πρόταση Περγαντή για την άσκηση της θύρας σε επτά ζώνες», τόνισε ο κ. Τσιλίκης. Βέβαια, με την αλλαγή που συντελέστηκε χθες στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και το γεγονός πως η Τ. Μπιρμπίλη δεν ανήκει πλέον στο κυβερνητικό σχήμα, ενδέχεται όλες οι συζητήσεις και για τον Αμβρακικό, αλλά και γενικότερα για το κυνήγι να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Υψηλοί στόχοι
Εξάλλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο κ. Τσιλίκης ευχαρίστησε αρχικά τα μέλη της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για τη συμμετοχή τους στις εκλογές, και στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: ««Εκ μέρους του νέου ΔΣ έχω την υποχρέωση να τους ευχαριστήσω εκ νέου, γιατί στις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας, αλλά και η κυνηγετική δραστηριότητα, είναι ανάγκη να υπάρχει συμμετοχή.
Γιατί η συμμετοχή, σημαίνει και συνευθύνη, σημαίνει και συνδιαμόρφωση θέσεων και προτάσεων.
Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου στο ΔΣ που μου εμπιστεύθηκαν τη θέση του προέδρου και δεσμεύομαι, ότι θα από κοινού θα πράξουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια, με δόλιο τρόπο και ύπουλες μεθόδους».
Στη συνέχεια ο κ. Τσιλίκης είπε χαρακτηριστικά: «Στις άμεσες προτεραιότητές μας η ολοκλήρωση του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα του δήμου Βορ. Τζουμέρκων. Βρισκόμαστε στη φάση της εξασφάλισης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς.
Περιμένουμε το συντομότερο την οριστική απόφαση, που θα επιτρέψει την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας και πάλι στον Αμβρακικό μετά την πάροδο της τριετούς καθολικής απαγόρευσης. Η κυνηγετική οικογένεια αντιμετώπισε και δυστυχώς αντιμετωπίζει και σήμερα, πρωτοφανείς επιθέσεις, αλλά και την απαξίωση από επίσημους και μη, εκπροσώπους φορέων που είτε έχουν βασική και κύρια ευθύνη για την περιοχή είτε προσπαθούν να αποκτήσουν κυριαρχικά δικαιώματα σε βάρος της κυνηγετικής δραστηριότητας, που είναι μία παραδοσιακή δραστηριότητα για την περιοχή, η οποία ουδέποτε προκάλεσε ζημία στο φυσικό περιβάλλον και τα ενδιαιτήματα.
Δηλώνουμε τη βεβαιότητά μας, ότι η απόφαση θα περιλαμβάνει τις προτάσεις μας, και δεσμευόμαστε για την τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς τα φαινόμενα της λαθροθηρίας και λαθραλιείας, που προσβάλλουν βάναυσα και τον πολιτισμό μας και την κυνηγετική οικογένεια.
Τελούμε εν αναμονή αντίστοιχων αποφάσεων και για τις άλλες περιοχές παρυδάτιας ορνιθοπανίδας, όπως ο Καλαμάς και η Σαγιάδα».
www.epirusonline.gr/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-06-2011 19:23
Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ … ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού απεφάνθη (..σε αντιδιαστολή):
Επιτρέπονται μόνο χαμηλές πτήσεις πουλιών (κάτω από 200 μ), για να μην … εμποδίζουν τα αεροπλάνα της υπό ίδρυση Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας. (ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ)

envthink.blogspot.com/2011/06/blog-post_30.html
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 01-07-2011 14:50
Μια απορία: Πώς καθορίζεται κάθε φορά το επιτρεπόμενο ύψος πτήσης των ελικοπτέρων; Σε άλλη περίπτωση το επιτρεπόμενο ύψος πτήσης δεν έπρεπε να είναι μικρότερο των 2.000 μ.
Έχουν αλλάξει τα δεδομένα ή το ύψος πτήσης τελικά εξαρτάται από τα άγρια είδη που φιλοξενεί (προστατεύει) ο κάθε φορέας διαχείρισης;

Η άλλη περίπτωση:
“Ειδικότερα, για τις πτήσεις ελικοπτέρων στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, το δασαρχείο Κόνιτσας με σκοπό την αποτελεσματικότ ερη φύλαξη και προστασία του δρυμού, έχει ενημερώσει από το έτος 2002 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την απαγόρευση των πτήσεων κάτω από τα 2000 μ. (σχετικό το υπ’ αριθμ. 90768/1125/22.2 .2002 έγγραφο).
Για τις πτήσεις ελικοπτέρου ιδιωτικής εταιρείας, που πραγματοποιούντ αι από τον περασμένο Αύγουστο, στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, το δασαρχείο Κόνιτσας έχει υποβάλει το υπ’ αρίθμ. 1574/26-8-2009 έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επ’ αυτού αναμένονται ανάλογες διευκρινίσεις, εάν η δραστηριότητα αυτή είναι συμβατή με τη δασική νομοθεσία που αφορά την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθ’ όσον η χαμηλή πτήση ελικοπτέρων εντός της χαράδρας του Αώου και Βίκου διαταράσσει την ησυχία αρκετών ειδών της άγριας πανίδας (αγριόγιδο, γυπαετός κλπ).”

agon.gr/.../2009-11-12.html
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-08-2011 22:37
Διαχειριστικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα η πρόταση του Φορέα Αμβρακικού για παράταση της απαγόρευσης θήρας υποστηρίζει ο Τρ. Αλμπάνης Μόνον ως προς τον τρόπο διαχείρισης του θέματος και όχι επί της ουσίας είναι η σύμφωνα γνώμη του ΥΠΕΚΑ με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού αναφορικά με την πρόταση του τελευταίου να παραταθεί η απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας για έναν επιπλέον χρόνο.
Η πρόταση αυτή που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από τους φορείς και τις κυνηγετικές οργανώσεις, ελήφθη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Τριαντάφυλλο Αλμπάνη υπό την πίεση του χρόνου εξαιτίας της αδυναμίας συγκρότησης του νέου ΔΣ. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης καθυστέρησαν σημαντικά να ορίσουν τους νέους εκπροσώπους τους στο Δ.Σ και αυτό δημιούργησε μία επιπλέον αδυναμία στον χειρισμό του θέματος. Ο κ. Αλμπάνης μιλώντας χθες στην «Ε» και ενώ οι αντιδράσεις των κυνηγετικών φορέων και οργανώσεων μαίνονται, με βαρείς χαρακτηρισμούς μάλιστα και εξίσου αιχμηρά υπονοούμενα για τη στάση του, τόνισε, ότι δε μπορούσε να κάνει κάτι άλλο τη δεδομένη στιγμή, γιατί αυτό θα σήμαινε την ουσιαστική διάλυση του συστήματος προστασίας και οργάνωσης του Φορέα.
Διευκρίνισε, ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ, μόνον όμως ως προς τον τρόπο διαχείρισης του θέματος τη δεδομένη στιγμή και όχι ως προς την ουσία του θέματος.
«Δε γινόταν να προχωρήσουμε αυτή τη στιγμή σε κάτι άλλο, αφού ο Φορέας από τις αρχές του έτους δεν έχει διοίκηση. Το θέμα του κυνηγίου δε μπορεί να το ρυθμίσει ο πρόεδρος μόνος του. Η δημόσια διαβούλευση δεν έγινε, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχέδιο και να προτείνουμε την υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος ούτε μπορούσα αυτό να το κάνω μόνος μου. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα από τη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και καταλήξαμε ότι μέχρι να αναπληρωθεί το Δ.Σ και να ανοίξει η διαβούλευση με τους φορείς και να φτάσουμε σε ένα σχέδιο κοινά αποδεκτό για την κυνηγετική δραστηριότητα, θα πρέπει να παρατείνουμε την απαγόρευση για έναν επιπλέον χρόνο. Δεν έχω κάνει κάτι μονομερώς, αλλά πρόκειται για από κοινού απόφαση με το ΥΠΕΚΑ. Να κατανοήσουν οι φίλοι κυνηγοί, ότι έχουμε διάθεση συνεργασίας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα και όχι μονομερώς και μάλιστα από ένα άτομο. Εάν έπαιρνα μία διαφορετική απόφαση θα ήμουν αρεστός στους κυνηγούς, αλλά θα είχα διαλύσει το σύστημα προστασίας και οργάνωσης του Φορέα. Η συμφωνία ωστόσο με το υπουργείο αφορά μόνο τον τρόπο διαχείρισης του θέματος λόγω της μη ύπαρξης διοίκησης στο Φορέα και όχι την ουσία της που δε συζητήθηκε καν με τη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ απο την Ελευθερία
epirusonline.gr
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-08-2011 22:50
Θα είναι φέτος η χρονιά του Αμβρακικού;
Θα είναι φέτος η πρώτη χρονιά που κάποιες περιοχές ολότελα "κλειστές" στο κυνήγι θα ξανανοίξουν, παρέχοντας την ευκαιρία για ένα "πείραμα" με σημαντικές διαχειριστικές και κοινωνικές προεκτάσεις;
Θα έχει την ευκαιρία ο Αμβρακικός να γίνει το "πεδίο" που θα φέρει πιο κοντά ακόμα και αντίρροπες δυνάμεις ή η δυνατότητα των συνεργασιών θα χαθεί ακόμα μια φορά προς χάριν ενός διπολισμού που δεν καταλήγει πουθενά;
Η Κ.Σ.Ε. και οι κυνηγετικές ομοσπονδίες της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου έχουν το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες επαφές με τους φορείς της Πολιτείας που είναι αρμόδιοι να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα... Και για πρώτη φορά αυτά τα "βήματα" γίνονται με τη συναίνεση εκπροσώπων του περιβαλλοντικού χώρου, που αντιλαμβάνονται ότι, χωρίς τη συνεργασία των συνειδητοποιημέ νων κυνηγών και των οργανώσεών τους, ποτέ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα της επαγγελματικής λαθροθηρίας που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός!
- "...Μπορούμε να επιτρέψουμε τη νόμιμη θήρα, με τον όρο όμως ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία θα συμβάλουν στην πάταξη της λαθροθηρίας, η οποία οδηγεί σε αποδεκατισμό του πληθυσμού συγκεκριμένων ειδών που έχουν... μεγάλο εμπορικό κέρδος".
Η παραπάνω πρόταση ανήκει στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη...
Είναι μια πρόταση τολμηρή και γενναία αν ληφθούν υπόψη τα "ταμπού" και τα πλαστά θεωρητικά "δίπολα" που συνήθως επικρατούν και συσκοτίζουν την πραγματικότητα στις "προστατευόμενε ς περιοχές"...
Ο καθηγητής κ. Αλμπάνης, αντιθέτως, αντί να υποκύπτει σε βολικές ευκολίες, είναι ο πρώτος πρόεδρος φορέα διαχείρισης που επιχειρεί να χαράξει προοπτικές ουσιαστικής προστασίας για την περιοχή που εποπτεύει, να συγκροτήσει κοινωνικές συμμαχίες και να αποσυνδέσει τη δουλειά του φορέα από γενικεύσεις ή υπεραπλουστεύσε ις που κρατούν "στάσιμα" τα πράγματα...
Η λαθροθηρία στον Αμβρακικό δεν έχει να κάνει με το κυνήγι ως "ψυχαγωγική δραστηριότητα", αλλά με... την επαγγελματική ενασχόληση ενός παραβατικού κυκλώματος που αποκομίζει κέρδη από την αγοραπωλησία των θηραμάτων.
Στον Αμβρακικό, ο υπεύθυνος φορέας κάνει μια προσπάθεια για να αξιοποιήσει την κοινωνία των κυνηγών στην υπόθεση της προστασίας της περιοχής...
Είναι ένα "πείραμα" με ενδιαφέρον και με προοπτικές, αρκεί να μην υπονομευθεί εν τη γενέσει του...
Στην... απέναντι πλευρά είναι πολλές οι δυνάμεις που προσπαθούν να ματαιώσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ηδη το προηγούμενο διάστημα συνέβησαν στον Αμβρακικό διάφορες... "προβοκάτσιες" με στόχο το κυνήγι και τους κυνηγούς.
Η Ορνιθολογική έφτασε μέχρι και να...αποδοκιμάσ ει επώνυμα στελέχη της, επειδή τόλμησαν να υπαινιχθούν την ανάγκη "συνεργασίας" με κυνηγετικές οργανώσεις στο ζήτημα του Αμβρακικού.
Ωστόσο από τώρα πρέπει να γίνει σαφές ότι και η κοινότητα των κυνηγών επωμίζεται μια τεράστια ευθύνη...
Αν το κυνήγι στον Αμβρακικό ξανανοίξει, οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν.. . στις προσδοκίες που επενδύθηκαν πάνω τους!
Δημήτρης Στριλάκος
e-mail:

ethnos.gr
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 07-09-2011 19:44
Σε ζητήματα που αφορούν τον Αμβρακικό Κόλπο, και γενικότερα σε θέματα ανάπτυξης, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τη συζήτηση για γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
...
Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ επιχειρηματικότ ητας και περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε οι υπερβολές και οι ακρότητες» τόνισε μεταξύ άλλων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και την πρόταση που έγινε από περιβαλλοντικού ς φορείς για ολική απαγόρευση του κυνηγιού. «Δεν με βρίσκει σύμφωνο κάτι τέτοιο, γιατί όλοι έχουν ρόλο στον Αμβρακικό Κόλπο και όλοι μπορούν να προσφέρουν με τον τρόπο τους στην προστασία του, εφαρμόζοντας βεβαίως το Νόμο», είπε για να συμπληρώσει: «Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τον τόπο και όχι να προκαλούμε προβλήματα σε οτιδήποτε προσπαθεί να γίνει. Η πατρίδα μας έτσι δεν πρόκειται να πάει μπροστά»..
thesprotia-news.blogspot.com/2011/09/blog-post_7697.html
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 10-09-2011 06:32
...
Με πρόσφατο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τοποθετείται υπέρ των προτάσεων τοπικών Δασαρχείων να επιτραπεί η θήρα σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου (ανατολικές και δυτικές χερσαίες περιοχές- Ζώνες Α και Α1), όπου από το 1990 έως σήμερα η θήρα απαγορεύεται. Επιχειρείται έτσι να δοθεί λύση από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα θέμα εθνικής σημασίας, το οποίο μάλιστα αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Το γεγονός δε ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δε συνοδεύονται από καμία επιστημονική τεκμηρίωση προβληματίζουν ακόμη περισσότερο για τη σκοπιμότητα και νομιμότητα των σχεδιαζόμενων ενεργειών.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ατυχείς και επικίνδυνες καθώς:
...
www.ornithologiki.gr/.../
Μπας και οι ιππότες δεν ήταν 7 αλλά 10; χο
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 10-09-2011 08:01
Τα ονόματα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που εντάχθηκαν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης με έγγραφό του στη Βουλή με το οποί απαντά σε ερώτηση του βουλευτή κ. Μ. Χαρακόπουλου.
Πρόκειται για 707 μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες εντάχθηκαν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και εισέπραξαν περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας 1.826 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα και σήμερα να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπει - πέραν των άλλων - τη συνεργασία με ανάλογες οργανώσεις. Τα κριτήρια καταλληλότητας των οργανώσεων ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις συμμετοχής που έχουν γίνει από το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρο τον κατάλογο:www.tovima.gr/.../MKO.pdf

www.tovima.gr/.../?aid=418765

Οι 10 ιππότες μας δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και επί ΝΔ. Έλαβαν συνολικά 1.384.450 €. Αναλυτικά:

GREENPEACE ΗΕLLAS 90.000 €

ΜΟm 90.000 €

ΑΡΧΕΛΩΝ 88.350 €
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΑΡΧΕΛΩΝ 100.000 €
ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΧΕΛΩΝ 188.350 €

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 505 120.000 €

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΠΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 150.00 0 €
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 100.00 0 €
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ 25.000 €
ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΠΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 275.00 0 €

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 146.100 €

ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 150.00 0 €
ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ 50.000 €
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ 200.00 0 €

ελληνικη εταιρεια περιβαλλοντοσ και πολιτισμού 100. 000 €

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΕΕΠΦ) 50.000 €

ΓΊΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ WWF ΕΛΛΑΣ 125.000 €
10 Ιππότες μας 1.384.450 €

Άσχετο/Σχετικό εκ του ημερησίου τύπου:

Απειλούμενα... εργατικά δικαιώματα
«Τα παιδιά με τα πορτοκαλί μπλουζάκια» αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τιμωρήθηκαν με απόλυση από τη διάσημη «Greenpeace».
Πρόκειται για εργαζόμενους του τμήματος άμεσου διαλόγου της οργάνωσης οι οποίοι βρίσκουν οικονομικούς υποστηρικτές. Σε κείμενό τους αναφέρονται «σε μαύρη εργασία με ωρομίσθιο της τάξης των 4,5 ευρώ για τις ώρες που είμαστε στο δρόμο και 3,5 ευρώ για τις ώρες γραφείου, χωρίς να δικαιούμαστε στοιχειώδη πράγματα, όπως ιατροφαρμακευτι κή περίθαλψη, ένσημα κ.λπ.». Εξηγούν πως όταν αποφάσισαν να ζητήσουν το αυτονόητο, τους έγινε «σεμινάριο για τα οικονομικά της οργάνωσης και γιατί είναι αδύνατο να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας». Η οργάνωση τους απέλυσε, εκείνοι κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και τελικά τους καταβλήθηκαν οι νόμιμες αποζημιώσεις. Εν τω μεταξύ ο οικολογικός αγώνας συνεχίζεται...

Π. Μπ.
www.enet.gr/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 10-09-2011 08:01
Συζήτηση στη Βουλή για τις ΜΚΟ
Σε αλληλοκατηγορίε ς για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ) αναλώθηκαν χθες στη Βουλή κυβέρνηση και ΝΔ, κατά τη συζήτηση Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή των ΜΚΟ στα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» με αφορμή την άρνηση του ΑΣΕΠ να πάρει μέρος στην επιλογή περίπου 55.000 ανέργων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα με εξευτελιστικές αμοιβές για 5 μήνες.
Παρά την αντιπαράθεση, κοινός τόπος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν η πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας με προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών και η χρηματοδότηση ΜΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά προγράμματα.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης υπερασπίστηκε την εμπλοκή των ΜΚΟ στα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» και ισχυρίστηκε ότι εάν δεν υπήρχαν ανάλογα προγράμματα τότε η ανεργία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Προανήγγειλε, δε, νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγησης των παραπάνω προγραμμάτων και είπε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τη «διαφανή λειτουργία των ΜΚΟ», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι κυβερνήσεις της χρηματοδότησαν 600 ΜΚΟ με 38 εκατομμύρια ευρώ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικό ς εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε τη συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα οποία, όπως τόνισε, ούτως ή άλλως αποτελούν κοροϊδία για τους ανέργους. Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αδιαφάνεια και η διαχείριση στις ΜΚΟ - όπως είπαν οι βουλευτές της ΝΔ - αφού πρόκειται «για ουσιαστικό πρόβλημα ανακύκλωσης ανέργων με μισθούς πείνας (25 ευρώ τη μέρα και μόνο για 135 μέρες το χρόνο)».
Αναφερόμενος γενικότερα στις ΜΚΟ, τόνισε ότι αυτές «ονομάζονται ΜΚΟ, αλλά λειτουργούν ως εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης και προωθούν την πολιτική της, αλλά και τις επιδιώξεις των διάφορων ιμπεριαλιστικών οργανισμών ειδικότερα στο υπουργείο Εξωτερικών». Τώρα, συνέχισε, στήθηκαν ΜΚΟ για να εισπράττουν κεφαλικά το 5% από αυτά που θα διατεθούν για τους ανέργους, χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα και για να εκμεταλλευθούν και ψηφοθηρικά τη διαχείριση του εν λόγω προγράμματος και αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, ο ΟΑΕΔ δεν έχει σε κάθε πόλη της Ελλάδας ολοκληρωμένες καταστάσεις με ανέργους και με τις ειδικότητές τους; Γιατί θα πρέπει να διατεθούν εκατομμύρια ευρώ στις ΜΚΟ;».
www2.rizospastis.gr/story.do?id=6429668&publDate=10/9/2011
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 10-09-2011 11:35
Επί χρόνια διαβάζω διάφορα για τις ΜΚΟ. Ειδικότερα όμως για τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ (10, 12, 20 ή περισσότερες) έχω την εντύπωση ότι ιδρύθηκαν, οι περισσότερες εξ αυτών την ίδια χρονική περίοδο. Τα περισσότερα από τα ιδρυτικά τους μέλη από ότι έχω διαβάσει σε έντυπα που εξέδιδαν εδώ και χρόνια, μοιάζει με μια παρέα, που αρχικά ήταν φίλοι και έπειτα, «εξειδικεύτηκαν » σε διάφορους κοντινούς τομείς της «ελληνικής – νοούμενης – οικολογίας», δημιουργώντας διαφορετικής θεματολογίας περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Σταδιακά δέχτηκαν και κάποια νεότερα μέλη (εκ των οποίων τα περισσότερα μπορεί να μην έχουν αποκτήσει ποτέ το δικαίωμα ψήφου ή ελέγχου των πεπραγμένων τους).
Επίσης ιδιόμορφο μοιάζει που τα περισσότερα εκ των ιδρυτικών στελεχών τους ή του Δ.Σ. τους, συμμετέχουν σε περισσότερες από 2-3 ΜΚΟ της συγκεκριμένης ενότητας οργανώσεων διατηρώντας έτσι και επαφές και το δικαίωμα / ευχέρεια των συναποφάσεων. Βέβαια, όταν το χρειάζονται (ανάληψη προγραμμάτων ή κοινές πολιτικές πιέσεις) η «ομάδα» των περιβαλλοντικών ΜΚΟ συστρατεύονται προς ένα κοινό στόχο και μετά, απλά η κάθε μία, υλοποιεί θεωρητικά αυτόνομες δραστηριότητες. Ουσιαστικά όμως το σύνολό τους (με σύμπνοια και συναδελφικότητα ) από την ίδρυσή τους (μετά το 1992) μοιράζονται μερίδιο από την πολύπλευρη και αστείρευτη πίτα των χρηματοδοτήσεων (εθνικών και ευρωπαϊκών).
Τρία πράγματα μοιάζουν τα πιο παράξενα σε αυτή την κατάσταση με τις 10 +/- περιβαλλοντικές οργανώσεις:
1. Η εξαίρεσή τους από κάθε έλεγχο των πεπραγμένων τους τα προηγούμενα χρόνια.
2. Η αδιαφορία τους να αποδείξουν (στην πολιτεία και στην κοινωνία) το πότε ελέγχθηκαν (από θεσμικά αρμόδιο φορέα) ή να αποδείξουν ότι έχουν «διαχειριστική επάρκεια» για να συμμετέχουν σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ή να αναλαμβάνουν πολυδάπανα διαχειριστικά προγράμματα. (Στο εξωτερικό οι NGO ελέγχονται 2 φορές το χρόνο για να διασφαλιστεί ότι η δράση τους είναι κοινωφελής).
3. Η αδυναμία ή η παντελή αδιαφορία τους να αποδείξουν την επιστημονική ορθότητα αυτών που ισχυρίζονται ή όσων κάνουν στο φυσικό περιβάλλον.
Από τα προηγούμενα, θεωρώ ακατανόητη την εμμονή αρκετών πολιτικών (σε διάφορα πολιτικά κόμματα) να συνεχίζουν - παρά τα συνεχή αιτήματα πολλών πολιτών ή κοινωνικών ομάδων – να διασφαλίζουν σε αυτή ειδικά την ομάδα «περιβαλλοντικώ ν ΜΚΟ» αδικαιολόγητα, ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας και αντιμετώπισης (διαφορετικές από αυτές που ισχύουν για άλλες κοινωνικές οργανώσεις, συλλόγους κλπ).
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 10-09-2011 16:23
Να συμπληρώσω κάτι. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω (για τις δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει ανά καιρούς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις) ο Αμβρακικός, κατά κοινή ομολογία αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης, έλλειψη οξυγόνου στο νερό κ.ά. που είναι παντελώς άσχετα με το κυνήγι.
Από μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν προκύπτει ότι για την μελέτη και προστασία της περιοχής έχουν γίνει μελέτες, επιστημονικά συνέδρια, ο φορέας διαχείρισης είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει αρκετά καλά κλπ. Μάλιστα ένα εκ των συνεδρίων, έγινε στις 5 Ιουνίου 2010 στο Κέντρο της Σαλαώρας με διοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης και συμμετοχή εκπροσώπων κάποιας ΜΚΟ. Παράλληλα έχουν γίνει και άλλα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Επίσης τόσο στον Αμβρακικό όσο και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, επί χρόνια υλοποιήθηκαν διάφορα προγράμματα που λογικά θα έπρεπε να είχαν δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής.
etanam.weebly.com/.../

Πριν λίγα μόλις χρόνια, περιέργως, από αξιολόγηση του ίδιου του WWF, προκύπτει ότι στα οικολογικά προβλήματα της περιοχής δεν συμπεριλαμβανότ αν η «λαθροθηρία». Πώς ή γιατί, διαδίδεται στα ΜΜΕ από τις ΜΚΟ ότι ειδικά τώρα στον Αμβρακικό η λαθροθηρία έχει (ή μπορεί να έχει) μεγάλη έκταση και επιδιώκουν να μην επιτραπεί το κυνήγι αν πρώτα δεν γίνει η Χ ή η Ψ νομική ρύθμιση (άγνωστο πότε και με ποιούς διαχειριστικούς κανόνες;-)
politics.wwf.gr/.../
news.kathimerini.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 10-09-2011 22:20
Για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων στην περιοχή, μπορεί να βρεθούν και απαντήσεις στα πρακτικά της ημερίδας που έγινε στις 14 Απριλίου 2011 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό για το Ευρωπαϊκό έργο SURF – Nature Βιώσιμη Χρήση των Περιφερειακών Χρηματοδοτήσεων για τη φύση (Sustainable Use of Regional Funds for Nature).

ellinikifysi.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 14-09-2011 22:33
Ναι, μεν είναι αποτελεσματική η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή των κυνηγών, αλλά….
Νεότερη τοποθέτηση του Φώτη Περγαντή, Βιολόγου, Οικολόγου M.Sc. για το θέμα της θήρας στον Αμβρακικό.
ixotisartas.gr/.../...

Τώρα ως Πολίτης, αναρωτιέμαι: Αν για ότι θέλαμε να κάνουμε σε τούτο τον τόπο, ή αυτά που προγραμματίζοντ αι (ακόμα και σε νόμους) έμπαινε η προϋπόθεση της 100% εξασφάλισης (δηλαδή ότι θα αποδώσει άρτια και τέλεια κάθε στιγμή), τότε ούτε δασικές υπηρεσίες έπρεπε να συντηρούνται, ούτε οι φορείς διαχείρισης να συνεχίζουν να λειτουργούν, ούτε το δημόσιο σύστημα γενικότερα να συνέχιζε αυτό που κάνει.
Και μόνο τα αποτελέσματα της εθνικής οικονομίας να κρίνουμε, θα διαπιστώσουμε ότι κανένα σύστημα δεν δίνει εγγύηση 100% ότι θα δουλέψει άριστα. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και το δημόσιο χρήμα εποπτευόταν από «λειτουργούς», από ελεγκτικά συνέδρια, από γενικά ή ειδικά λογιστήρια και πολλά άλλα… Τελευταία μπλεχτήκαμε άσχημα με το Κεφάλαιο Θήρας, ενώ τέτοια παραδείγματα υπάρχουν – δυστυχώς – πολλά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ.Περγαντή, μήπως θα πρέπει και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ, πριν αναλάβουν οτιδήποτε από τα τόσα που κάνουν, να παραθέτουν αποδείξεις ότι τα προγράμματα που «σκέφτονται» να υλοποιήσουν θα είναι αποτελεσματικά (κόστος / όφελος) και σύμφωνα τις πληρέστερες προδιαγραφές;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 15-09-2011 16:13
Αγαπητέ Πολίτη,

Σημασία έχει πως σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2011 δεν υπάρχει σε ισχύ απαγόρευση για τον Αμβρακικό. Έχει λήξει από τις 28-2-2011.
Ελπίζω οι φίλοι κυνηγοί εκεί να κάναν καλό σεφτέ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 17-09-2011 18:55
Με στόχο την λαθροθηρία επιτρέπουν το κυνήγι
πέρ της πρότασης να επιτραπεί το κυνήγι υδροβίων πτηνών για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012 σε περιοχή του Αμβρακικού, δικαιοδοσίας του Δήμου, που υποδεικνύει η Διεύθυνση Δασών με έγγραφό της, γνωμοδότησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. που συζήτησε το θέμα ως έκτακτο κατά την συνεδρίαση της 8/9/2011.

Πρόκειται για την περιοχή νοτιοανατολικά του δρόμου από το Αντλιοστάσιο Βίγλας προς το δρόμο για Κορωνησία και μέχρι τα όρια του Νομού Αιτ/νίας στη Λιμνοθάλασσα Λογαρού, σε όλη τη χερσαία έκταση χωρίς πλωτά μέσα, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, η πολιτιστική κληρονομιά, η διαχείριση των οικοσυστημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΟΚ των σχετικών νόμων, την ρυθμιστική απόφαση της Δ/νσης Δασών Άρτας και του Υπουργείου.


-Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε: «Από το Δασαρχείο πριν λίγες μέρες ήρθε κάποιο έγγραφο με το οποίο μας ζητάνε την άποψή μας για το θέμα του κυνηγίου, εάν μπορεί να επιτραπεί το κυνήγι σε ορισμένες περιοχές που έχουν καταγραφεί σε μία μελέτη γύρω από τον Αμβρακικό Κόλπο. Είπα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί με κάποιους όρους όπως αναφέρει το Π.Δ. κλπ. Επανέρχονται όμως και η Περιφέρεια η οποία θα εκδώσει την απόφαση αν θα επιτρέπεται το κυνήγι ή όχι ζητάει και την άποψη του Δ.Σ».


-Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου, που ως Νομάρχης μετείχε στο φορέα διαχείρισης Αμβρακικού, ανέφερε τα εξής: «Το θέμα είχε έρθει και τότε. Ήταν στα πλαίσια της ΚΥΑ που καθόριζε τα θέματα των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας σ’ αυτό το οικοσύστημα που λέγεται Αμβρακικός. Και πράγματι υπήρχαν αντιδράσεις οι οποίες ξεκινούσαν από την ολική απαγόρευση του κυνηγίου και από άλλες απαγορευτικές διατάξεις οι οποίες δεν ήταν μέσα σ’ αυτά που η τοπική κοινωνία είχε προωθήσει για να ψηφιστούν.
Ωστόσο η Δασική Υπηρεσία, η Υπηρεσία της Περιφέρειας, ήταν αυτή που καθόρισε τους όρους του κυνηγίου εξαιρώντας όλη την περιοχή. Έγινε τότε από πλευράς φορέα ένα αίτημα, μέσα από διαχειριστικές μελέτες, να επιτραπεί σε ορισμένες περιοχές να υπάρχει κυνήγι. Αυτό είχε προχωρήσει.
Το Δ.Σ. το είχε στείλει στον αντίστοιχο τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον κ. Καλογιάννη και το θέμα στις εκλογές σταμάτησε και εν αναμονή του διορισμού νέου Δ.Σ. το οποίο πάλι καθυστέρησε δεν προχώρησε αυτή τη διαδικασία. Άρα η δικιά μας άποψη προς την κατεύθυνση ότι πρέπει να υπάρξουν ζώνες που μπορεί να επιτρέπεται το κυνήγι –εξάλλου αυτό μπορεί να γίνει όπως προβλέπεται και απ’ την ΚΥΑ με τις διαχειριστικές μελέτες– πρέπει η Δημοτική Αρχή να συναινέσει για να πάρει τη σχετική απόφαση η Περιφέρεια στην οποία εντάσσεται το Δασαρχείο».


Να περιοριστεί η λαθροθηρία
-Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαϊωάννου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι η παρουσία των κυνηγών θα βοηθήσει να περιοριστεί η λαθροθηρία η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην περιοχή. «Η απαγόρευση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στις ζώνες αυτές δεν βοήθησε στην ανάπτυξη των πτηνών στην περιοχή. Κι αυτό για ένα και μοναδικό λόγο, γιατί η λαθροθηρία που γίνεται έχει τεράστιες πια διαστάσεις και η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη.
Εάν όλη η έκταση αυτή επιτραπεί, τότε να είστε σίγουροι για ένα πράγμα, ότι αν οι κυνηγοί θα βρίσκονται στο βάλτο διάφορες ώρες, τότε θα δούμε και πολύ περισσότερα πτηνά απ’ ότι υπάρχουν. Δεν θα μπορούν οι λαθροκυνηγοί, που αρκετοί βγάζουν μεροκάματο μ’ αυτή τη δουλειά, να είναι μέρα νύχτα. Οπότε θα πρέπει να είναι ομόφωνη η απόφαση του Δ.Σ. να αποχαρακτηριστο ύν αυτές οι ζώνες που μέχρι τώρα μας απαγορεύανε να πηγαίνουμε να κυνηγάμε, να πάει ο κόσμος να κυνηγήσει».
-Σε ερώτηση του Δ.Σ. Χριστόφορου Ξυλογιάννη για κάποιες μη νόμιμες μεθόδους κυνηγίου και κατά πόσο ο Κυνηγετικός σύλλογος διασφαλίζει την πάταξη της λαθροθηρίας ο πρόεδρος των Κυνηγών Κων/νος Μπέλλος ανέφερε: «Εμείς διασφαλίζουμε την πάταξη της λαθροθηρίας. Το δασαρχείο τώρα απ’ ότι ξέρετε πρακτικά δεν μπορεί. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε τρία αυτοκίνητα, ένα πλωτό και τέσσερις θηροφύλακες. Με διαβεβαίωση της Ε’ Ομοσπονδίας θα πάρουμε άλλο ένα πλωτό που θα πλέει και στη Λογαρού και άλλους δύο επιπλέον θηροφύλακες».

Πηγή: Ηχώ της Άρτας
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 19-09-2011 19:41
Τέλος στην Οδύσσεια των κυνηγών του Αμβρακικού Κόλπου


Θα επιτραπεί τελικά το κυνήγι του υδροβίου στον Αμβρακικό Κόλπο μετά από την τριετή απαγόρευση που ίσχυε. Απ’ όσο γνωρίζω θα επιτραπεί σε έξι τμήματα διασκορπισμένα σε όλο το μήκος του Αμβρακικού Κόλπου, για ένα χρόνο, δηλαδή για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012. Η έκταση αυτή αναμένεται περί τα 16.450 στρέμματα. Το κυνήγι θα επιτραπεί εφόσον δημοσιευθεί η αντίστοιχη απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συνεπώς το κυνήγι θα επιτραπεί από εκείνη τη στιγμή και το τονίζω γιατί αυτή τη στιγμή απαγορεύεται το κυνήγι στον Αμβρακικό κόλπο.

Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς για αυτή την πίεση που άσκησαν προκειμένου να επιτραπεί το κυνήγι στην περιοχή. Από εδώ και πέρα λοιπόν μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε εμπράκτως ότι αγαπούμε τον Αμβρακικό Κόλπο και ότι θα τον προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια. Όσον αφορά τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας, οι έλεγχοι εκ μέρους του θα πρέπει να είναι αυστηροί και εντατικοί προκειμένου να παταχθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθροθηρίας.

kynhgotopos.blogspot.com
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 20-09-2011 07:03
«Αντίδοτο» για τη λαθροθηρία το... κυνήγι
Αίρεται η απαγόρευση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού

Να επιτραπεί το κυνήγι σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου - ανατολικές και δυτικές χερσαίες περιοχές - όπου από το 1990 έως σήμερα απαγορεύεται, προτείνουν οι Διευθύνσεις Δασών Πρεβέζης και Αρτας. Οι πρωτοβουλίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος στην Ορνιθολογική Εταιρεία, κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη, αγνοούν εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού η οποία προτείνει στις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες την «έκδοση σχετικής Απόφασης παράτασης της απαγόρευσης του κυνηγιού στις ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για ένα έτος».

«Η άσκηση της θήρας σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς υγροτόπους Ραμσάρ της Ελλάδας θα επιδεινώσει το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Η φύλαξη του Εθνικού πάρκου είναι εφικτή. Ωστόσο, από το 1990 οπότε απαγορεύτηκε η θήρα στον Αμβρακικό, οι αρμόδιες για τη φύλαξη υπηρεσίες δεν έχουν επιδείξει επαρκή πολιτική βούληση για την πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της λαθροθηρίας», καταγγέλλει η κυρία Κορμπέτη.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα δηλώνει στο «Βήμα» ότι «επιτρέψαμε το κυνήγι στην Α και Α1 ζώνη του υγρότοπου αλλά μόνο σε ορισμένες θέσεις». Οπως υποστηρίζει ελήφθησαν υπόψη και οι δύο πλευρές - των οικολόγων και των κυνηγών. «Συνεργαστήκαμε με τους δασάρχες και τις δασικές υπηρεσίες, εξασφαλίσαμε ομόφωνες αποφάσεις από τους δήμους της περιοχής και διασφαλίσαμε θηροφύλακες και πλωτά μέσα από την Ομοσπονδία των κυνηγών για την πάταξη της λαθροθηρίας», αναφέρει η κυρία Γεωργακοπούλου.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας επισημαίνει ότι υπάρχει μελέτη η οποία στηρίζει την απόφασή της να επιτρέψει το κυνήγι «κάτω από σαφείς δεσμεύσεις και όρους». Αλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά, στην περιοχή υπάρχει υπερπληθυσμός ειδών. «Οι κυνηγοί θα προστατεύσουν την περιοχή από τους λαθροθήρες. Πάντως, αν διαπιστώσουμε φαινόμενα λαθροθηρίας θα ανακληθεί άμεσα η απόφαση», σημειώνει η κυρία Γεωργακοπούλου.

Το επιχείρημα ότι «η άσκηση νόμιμης θήρας θα μειώσει το φαινόμενο της λαθροθηρίας», απορρίπτεται από την κυρία Κορμπέτη «ως ιδιαίτερα επικίνδυνο» για τα καθεστώτα προστασίας όλων των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας όπου συναντάται λαθροθηρία. Σε επιστολή οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την κυρία Γεωργακοπούλου επισημαίνεται ότι «δεδομένης της υποβάθμισης αυτής της ευαίσθητης και εξαιρετικά σημαντικής περιοχής είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας».

Ο Αμβρακικός, αν και έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, έχει περιληφθεί από το 1990 στον Κατάλογο του Μοντρέ (δηλαδή τη μαύρη λίστα της Σύμβασης) εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων και την απουσία σωστής διαχείρισης. Δεδομένου ότι έχει εκπνεύσει η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου, η κυρία Κορμπέτη επισημαίνει ότι «η έγκριση δραστηριοτήτων οι οποίες υποβαθμίζουν το καθεστώς προστασίας μιας περιοχής θα πρέπει να αποφεύγονται εν όψει της έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την προστασίας του Αμβρακικού. Αλλωστε, η θήρα στο Εθνικό Πάρκο ήδη επιτρέπεται στη Ζώνη Β, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα μιας τόσο σοβαρής παρέκκλισης από την ΚΥΑ».

Οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF σε επιστολή τους καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνο υ, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

tovima.gr

Εμ βέβαια, τόσα χρόνια παλεύουν να κάνουν τη λαθροθηρία συνώνυμη με το κυνήγι!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 20-09-2011 19:29
κατά τα γνωστά οικολογικά πρότυπα, γνωστά και ως "ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ". Στο 2':50".

www.skai.gr/.../?MMID=218865
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 20-09-2011 21:39
Είδα την ενημέρωση από την εκπομπή του skai και πραγματικά λυπάμαι από αυτά που άκουσα.
Λυπάμαι που άκουσα άτομα που αυτοπροβάλλοντα ι ως «επιστήμονες» να λένε μισές αλήθειες ή ενσυνείδητα –κατά τη γνώμη μου – να παραπληροφορούν στην κοινή γνώμη για το θέμα της ρύθμισης κυνηγίου σε κάποιες – μικρές – περιοχές του Αμβρακικού.
Εντύπωση μου έκανε επίσης και η γνώμη των δασικών. Πιστεύω ότι άδικα αντιδρούν και λένε ότι κάπου (μεταξύ της γνώμης τους και της γνώμης των άλλων) υπάρχει «σύγκρουση αρμοδιοτήτων!». Το νομικό πλαίσιο με το οποίο ρυθμίστηκε το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι «ολόφρεσκο»!??
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 21-09-2011 08:37
- Η αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

Τα πάνω- κάτω, σχετικά με το κυνήγι στον Αμβρακικό φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έκοψε σχεδόν εν τη γενέση της, τη χαρά των κυνηγών. Φέτος και μετά από τριετή απαγόρευση η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε υπογράψει απόφαση ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε τμήματα του εθνικού πάρκου, στον Αμβρακικό.

Λίγες μέρες μετά την υπογραφή, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις και σωματεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, συντάχθηκε ήδη έγγραφο του Υπουργείου με το οποίο ανακαλείται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Να σημειωθεί ότι οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF σε κοινή τους επιστολή τους ζητούσαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνο υ, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωνε ότι με την υπογραφή του σχετικού εγγράφου, το θέμα είναι πλέον λήξαν.

Θέση πολλών ήταν πως η νόμιμη θήρα θα πατάξει την λαθροθηρία. Στο στόχαστρο των λαθροθήρων είναι σε μόνιμη βάση το προστατευόμενο είδος της βαλτόπαπιας. Μάλιστα υπήρξαν και συγκεκριμένες καταγγελίες ότι τα θηράματα καταλήγουν σε ταβέρνες της περιοχής, όπου πωλούνται πανάκριβα ως εκλεκτά εδέσματα.

Η πραγματικότητα δείχνει πως από το 1990 οπότε απαγορεύτηκε η θήρα στον Αμβρακικό, οι αρμόδιες για τη φύλαξη υπηρεσίες δεν έχουν επιδείξει επαρκή πολιτική βούληση για την πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της λαθροθηρίας.

Ο Αμβρακικός, αν και έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, έχει περιληφθεί από το 1990 στον Κατάλογο του Μοντρέ (δηλαδή τη μαύρη λίστα της Σύμβασης) εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων και την απουσία σωστής διαχείρισης. Ίσως είναι καιρός για μέτρα!

Η αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας

Η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία επικροτεί την απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εμφανίζεται βέβαιη για την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έκπληξη τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό, με αφορμή την απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με την οποία ρυθμίζει το κυνήγι στη Ζώνη Α του υγροβιότοπου.

Το Δ.Σ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου από καιρό είχε επισημάνει την αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης άσκησης της θήρας, μετά και το πέρας της τριετούς καθολικής απαγόρευσης τον Μάρτιο του 2011.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ε’ ΚΟΗ με εμπεριστατωμένε ς τοποθετήσεις προσέγγισε το θέμα της άσκησης θήρας στον υγροβιότοπο, χωρίς κραυγές απόγνωσης και μεγαλόστομες διακηρύξεις, καταθέτοντας τις προτάσεις της και αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί, ώστε να ενεργήσει ανάλογα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, ειδικά ως προς τα μεμονωμένα και καταδικαστέα από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, κρούσματα λαθροθηρίας.

Η απόφαση που υπέγραψε η κα Γεωργακοπούλου υπακούει στις σύγχρονες κατευθύνσεις της άσκησης θήρας, ικανοποιεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της δραστηριότητας αυτής, με όρους, κανόνες και προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψιν τις αντίστοιχες θετικές εισηγήσεις όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων γραφείων των Διευθύνσεων Δασών Πρέβεζας και Άρτας.

Αντιλαμβανόμαστε την αιτία, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο εκφράζονται από την πρώτη στιγμή, αντίθετες απόψεις και καταγγέλλεται η εν λόγω απόφαση από εκείνους που θεωρούν αποκλειστικό προνόμιο τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Αμβρακικού. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και ορισμένων που δεν είχαν και δεν έχουν ασχοληθεί ουδέποτε με τον Αμβρακικό, είναι προφανείς.

Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα των τοποθετήσεων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης αυτής, θεωρώντας μάλιστα πως το θέμα είναι λήξαν.

Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν ή εμφανίζονται να εκφράζουν άλλη άποψη, να σημειώσουμε, ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης είναι απολύτως νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την υπάρχουσα κατάσταση και την δυνατότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τελούμε εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, ότι θα είμαστε οι πρώτοι, που θα αναλάβουμε την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή της.

epiruspost.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 22-09-2011 13:09
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΚΥΝΗΓΟΙ

Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν πράματα και θάματα στην περιοχή μας, σχετικά με τον Αμβρακικό. Μετά τη λήξη της τριετούς απαγόρευσης του κυνηγίου στον Αμβρακικό, η Γ.Γ. κ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία να επιτρέπεται το κυνήγι σε τμήματα του εθνικού πάρκου του Αμβρακικού.

Η κ. Μπάστα το έκανε υπακούοντας τις σύγχρονες κατευθύνσεις της άσκησης θήρας, σύμφωνα με την Ε΄ΚΟΗ, και ικανοποιώντας την τοπική κοινωνία, η οποία πολλές φορές είχε εκφραστεί υπέρ της δραστηριότητας του κυνηγίου στην περιοχή. Απέναντι σ’ αυτήν την απόφαση, στάθηκαν οι Μ.Κ.Ο. Αρκτούρος, Καλλιστώ κ.λπ., η Τοπική Πολιτική Κίνηση-Οικολόγω ν Πράσινων Ιωαννίνων, οι οποίες έπεισαν τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος να άρει την απόφαση της Γ.Γ. και να ξανααπαγορεύσει το κυνήγι στον Αμβρακικό.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί τόσα χρόνια οι οικολόγοι, πάσης φύσεως, δεν έχουν καταλάβει ότι οι δρόμοι τους είναι παράλληλοι με τους των κυνηγών.
Των πραγματικών κυνηγών. Και δεν είναι λογοπαίγνιο.
Οι οποιεσδήποτε αιτιάσεις είναι χαζές γιατί μόνο τους λαθροθήρες ευνοούν και τους κάνουν να χαμογελούν με νόημα.

Βέβαια θεωρούν τους λαθροθήρες κομμάτι των κυνηγών.
ΛΑΘΟΣ μεγάλο.
Ο σημερινός κυνηγός είναι οικολόγος, φύλακας της φύσης, του περιβάλλοντος.
Την προστατεύει την φύση δεν την αποστειρώνει,
Παίρνει τους τόκους, όχι το κεφάλαιο.
Η Ε΄ΚΟΗ, με τους συλλόγους μέλη της, κάνουν τιτάνιο αγώνα για να διατηρήσουν του κυνήγι σε επίπεδα σύγχρονα και νόμιμα.

ΦΙΛΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.
Καταλάβετε επιτέλους ότι εξυπηρετείτε τους λαθροθήρες-εμπό ρους θηραμάτων υδροβίων- και μόνο.
Και να απαγορευτεί το κυνήγι στο Αμβρακικό, αυτοί θα κυνηγούν ελεύθερα πλέον, εμπορευόμενοι τα υδρόβια θηράματα, πίνοντας νερό στο όνομά σας.

Θα είστε υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί για την καταστροφή του πλούτου του Αμβρακικού.
Μη θεωρείτε μοναδικούς θεματοφύλακες του περιβάλλοντος τους εαυτούς σας.
Και οι κυνηγοί ξέρουν και μπορούν.
Η αγαστή συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους Άρτας, Πρέβεζας και Ε΄ ΚΟΗ, να ξέρετε ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Όσο για το θέμα της κάθε μορφής ρύπανσης του Αμβρακικού, προ πολλού την έχουμε καταδικάσει και την καταδικάζουμε.
Ποτέ δεν είμασταν ωχαδερφιστές για το θέμα.
Υπάρχουν θέσεις και τοποθετήσεις σε διάφορες ημερίδες.

Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική στις διάφορες ΜΚΟ, και στο Υπουργείο και θα επιτραπεί το κυνήγι σε τμήματα του Αμβρακικού. Ο πόλεμος ποτέ δεν είχε καλά αποτελέσματα.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΑΚΑΒΙΤΣΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ

Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (igoumenitsa) 892fm.blogspot.com

σσ. Καλά τα λες πρόεδρε, αλλά δεν το βλέπω. Ποιός σου είπε πως ενδιαφέρονται για το περιβάλλον; Μόνο για τον έλεγχο του ενδιαφέρονται.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 23-09-2011 16:27
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr
Αθήνα, 23/9/2011
Προς:
- Υπουργό ΠΕΚΑ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου

Κοινοποίηση:
- Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη
- Γεν.Γραμ.Αποκεν τρ.Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακ εδονίας, κα Δήμ.Γεωργακοπούλου-Μπάστα
- Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ, κ.Γεώργιο Αμοργιανιώτη
- Γεν.Διευθυντή Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσ.Περ.ΥΠΕΚΑ, κ.Κων/νο Δημόπουλο
- Διευθύνσεις Δασών & Δασαρχεία Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλ/νίας
- Πολιτική Ηγεσία, Βουλευτές, Κόμματα
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα


Θέμα: Υπερβολικές και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις θήρας στον Αμβρακικό σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας για να επιτραπεί η θήρα σε λίγες ζώνες των υγροτόπων του Αμβρακικού (2607/9-9-2011 και 2078/9-9-2011) και τη δημόσια επιστολή μερικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που αντιτίθενται στην απόφαση της αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι:

Η θήρα είναι μια αρχέγονη και πολυδιάστατη δραστηριότητα, η διαχείριση της οποίας αποτελεί αντικείμενο της θηραματολογικής επιστήμης, η οποία εξετάζει την κάθε περίπτωση για την επιλογή της ορθής απόφασης. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, με την επιρροή των διάφορων και άσχετων με το αντικείμενο της θήρας Περιβαλλοντικών ΜΚΟ (πχ. Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας) έχει υιοθετηθεί η "απαγόρευση" ως μια "εύκολη λύση" αντί της διαχείρισης και της ανάπτυξης της θήρας. Ο αδικαιολόγητος εξοβελισμός της θήρας από το σύνολο σχεδόν των υγροτόπων της χώρας μας, ερήμην πάντα των τοπικών κοινωνιών, έχει επιβληθεί κεντρικά με τη συνδρομή μερικών ΜΚΟ, οι οποίες καλλιεργούν δογματικές και αντιεπιστημονικ ές θέσεις για τη θήρα και τους κυνηγούς. Θέσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν απορριφθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική ως επιζήμιες για τη διατήρηση της φύσης (Peterle 1977, Shaw 1977, Hooper 1994, Ryan et al. 2009).
orion.net.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 24-09-2011 21:30
Εν αναμονή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης που έλαβε η ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Γεωργακοπούλου, που επιτρέπει την άσκηση της θήρας σε συγκεκριμένα τμήματα του Αμβρακικού κόλπου, αλλά και της ενδεχόμενης παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί, ο κυνηγετικός κόσμος της περιοχής έχει ήδη ξεκινήσει την αυτοοργάνωσή του.
Αυτή αναφέρεται στην προμήθεια των κατάλληλων πλωτών μέσων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον Αμβρακικό από τους θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα λαθροθηρίας.
Όπως είχε δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Νίκος Παπαδόδημας, από τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φως για την άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό, οι κυνηγετικοί φορείς θα αναλάβουν και την ευθύνη που τους αναλογεί για τη φύλαξη των περιοχών όπου επιτρέπεται το κυνήγι και όχι μόνο.
Στα πλαίσια αυτά η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου προχώρησε στην προκήρυξη ενδιαφέροντος για την προμήθεια δύο καινούριων ξύλινων πλωτών μέσων (γαΐτες) για τις ανάγκες της προστασίας των υγροτόπων, όπως επίσης και για την προμήθεια δύο εξωλέμβιων τετράχρονων βενζινοκινητήρω ν και δύο τρέϊλερ για τη μεταφορά των πλωτών μέσων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΣΕ έχει ήδη εγκρίνει τη διαδικασία των προσλήψεων και άλλων θηροφυλάκων, από την Ε’ ΚΟΗ, οι οποίοι θα έχουν ως αποκλειστικό χώρο ευθύνης τον Αμβρακικό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία
epirusonline.gr
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 01-10-2011 18:46
Αμβρακικός: στο Ευρωκοινοβούλιο η άρση απαγόρευσης του κυνηγιού

Το ζήτημα πρόσφατων μεθοδέυσεων για άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στον πυρήνα της διεθνούς σημασίας προστατευόμενης περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου, φέρνουν στην ευρωβουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτησή του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η αμφισβητούμενη νομιμότητα των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (2607/9-9-2011 και 2078/9-9-2011), οι οποίες βασίστηκαν σε ατεκμηρίωτες προτάσεις τοπικών Δασαρχείων και προβλέπουν να επιτρέπεται η θήρα σε περίπου 12% του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, όπου απαγορεύεται από το 1990.

Επιδεινώνονται έτσι οι ισχύοντες όροι προστασίας (με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 11989 – ΦΕΚ Δ’ 123/21-03-2008 ) και καταστρατηγείτα ι το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3937/2011, το οποίο προβλέπει ότι αρμοδιότητα για τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των Εθνικών Πάρκων έχει μόνο το ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, τονίζεται ότι η καθυστέρηση τόσο της ανάκλησης των επίμαχων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και της έκδοσης απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για απαγόρευση της θήρας, έχουν δημιουργήσει σοβαρό νομικό κενό στην προστασία της περιοχής.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να αποφευχθεί σκόπιμη όχληση και εκ λάθους θανάτωση προστατευόμενων ειδών της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ σε αυτή την περιοχή διεθνούς σημασίας.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, ενδεικτική της περιφρόνησης προς το δημόσιο συμφέρον και της εμπλοκής τοπικών παραγόντων σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρέτησης του κυνηγετικού λόμπυ», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Τέτοιες πρακτικές πρέπει τάχιστα να στιγματιστούν ώστε να μη λάβουν διαστάσειςΜε τις μεθοδεύσεις αυτές το εξαιρετικά σημαντικό καθεστώς προστασίας στους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών ουσιαστικά καταργείται, επιτρέποντας στους κυνηγούς να πυροβολούν πρακτικά ακόμη και στα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα! Επειδή οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν φτάσει να θεωρούν τον εαυτό τους τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο επί της ελληνικής φύσης, καιρός είναι να ληφθούν δραστικά μέτρα για την οριοθέτηση τέτοιων αντιλήψεων. Η αναγνώριση της ανεπάρκειας των τοπικών Δασαρχείων, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν αποτελούν δικαιολογία για την έκδοση λευκής κάρτας για οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να βάλει άμεσα τα πράγματα στη θέση τους με νέα υπουργική απόφαση που θα επιβεβαιώνει την απαγόρευση».

econews
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 01-10-2011 21:22
Το «Κυνηγετικό λόμπι» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Τρεμόπουλος, υφίσταται όντως;
Για τις «εργασίες» του «περιβαλλοντικο ύ λόμπι» πάντως αναρωτιούνται ολοένα και συχνότερα, σε αρκετές επιτροπές και σε επίπεδο Ε.Ε. Τώρα τελευταία, αρκετά καθυστερημένα βέβαια – το περιβαλλοντικό λόμπι – έχει αρχίσει να προβληματίζει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 05-10-2011 23:56
Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η απόφαση για άσκηση θήρας στον Αμβρακικό
5 Οκτωβρίου 2011

"Εν αναμονή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης με την οποία η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, επιτρέπει την άσκηση της θήρας σε δύο καθορισμένες ζώνες του Αμβρακικού, τελούν τα μέλη της κυνηγετικής οικογένειας, αλλά και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων.
Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον Φορέα Υγροτόπων Αμβρακικού και οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας, η απόφαση βρίσκεται στο ΦΕΚ και αναμένεται η δημοσίευσή της εντός των ημερών....

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ:
eparousia.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 08-10-2011 18:09
ΚΥΡΙΕ ΚΥΡΙΕ Αυτοί κυνηγάνε!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το θέμα της άρσης της απαγόρευση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού παραμένει σε εκκρεμότητα, με πολύ σοβαρές διαστάσεις. Με την παρούσα επείγουσα επιστολή στη βάση των εξελίξεων που έλαβαν χώρα κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόνων του Υπουργείου σας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου‐Δυτικής Μακεδονίας και εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης σας ενημερώνουμε ότι καθίστανται πλέον σαφή τα εξής:

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου ‐ Δυτικής Μακεδονίας, κα Γεωργακοπούλου‐ Μπάστα, αγνοεί πλήρως τις συστάσεις του Εδικού Γραμματέα Δασών κ. Αμοργιανιώτη και δεν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση της.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ‐ Δυτικής Μακεδονίας ξεκάθαρα αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Υπουργείου σας για την ρύθμιση της θήρας των πτηνών.
Επίκειται η έκδοση της απόφασης της Γενικής Γραμματέως σε ΦΕΚ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση δραστηριοποίηση των κυνηών στο Εθνικό Πάρκο.
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν προκλητικά κρούσματα λαθροθηρίας. Συγκεκριμένα,

Με γνώμονα τα παραπάνω σας καλούμε να λάβετε πρωτοβουλία για την άμεση έκδοση απόφασης απαγόρευσης θήρας εντός των Ζωνών Α και 1 του Εθνικού Πάρκου και την οριστική επίλυση ενός ζητήματος για το οποίο σας έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει. Την κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού ν μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Επίσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε μία συνάντηση για να εκθέσουμε τις πτυχές του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Με τιμή,
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
«Καλλιστώ» Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Greenpeace
MOm Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς
arcturos.wordpress.com/2011/10/07/amvrakikos-2/
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 18-10-2011 22:13
«Πόλεμος» για το κυνήγι στον Αμβρακικό"
Η συνέχεια...
www.thebest.gr/.../94211
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 23-10-2011 00:12
Τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία

Οι φόβοι μου για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν. Είχα πει σε παλαιότερη ανάρτηση μου ότι φοβάμαι πως το κυνήγι θα απαγορευτεί στον Αμβρακικό γιατί σε αυτή την χώρα οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και καταστρατηγούντ αι προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα.

Το κυνήγι μετά από την χθεσινή πληροφόρηση που είχα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας, κατά πάσα πιθανότητα θα απαγορευτεί και την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο. Μια απόφαση που ήταν προς υπογραφή και που όλοι εμείς οι νόμιμοι κυνηγοί περιμέναμε πώς και πώς για να πάμε για κυνήγι, γύρισε πίσω. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον λόγο που σκαρφίστηκαν οι ευθύνοντες «αντικυνηγοί» για να ακυρώσουν αυτή την απόφαση.

Τελικά ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, «ο προστάτης του Αμβρακικού», αυτός που γνωμοδοτεί θετικά για την αύξηση τον ιχθυομονάδων , για την κατασκευή φοτοβολταϊκών και πολλά άλλα, εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου, τα κατάφερε. Κατάφερε με την στήριξη άλλων δέκα ΜκΟ να αναιρέσει αυτή την απόφαση που στήριξε όλοι η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς της με την θετική τους εισήγηση.

Τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Θα μας βρει αντίπαλους από εδώ και πέρα ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, γιατί μας εξαπάτησε χρησιμοποιώντας τον Κυνηγετικό Σύλλογο και τα μέλη του, τάζοντας μας κάποια τμήματα του Αμβρακικού προς θήρευση την κυνηγετική περίοδο 2011- 2012 και ως αντάλλαγμα να έχει την συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου για την θηροφύλαξη της περιοχής. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος ανταποκρίθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή έχοντας την γνώση και τον εξοπλισμό να αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς μετά από την εξέλιξη αυτής της απόφασης οι λαθροθήρες θα κάνουν πάρτι στον Αμβρακικό και όπως και τα τελευταία τρία χρόνια η προστασία θα είναι ανύπαρκτη σε όλους τους τομείς.

Είναι γνωστή όμως η τακτική αυτής της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτή, να εξαπατούν τους πολίτες αυτής της χώρας τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια. Τα ψέματα όμως τέλειωσαν, όσο και να έχουν γατζωθεί στην καρέκλα που απέκτησαν με ψέματα και υποσχέσεις. Εμείς θα τους την πάρουμε τις επόμενες εκλογές και θα είναι η εκδίκηση μας για όλα αυτά τα δεινά που μας προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια.

kynhgotopos.blogspot.com
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 24-10-2011 14:54
Θα περιμένω να δω πρώτα τα σχετικά «ντοκουμέντα»…
Κάποιοι λένε ότι – ένα μήνα τώρα - κυκλοφορούν κάποια έγγραφα – εντολές συμμόρφωσης! - με την υπογραφή του κ.Αμοργιανίωτη προς τις δασικές υπηρεσίες της περιοχής. Όμως επίσημο έγγραφο με το σκεπτικό ή την αιτιολόγηση δεν έχει αναρτηθεί κάπου επίσημα.
Δεν καταλαβαίνω όμως το πνεύμα αυτού του τύπου της δημόσιας διοίκησης…. Έχει το δικαίωμα αυτή η «ειδική γραμματεία δασών» να ασκεί εξουσία χωρίς παράλληλα να πρέπει να δημοσιοποιεί τους «επιστημονικούς » ή τους «νομικούς» λόγους που αιτιολογούν αυτές τις αποφάσεις;

Σύμφωνα με το Nόμο 3861/2010 για την ενίσχυση της διαφάνειας από 01.10.2010 διοικητικές πράξεις, αποφάσεις, εγκύκλιοι και το σύνολο του νομοθετικού έργου του ΥΠΕΚΑ αναρτάται υποχρεωτικά στην ειδική ιστοσελίδα του ΔΙΑΥΓΕΙΑ για το Υπουργείο.
www.ypeka.gr/.../

Μπορεί η απόφασή του να βασίζεται και πάλι σε κανέναν νόμο του 1920, όπως είχε κάνει και με την περίπτωση της Ομοσπονδίας Πελοπονήσου!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 31-10-2011 10:28
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ... Οι κυνηγοί περιμένουν ακόμη την δικαίωση

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Ποιοι και γιατί εμποδίζουν το κυνήγι

Σε αγώνα δρόμου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας και η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες, για να πείσουν τους αρμόδιους για το δίκαιο των αιτημάτων των 3. 500 κυνηγών της Άρτας και όχι μόνο.

Σε όλους μας είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα «οργανωμένα» ή «μεμονωμένα» και για τους δικούς τους και διαφορετικούς λόγους και για τα δικά του συμφέροντα ο καθένας.

Για εμάς σημασία έχει, ότι είχαμε και έχουμε κοντά μας όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία και αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά προσωπικά, όλους όσους πήραν επίσημη θέση για το κυνήγι και μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας, άσχετα με το όποιο αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε τους Βουλευτές Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη και κ. Κώστα Παπασιώζο, τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, τον αιρετό Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρ χη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, τον Αντιπεριφερειάρ χη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, το Δήμαρχο Αρταίων κ. Ιωάννη Παπαλέξη, το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαΐλη, το Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιο Γιαννούλη, το Δήμαρχο Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ηλία Κοίλια, αλλά και τις Δ/νσεις Δασών Άρτας και Πρέβεζας, τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Αρταίων και του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Είχαμε κοντά μας όλη την τοπική κοινωνία και όχι απλά με λόγια, αλλά έμπρακτα όμως ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εμποδίσει κάθε θετική εξέλιξη στο θέμα του κυνηγίου και όσες φορές φτάσαμε σε μια δίκαιη επίλυση του προβλήματος με κάθε τρόπο συνέβαλε στην ανατροπή.

Με αποκορύφωμα το «μπλοκάρισμα» της απόφασης της Γεν. Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Μακεδονίας με την οποία ρύθμιζε το κυνήγι στον Αμβρακικό, η απόφαση με αριθ.2607/9/9/1 1, εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο και πήρε κωδικό αριθμό στις 16/9/11, από εκεί και ύστερα συνεχώς ενημερωνόμασταν για την υπόθεση, η οποία έδειχνε ότι προχωρά η διαδικασία για τη δημοσίευση και τελικά μαθαίνουμε στις 18/10/11, ότι επιστρέφει από τη Νομική Υπηρεσία Συμβουλίου της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια σαν μη αρμόδια. Οπότε φανερό είναι ότι κάτι άλλο συνέβαινε και γι’ αυτό καθυστερούσε….

Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού και συγκεκριμένα ο Γραμματέας Δ. Μπαρέλλος δεν θέλησε ποτέ να συνεργαστεί με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, παρόλο που το προσπαθήσαμε και πραγματικά το θέλαμε, ο Φορέας δυστυχώς για να πετύχει το σκοπό του συνεργασία είχε μόνο τις δέκα Οικολογικές Οργανώσεις και με παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, γνωστούς για την αντικυνηγετική τους στάση.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο ήθελε μόνο σε ότι είχε σχέση με τη φύλαξη δηλαδή «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»! Ε! Φτάνει πια! Οι κυνηγοί με δικά τους χρήματα προστατεύουν και φυλάνε δεκαετίες τώρα με σκάφος, τζιπ, θηροφύλακες τον Αμβρακικό και όλο το Νομό Άρτας. Το πρώτο σκάφος αγοράστηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας πριν από 20 χρόνια περίπου, τότε που «οι σημερινοί ξενόφερτοι προστάτες» του Αμβρακικού δεν ήξεραν καν που βρίσκεται.

Να ξέρουν λοιπόν «οι όψιμοι προστάτες» του Αμβρακικού – που γι’ αυτούς η προστασία έχει σχέση μόνο με το κυνήγι, ενώ τα άλλα που συντελούνται στον Αμβρακικό δεν θέλουν να τα βλέπουν- ότι οι κυνηγοί της Άρτας δεν πρόκειται να παραιτηθούν και συνεχίζουν το αγώνα τους ακόμη δυναμικότερα…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕ ΜΒΡΙΟΥ-ΟΚΤΩΒΡΙΟ Υ 2011.

kynhgotopos.blogspot.com/2011/10/blog-post_29.html
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 23-12-2011 11:57
Στη φάκα των θηροφυλάκων δύο λαθροθήρες στον Αμβρακικό

Επιτυχημένη η πρώτη, μετά από καιρό, κοινή επιχείρηση της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.

Απτά αποτελέσματα είχε η πρώτη μετά από αρκετό καιρό συνεργασία στην πράξη μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού με την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ.
Ενώ το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης της θήρας σε ζώνες του Αμβρακικού εξακολουθεί να εκκρεμεί, παρά την αρχική απόφαση της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να επιτραπεί η άσκηση της θήρας σε συγκεκριμένες ζώνες, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που προήλθε από τη συνεργασία των δύο πλευρών ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών λαθροθηρίας. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, που προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα του Φορέα προς την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία να συνδράμει με τους θηροφύλακές της, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη λαθροθήρων, ήταν η σύλληψη δύο ατόμων, που κυνηγούσαν στον πυρήνα του πάρκου στη θέση «Ροδιά», έχοντας ήδη σκοτώσει κάποια πουλιά.
Η επιχείρηση στήθηκε το πρωί της Κυριακής και σε αυτή συμμετείχαν δύο θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ και δύο φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 2 λαθροθήρες, που κυνηγούσαν αμφότεροι στον πυρήνα του πάρκου. Και οι δύο είχαν ήδη σκοτώσει κάποια πτηνά, μεταξύ αυτών και έναν λευκοτσικνιά, ενώ κανείς εκ των δύο δε διέθετε άδεια κυνηγίου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ κατασχέθηκαν τα όπλα και τα θηράματα.
Ακολούθησε επίσης καταδίωξης δύο άλλων βαρκών επίσης στη «Ροδι» όπου εντοπίστηκαν οι επιβαίνοντες να κάνουν το λεγόμενο «κλείσμα» στις φαλλαρίδες. Οι επιβαίνοντες των δύο βαρκών δεν κατέστη εφικτό να συλληφθούν, καθώς απομακρύνθηκαν γρήγορα, όταν αντιλήφθηκαν την απουσία των θηροφυλάκων.
Σε μία ακόμη περίπτωση, τρία άτομα που επίσης κυνηγούσαν στην ίδια περιοχή, αρνήθηκαν στους θηροφύλακες να δώσουν τα στοιχεία τους στον έλεγχο που έγινε, ωστόσο έχουν κρατηθεί τα στοιχεία του αυτοκινήτου στο οποίο επιβιβάστηκαν αργότερα και θα ακολουθήσει και εκεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Μετά το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο πλευρών αποδεικνύεται η βάση των επιχειρημάτων της κυνηγετικής οικογένειας σε μεγάλο βαθμό, ότι η λαθροθηρία μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο στην περίπτωση που αναλάβουν ρόλο και δράση οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών, ώστε από κοινού να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν για τις ζώνες όπου θα ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα. Το προαπαιτούμενο αυτή τη φορά δε μπαίνει από την πλευρά του Φορέα, αλλά από την πλευρά της κυνηγετικής οικογένειας, που ζητά την άρση της απαγόρευσης του κυνηγίου, ώστε ακολούθως να αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό.
Μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων της Ε’ ΚΟΗ είναι η άμεση πρόσληψη 10 μόνιμων θηροφυλάκων για τον Αμβρακικό, καθώς επίσης και δύο ειδικά διαμορφωμένων σκαφών για τον κόλπο. Οι θηροφύλακες θα ελέγχουν και θα επιτηρούν σε μόνιμη βάση την περιοχή ευθύνης, με εναλλασσόμενες ανά 8ωρο περιπολίες.
Χωρίς μέχρι και χθες να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης που ζήτησε τη συνδρομή της θηροφυλακής για τον συγκεκριμένο έλεγχο που οδήγησε τελικά και στις συλλήψεις των δύο λαθροθήρων, αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα, είναι η αναγνώριση από τα στελέχη του Φορέα αφενός της δικής τους αδυναμίας να ελέγξουν την περιοχή και να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα φαινόμενα λαθροθηρίας και αφετέρου της σπουδαιότητας που έχει η συμμετοχή και ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή.
Αυτά βέβαια μέχρι στιγμής παραμένουν σε επίπεδο έκφρασης ευχολογίων, όμως δεν αποκλείεται εντός του επόμενου διαστήματος να μετατραπούν και σε συγκεκριμένες πράξεις.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή