Μεγάλη κουβέντα μην πεις!

newsbeast.gr
φωτογραφία

Εικάζω πως όπως για τους Αμερικάνους το πρωτάθλημα μπέιζμπολ είναι "παγκόσμιο", έτσι και για την Ορνιθολογική οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών είναι το "μακροβιότερο" πρόγραμμα παρακολούθησης άγριας ζωής στην Ελλάδα.

Υπάρχει ίσως το ελαφρυντικό πως πρόκειται για νέα παιδιά που βλέπουν με αποστροφή την κυνηγετική δραστηριότητα και παράδοση. Παρ' όλα αυτά η αντικειμενική αλήθεια είναι πως η παρακολούθηση της άγριας ζωής είναι έμφυτο χαρακτηριστικό των κυνηγών και λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος κυνηγός. Οι καταμετρήσεις των κυνηγετικών οργανώσεων λοιπόν είναι αντικειμενικά το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης άγριας ζωής στην Ελλάδα. Παράλληλα είναι το πλέον αξιόπιστο γιατί σ' αυτό λαμβάνουν μέρος 250.000 Έλληνες κυνηγοί (αντί των 150 εθελοντών). Χρηματοδοτείται δε εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους κυνηγούς, επιπλέον των χρημάτων τα οποία οι κυνηγοί καταβάλουν στο ελληνικό κράτος για φιλοθηραματικούς σκοπούς ανά έτος, μέσω των οποίων επωφελείται το σύνολο της άγριας πανίδας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τα συμπεράσματα των παιδιών της Ορνιθολογικής.

Σχόλια   

# Πολίτης 29-01-2012 20:02
Φέτος δεν θα συμμετέχουν δηλαδή επιστήμονες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ στο πρόγραμμα;
Σύμφωνα με το παρακάτω έγγραφο (έτους 2003), τότε ήδη συμμετείχαν επί 6 συνεχόμενα χρόνια. Δηλαδή τώρα πόσα χρόνια συμμετοχής έχουν στο ενεργητικό τους;
kynigos.net.gr/.../Natura.html

Σχετικά με την άποψη που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ, ότι οι καταμετρήσεις γίνονται με αρμοδιότητα (ευθύνη) της Ελληνικής Ορνιθολογικής, έχω κάποιες επιφυλάξεις.
Το πρόγραμμα αυτό που είχε ξεκινήσει γύρω στο 1968 γινόταν με ευθύνη της κρατικής διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας, στην οποία και ομαδοποιούνταν και φυλάσσονταν αντίγραφα των δεδομένων που κοινοποιούσαν επισήμως και υπηρεσιακώς στην αρμόδια επιτροπή.
Ψάχνοντας για περισσότερες λεπτομέρειες, βρήκα μια αναφορά σε αυτές τις καταμετρήσεις, αλλά είναι σχετικά πρόσφατη.
lakevegoritida.gr/.../18.pdf
Σελ.7

Από όσα διάβασα όμως δεν φαίνεται πότε ή πώς κατέληξε αυτό τα πρόγραμμα (να λέγεται) ότι εκπονείται βασικά από την ΕΟΕ ή το Birdlife International. Φαντάζομαι πως στην πορεία των χρόνων, εφόσον έχει αποφασιστεί έτσι, θα υπάρχει και κάποια απόφαση ή εγκύκλιος που προσδιορίζει τις λεπτομέρειες. Ειδικά αν το πρόγραμμα αυτό γίνεται με χρηματοδότηση από κονδύλια του αρμόδιου (ή συναρμόδιου!) Υπουργείου.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή