Λύσσα και δημόσια υγεία

Η λύσσα ακόµα και σήµερα, παραµένει µια απειλή για την ανθρωπότητα. Οι θάνατοι από τη νόσο ξεπερνούν τους 45,000 ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα 4,000,000 εκατοµµύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υπόκεινται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερο από 80 χώρες του κόσµου! Αξίζει να αναφερθεί ότι η νόσος, εκτός από σοβαρότατο πρόβληµα υγείας, αποτελεί ταυτόχρονα σηµαντικό οικονοµικό πρόβληµα για τις χώρες όπου ενδηµεί, για την προληπτική χορήγηση εµβολίων, την επιδηµιολογική διερεύνηση, τον έλεγχο και την καταπολέµησή της.

Παρόλο που η λύσσα θεωρείται νόσος των σαρκοφάγων, προσβάλλει σχεδόν τα περισσότερα είδη των θηλαστικών. Για πρακτικούς λόγους όµως, διακρίνεται στη λύσσα των σκυλιών (λύσσα των δρόµων) και στη λύσσα των άγριων ζώων (λύσσα των δασών). Η διάκριση αυτή είναι καθαρά θεωρητική και αφορά µόνο τις δεξαµενές του ιού, δηλαδή τους ξενιστές. Έτσι σαν λύσσα των σκυλιών χαρακτηρίζεται αυτή που µεταδίδεται από τα ζώα αυτά στις πόλεις και στα χωριά, ενώ λύσσα των άγριων ζώων χαρακτηρίζεται εκείνη που µεταδίδεται από λύκους, τσακάλια, αλεπούδες και νυχτερίδες. Στην Κεντρική και ?υτική Ευρώπη καθώς και στις Βαλκανικές χώρες ενδηµεί κυρίως η λύσσα των άγριων ζώων, ενώ στην Ευρωπαϊκή Τουρκία και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (Μέση Ανατολή) ενδηµεί η λύσσα των σκυλιών.

Πηγή

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 31-01-2012 23:26
Οδηγίες αξιολόγησης ύποπτων περιστατικών Λύσσας

27 Ιαν, 2012 | Νέα
Η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ελεύθερη λύσσας (Rabies free country). Λόγω όμως γειτνίασης με χώρες όπου η λύσσα υπάρχει με κύριους φορείς τα άγρια ζώα ή το σκύλο, επισημαίνεται ότι προσφάτως έχει διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η παρουσία λύσσας σε αλεπούδες σε απόσταση 300 μέτρων από τη βόρεια συνοριακή μας γραμμή.

To Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικης Αλληλεγγύης έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους Δήμους και τις Υπηρεσίες Υγείας, στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και σε άλλους φορείς σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών λύσσας στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες και σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στις γειτονικές χώρες βρέθηκαν σε αλεπούδες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες αν υπήρξαν προσβολές και σε άλλα είδη, τόσο σε σκυλιά όσο και σε λύκους.

Με το υπ Αρ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ.143451 εγγραφό του το ελληνικό Υπουργείο προτρέπει τον εμβολιασμό όλων των σκύλων σε απόσταση βάθους 30 χιλιομέτρων από την ελληνική μεθόριο.

Ως Κυνηγετικη Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης Ζητούμε από τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους και αν αντιληφθούν κάποιο ύποπτο περιστατικό να ενημερώσουν τόσο την Ομοσπονδία (στο τηλέφωνο 2310 477128 ) όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ως ύποπτο περιστατικό θεωρείται επιθετική συμπεριφορά σκύλου καθώς και νεκρά ζώα από αλεπούδες, σκυλιά, λύκους που πιθανόν δούνε έξω.

Το πλήρες έγγραφο του Υπουργείου υπάρχει σε πλήρη μορφή πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

Lyssa-28-12-11 (hunters.gr/.../...) έγγραφο Υπ. Υγείας

όπου μπορείτε να διαβάσετε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας.

hunters.gr
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 07-03-2012 14:28
Υπάρχει δραστηριοποίηση των κυνηγετικών οργανώσεων στο θέμα ή μου φαίνεται;

www.ksellas.gr/.../

hunters.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 07-03-2012 21:09
Και πολύ καλά κάνουν γιατί είμαστε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 12-03-2012 17:05
Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές στις περιοχές των συνόρων- Πρωτοβουλίες της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου για την πρόληψη
Στο εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης για τη λύσσα μετέχουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της περιοχών που βρίσκονται δίπλα σε σύνορα και συγκεκριμένα οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Ηπείρου και Μακεδονίας- Θράκης.
Οι ελληνικές αρχές και υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και επιφυλακή, για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας, όμως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται κινούνται μέχρι στιγμής σε καθαρά προληπτικό επίπεδο, αφού δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στον ελλαδικό χώρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου....

www.proinanea.gr/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# αναστασια αραβαντινου 02-03-2013 07:26
παρακαλω τι μετρα εχετε παρει για τους κυνηγους που εγκαταλειπουν τα σκυλια τους στο περας της κυνηγετικης περιοδου; Πως θα προστατευτουν αυτα τα ζωα απο τη λυσσα;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 02-03-2013 12:47
Αγαπητή κυρία Αραβαντινού,
Ελπίζω στη βοήθειά σας, ώστε να βρούμε μαζί λύση στο ακόλουθο παράδοξο:

Γεγονός: Ένας σκύλος κυνηγετικής ράτσας απαιτεί δύο με τρία χρόνια εκπαίδευσης, χρόνο κόπο και χρήμα, για να γίνει κυνηγόσκυλο.
Εικασία: Κάποιοι κυνηγοί εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου.
Απορία: Την επόμενη κυνηγετική περίοδο, δλδ σε έξι μήνες, με τι σκυλί θα κυνηγήσουν αυτοί οι κυνηγοί, εφ' όσον απαιτούνται δύο με τρία χρόνια εκπαίδευσης;

Όπως βλέπετε η εικασία που εκφράζετε οδηγεί σε παράδοξο (el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF).
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 02-03-2013 12:59
Μερικές φορές οι αποφάσεις της Ε.Ε. παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η εξάπλωση της λύσσας – που όλοι απεύχονται – θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη χώρα και λόγω κινδύνου για ανθρώπινες ζωές και για την οικονομική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει (κτηνοτροφικό κεφάλαιο) ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ενώ έχουμε δει περιπτώσεις με μεγάλες χρηματοδοτήσεις , δηλαδή του 1.000.000 ευρώ (π.χ. LIFE προγράμματα) για έργα βιτρίνας ή για απλή προπαγάνδα, εδώ που το θέμα είναι σοβαρό το ποσό του διαθέτουν είναι 60.000 ευρώ (και βλέπουμε….)

Το θέμα:
Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 6ης Μαρτίου 2012, για τη χρηματοδότηση των επειγουσών μέτρων επιτήρησης όσον αφορά τη λύσσα στη βόρεια Ελλάδα [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2012) 1354]

kynigetikes.selides.org/images/stories/2013/l_06920120308el00170020.pdf
Επομένως:
Πολύ καλά κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει εθελοντές - συνεργάτες και σε αυτό το πρόγραμμα (όπως είχαν κάνει παλαιότερα και στη δειγματοληψία για τη γρίπη των πτηνών). Με τους συνεργάτες της, ομοσπονδιακή θηροφυλακή κ.ά. και με τα αυτοκίνητά της.Έτσι οι κυνηγοί για άλλη μια φορά βοηθούν σε έναν τομέα δύσκολο, που ειδικά τώρα, στα δύσκολα, από ότι βλέπουμε η Ευρώπη τσιγκουνεύεται να συνεισφέρει με αξιοπρεπή ενίσχυση.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Αναστασια Αραβαντινου 02-03-2013 15:23
Αγαπητέ Κυριε Takis,

σωστα ελπίσατε στη βοηθεια μου

Γεγονος: εκατονταδες καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα (και συγκεκριμενα πουλόσκυλα) βρίκονται εγκαταλειμμένα στα βουνά. Αυτά δεν έχουν ουτε μικροτσιπ και τα περισσότερα έχουν κροτοφοβία.

Εικασία που προκύπτει απο την απορία σας: οι κυνηγοι δεν παρατανε κυνηγοσκυλα γιατι δεν θα εχουν σκυλο να κυνηγησουν την επομενο περιοδο εφοσον απαιτουνται 2-3 χρονια εκπαιδευσης.

Απορία: Αφου καθε κυνηγος εχει μονο ενα κυνηγοσκυλο και αν αυτο δεν κυνηγησει θα το μαθει σε 2-3 χρονια απο που πεφτουν εκατονταδες καθαροαιμα κυνηγοσκυλα στα βουνα καθε νομου της χωρας συνηθως μετα την κυνηγετικη περιοδο;

Η δικη σας εικασια προυποθέτει πως κάθε κυνηγος θα έχει μονο 1 κυνηγόσκυλο και δεν το παρατάει. Αυτο είναι εξ'ορισμου παραδοξο καθώς αντιβαίνει και την κοινή αντίληψη αλλά και άρνηση πραγματικότητας (κατά Φρόυντ) που προκύπτει από τον ζήλο σας να απαντήσετε κάτι που θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την συνήθη πρακτική σας και τον κίνδυνο της λύσσας.

Για περισσότερα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τόσο με το όσο και με το
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 02-03-2013 16:59
Αγαπητή κυρία Αραβαντινού,
Ας κάνουμε ακόμα μια προσπάθεια.
Φαντάζομαι πως συμφωνείτε ότι τα καλά κυνηγόσκυλα δεν τα παρατάνε οι κυνηγοί μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου, εφ' όσον είναι πολύτιμα.
Όσον αφορά τα ανεπαρκή κυνηγόσκυλα, όπως πχ αυτά με κροτοφοβία, ποιο λόγο θα είχε να τα φροντίζει ο ιδιοκτήτης τους κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και με το πέρας αυτής να τα παρατήσει;

Παράδοξο φοβάμαι..
Γιατί να μην τα παραδώσει, μόλις διαπιστώσει την ανεπάρκειά τους, σε κάποιο φιλοζωικό σύλλογο σαν το δικό σας; Δεν είσαστε δα και η PETA (www.petakillsanimals.com/) να φοβηθεί πως θα καταλήξει στα κρεματόρια.

Τώρα αν, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, τα αδέσποτα κυνηγόσκυλα είναι περισσότερα από τις αλεπούδες πολύ καλά κάνετε θέτετε το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα αναφορικά με τη λύσσα. Είμαι βέβαιος πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα σας ακούσουν προσεκτικά.

Πάντα στη διάθεσή σας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Αναστασια Αραβαντινου 03-03-2013 04:07
Αγαπητε Takis,

ειναι αληθεια, τα καλα κυνηγοσκυλα δεν τα παρατανε οι κυνηγοι. Τα ανεπαρκη κυνηγοσκυλα οι ανεπαρκεις κυνηγοι τα παρατανε. Εαν επανηλθε η επαφη σας με την πραγματικοτητα μαλλον θα συμφωνουμε σε αυτο.
Ομως ο λογος που εχουν συσταθει τα φιλοζωικα σωματεια, οπως το δικο μας, δεν ειναι για να απαλλάσσει τους κυνηγους απο τα ανεπαρκη κυνηγοσκυλα, τους τσοπανηδες απο τα ανεπαρκη τσοπανοσκυλα, τους επιχειρηματιες απο τους ανεπαρκεις σκυλους φυλακες και τις νοικοκυρες απο τα ανεπαρκη σκυλακια του καναπε.
Ευχαριστως να σας στειλω το καταστατικο μερικων σωματειων να ενημερωθειτε τι ακριβως κανουμε και γιατι ειναι παραδοξο να ζητατε απο εμας να απαλλαξουμε τους ανεπαρκεις κυνηγους απο το βαρος του κυνηγοσκυλου. Η ηθικη και οι αξιες του καθε ανθρωπου καθοριζουν τον βαθμο ευθυνης του απεναντι σε αλλους ανθρωπους, ζωα και πραγματα. Προφανως μιλατε με αξιες και ηθικη που δεν ξεπερνα τη χρησιμοτητα που εχουν για σας οι αλλοι. Οταν η χρησιμοτητα τους παυει ανεξαρτητα αν αυτο ειναι πραγματικοτητα ή οχι τους ξεφορτωνεστε.

Επειδη προφανως δεν ειστε σε ομαδα εργασιας για πιθανη επιδημια λυσσας αλλιως θα ειχατε αντιληφθει το επικινδυνο της καταστασης μου απαντατε με αφελεια 5χρονου. Η αληθεια ειναι πως εχετε μαθει πως κρατωντας οπλο δεν εχει σημασια η πνευματικη σας ωριμοτητα :-)

Εσεις οι κυνηγοι οπως κι εμεις οι φιλοζωοι ειμαστε στην ομαδα υψηλου κινδυνου. Η αληθεια ειναι πως οι αλεπουδες ειναι πιο πολλες αλλα τα κυνηγοσκυλα. Ενα κυνηγοσκυλο ομως θα βρεθει πιο κοντα σε σας που θα πατε το νεο σας κυνηγοσκυλο για εκπαιδευση. Θα βρεθει πιο κοντα απο μια αλεπου σε ενα τσοπανη ή σε μια κυρια που μαζευει χορτα αμεριμνη.
Αν αφησουμε λοιπον εκτος της συζητησης την αναλγησια σας σχετικα με την εγκαταλειψη ανεπαρκων κυνηγοσκυλων (ειπαμε, το οπλο δινει αλλη βαρυτητα στα επιχειρηματα σας ετσι κι αλλιως), ο κινδυνος που ελοχευει απο μεταδοση της λυσσας ειναι υπαρκτος. Εσεις λοιπον ως ομαδα υψηλου κινδυνου που εχετε πληρωσει σωρο χρηματα και εχετε κοπιασει να εκπαιδευσετε αριστα κυνηγοσκυλα βλεπετε καπου εκει μπροστα σας καποιο προβλημα απο παρατημενο ανεπαρκες κυνηγοσκυλο? Ή μηπως ειστε τοσο γρηγορος και καλος στο σημαδι και θα το σκοτωσετε αμα τη εμφανισει ειναι δεν ειναι αρρωστο?

Αν μαθατε προσφατα τη λεξη "παραδοξο" διαβαστε και πως χρησιμοποιειται . Δεν παει παντου. Δεν ειναι χακι παντελονακι να πηγαινει με ολα. Εχει συγκεκριμενες χρησεις.

μφχ

Α.Α.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 03-03-2013 05:53
Καλημέρα σας κυρία Αραβαντινού,

Αυτός ο χώρος παρέχει φιλόξενο βήμα ανταλλαγής απόψεων με την προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να τηρούν απ' τη μεριά τους κόσμια συμπεριφορά. Μετά λύπης παρατηρώ πως ακροβατείτε στα όρια της κοσμιότητας.

Προφανώς απεχθάνεστε την κυνηγετική δραστηριότητα, και αυτό αποτελεί δικαίωμά σας. Δεν είναι όμως δικαίωμά σας να συκοφαντείτε συλλήβδην όσους την εξασκούν.

Αρχικά λοιπόν θέσατε την ερώτηση:
"παρακαλω τι μετρα εχετε παρει για τους κυνηγους που εγκαταλειπουν τα σκυλια τους στο περας της κυνηγετικης περιοδου; Πως θα προστατευτουν αυτα τα ζωα απο τη λυσσα;"

Μαζί λοιπόν καταλήξαμε πως ο ισχυρισμός σας "για τους κυνηγους που εγκαταλειπουν τα σκυλια τους στο περας της κυνηγετικης περιοδου" αποτελεί παράδοξο.

"Παράδοξο γενικά χαρακτηρίζεται ο,τιδήποτε που αντιβαίνει στη κοινή αντίληψη, ή κάτι που συμβαίνει και θεωρείται απίστευτο. Ως ουσιαστικό σημαίνει οτιδήποτε προκαλεί έκπληξη." όπως αναφέρει το λήμμα της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ που σας παρέθεσα από την πρώτη απάντησή μου, προς διευκόλυνσή σας.

Στη συνέχεια μας αποκαλύψατε πως υπάρχουν εκατοντάδες εγκαταλελειμένα κυνηγόσκυλα ανά νομό. Αν εσείς διαθέτετε οφθαλμόν ος τα πανθ' ορά, εμείς οι κοινοί θνητοί όχι. Αν έχετε στοιχεία παρακαλώ να μας τα παραθέσετε.
Η προσωπική μου εμπειρία από τα κυνηγετικά ταξίδια μου σε τουλάχιστον δέκα νομούς της πατρίδας μας κατά την κυνηγετική περίοδο είναι δύο αδέσποτα κυνηγετικής ράτσας, σε αντπαράθεση με δεκάδες αδέσποτους απροσδιόριστης ράτσας. Έκπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός πως δεν αναφέρετε καθόλου το γεγονός πως τα κυνηγόσκυλα είναι ευκολότερο να χαθούν, πάνω στο κυνήγι, απ' ότι ο μέσος σκύλος συντροφιάς ή εργασίας.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, ως μέλος φιλοζωικής θα έπρεπε να γνωρίζετε πως τα αδέποτα, ακόμη και τα κυνηγετικά, πάντα καταλήγουν να περιφέρονται κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς για εξεύρεση τροφής. Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αδέποτα κυνηγετικά και δεν καλύπτονται από το γενικότερο σχεδιασμό για τα αδέσποτα.
Αν έχετε παρακολουθήσει την επέκταση της λύσσας στη χώρα μας θα πρέπει να γνωρίζετε πως ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ σε κυνηγετικό σκύλο. Αν δεν γνωρίζετε μπορείτε να τα δείτε εδώ. (hunters.gr/.../...)
Το ίδιο επίσης ισχύει και για τους κυνηγούς που εγκαταλείπουν το σκύλο τους. Απ' όσο γνωρίζω η εγκατάλειψη κατοικιδίου τιμωρείται από το νόμο. Τι προτείνετε; Ειδική τιμωρία για τους κυνηγούς ιδιοκτήτες;

Αν έχετε επιχειρήματα, και όχι αφορισμούς περί όπλων και χακί, ευχαρίστως να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Sandra Pyrovetsi 05-03-2013 10:08
Αγαπητέ Takis,
Καθώς παρακολουθώ εδώ και μέρες την απορία και την άγνοιά σας για τα εγκατελειμμένα κακοποιημένα κυνηγόσκυλα, αποφάσισα να σας βοηθήσω να δείτε μερικά από αυτά, αφού δεν σας έχει τύχει μέχρι τώρα να διασταυρωθεί ο δρόμος σας με κάποιο.
Όλοι εμείς φαίνεται γεννηθήκαμε με κάποιον ενσωματωμένο σκυλομαγνήτη και μαζεύτουμε σοριδόν Κούρτσχααρ, Πόιντερ, Σέττερ, Επανιέλ, Σεγκούτζιο, Γιούρα, Ελληνικούς Ιχνηλάτες κτλ κτλ...
Ή απλά βρέχει κυνηγόσκυλα στον διάβα μας, δεν ξέρω, μπορεί να συμβαίνει και αυτό το μαγικό.
Τα λιγοστά 30 (μόλις!) κυνηγόσκυλα που σας παραθέτω στα παρακάτω links, τα μάζεψα σε ένα 20λεπτάκι πίνοντας τον πρωινό καφέ μου.
Σκέφτείτε πόσα μπορώ να σας δείξω αν κάτσω μόνο 2-3 ωρίτσες ακόμα.
Και αλήθεια αναρωτιέμαι (και σιγά-σιγά θα πρεπε να αναρωτηθείτε κι εσείς)... πώς γίνεται και τα κυνηγόσκυλα είναι πάντα τα πιο αποστεωμένα, τα πιο φοβισμένα, τα πιο κακοποιημένα, τα πιο άρρωστά, από όλα τα άλλα αδέσποτα σκυλιά αυτής της χώρας; ΟΕΟ;

1) www.facebook.com/.../

2) www.facebook.com/.../

3) www.facebook.com/.../

4) www.facebook.com/.../

5) www.facebook.com/.../

6) www.facebook.com/.../

7) www.facebook.com/.../

8) www.facebook.com/.../

9) www.facebook.com/.../

10) www.facebook.com/.../

11) www.facebook.com/.../

12) www.facebook.com/.../

13) www.facebook.com/.../

14) www.facebook.com/.../

15) www.facebook.com/.../

16) www.facebook.com/.../

17) www.facebook.com/.../

18) www.facebook.com/.../

19) www.facebook.com/.../

20) www.facebook.com/.../

21) www.facebook.com/.../

22) www.facebook.com/.../

23) www.facebook.com/.../

24) www.facebook.com/.../

25) www.facebook.com/.../

26) www.facebook.com/.../

27) www.facebook.com/.../

28) www.facebook.com/.../

29) www.facebook.com/.../

30) www.facebook.com/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 05-03-2013 14:26
Αγαπητή Sandra,

Πέρα απ' το γεγονός πως το σχόλιό σας είναι εκτός θέματος, (Θέμα=Λύσσα) ομολογώ πως μας ταπώσατε!
Απ' την άλλη αφού η φωτογραφία εφευρέθηκε το 1826 μπορείτε άνετα να μας ταπώσετε ακόμα περισσότερο!

Ευχαριστούμε για την, έστω εκτός θέματος, συμμετοχή.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή