Απειλούσε να αυτοκτονήσει για μία αρκούδα - Θρίλερ στο κτίριο της περιφέρειας!

lamiareport.gr

Ένας πολίτης βγήκε στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και απειλούσε να πέσει στο κενό - Αιτία, μία αρκούδα, που όπως ισχυρίζεται τον έχει καταστρέψει...

''Η αρκούδα έχει καταστρέψει την επιχείρησή μου και την οικογένειά μου'' φώναζε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, που αιφνιδίασε τους υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας. Σύμφωνα με τον τοπικό alphafm.gr, βγήκε στον 2ο όροφο του κτιρίου και απειλούσε να αυτοκτονήσει αν οι τοπικές αρχές της Καστοριάς δεν τον βοηθούσαν οικονομικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης της πόλης, Πασχάλης Χαρούμενος, τόνισε ότι ο πολίτης έχει δίκιο και ζήτησε δημόσια να θανατωθεί η συγκεκριμένη αρκούδα. Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη για το θέμα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη...

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 02-07-2012 17:15
Επιχείρηση για την απομάκρυνση επικίνδυνης αρκούδας!
protothema.gr/.../?aid=207966
Μια ολόκληρη περιοχή στην Καστοριά βρισκόταν επί ώρες αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τη νύχτα της Κυριακής, ενώ οι υπεύθυνοι των οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» είχαν ξεκινήσει «σαφάρι» για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση μιας αρκούδας που έχει ρημάξει τα ζώα της περιοχής!

Η πεινασμένη αρκούδα προκάλεσε πανικό στους κατοίκους μιας μονοκατοικίας στην περιοχή του Γκιόλε, όταν εισέβαλε στον περιφραγμένο χώρο όπου διατηρούν οικόσιτα ζώα και άρχισε να τα κατασπαράζει! Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να την απομακρύνουν ανάβοντας προβολείς και κάνοντας θόρυβο χτυπώντας τενεκέδες, αλλά το αγρίμι δεν έφευγε ώσπου άφησε πίσω του αιμόφυρτα μια προβατίνα, ένα κατσικάκι, ένα σκυλί και 13 γαλοπούλες!

Με πολύ κόπο κατάφεραν να την απομακρύνουν στελέχη της ομάδας άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου», αλλά γρήγορα επέστρεψε για αποτελειώσει την ήδη τραυματισμένη προβατίνα! Η ίδια, πιθανότατα, αρκούδα είχε προκαλέσει νωρίτερα εκτεταμένες καταστροφές σε κερασιές στην περιοχή των Αμπελόκηπων Καστοριάς, ενώ έχει κάνει την απειλητική εμφάνισή της και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Το συγκεκριμένο ζώο, που παρακολουθείται με ραδιοκολάρο από την «Καλλιστώ», διασχίζει μεγάλες περιοχές… κολυμπώντας στη λίμνη της Καστοριάς και ο εντοπισμός του δεν είναι εύκολος.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 08-07-2012 12:03
θα θα θα...
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συχνών προσεγγίσεων αρκούδων σε κατοικημένους οικισμούς

arcturos.wordpress.com/.../...

Άμεση επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αρκούδα ζητάει και εγγράφως ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από την Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά προσέγγισης κατοικιών και οικισμών από αρκούδες. Συγκεκριμένα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απέστειλε επιστολή προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα νέα δεδομένα:

η μεγάλη συχνότητα των προσεγγίσεων του είδους σε κατοικημένες, ορεινές και πεδινές περιοχές.
η επέκταση της εξάπλωσης του είδους και η επανεμφάνισή του σε περιοχές με απουσία μεγαλύτερη των 80 ετών, καθώς και τις μεγάλες διαφορές στην πληθυσμιακή εκτίμηση του πληθυσμού στην Ελλάδα.
το γεγονός ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι βασικές αιτίες θνησιμότητας όπως η λαθροθηρία και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
η εμφάνιση νέων απειλών, όπως η θνησιμότητα που σχετίζεται με τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους και ο αυξημένος κατακερματισμός του βιοτόπου του είδους
επιβάλλουν την άμεση αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αρκούδα στην Ελλάδα, έτσι ώστε, να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών με σαφείς στόχους και ανάληψη ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και την αντιμετώπιση κρίσεων σε σχέση με το μεγάλο θηλαστικό.

Προτεραιότητα του Σχεδίου Δράσης θα πρέπει να είναι η δημιουργία συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων από την προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές από εθνική επιτροπή συντονισμού με την εμπλοκή και των αρμόδιων υπουργείων και σύμφωνα με ένα Πρωτόκολλο κοινά συμφωνημένο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλες τις κοινωνικές ομάδες αναφοράς, έτσι όπως απαιτούν οι πρακτικές σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, για το περιστατικό της αρκούδας στο Δισπηλιό Καστοριάς, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από την αρχή συνέστησε τη συστηματική αλλά κατά το δυνατόν μη επεμβατική απομάκρυνση της αρκούδας. Επιμένουμε στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων (όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι, η συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων και η δημιουργία ζώνης κενής από βλάστηση στις περιοχές εμφάνισης αρκούδας) για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα άγρια θηλαστικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι αρκούδες είναι άγρια και απρόβλεπτα ζώα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται η ανθρώπινη προσέγγιση και να επιδιώκεται η εξ΄αποστάσεως απώθησή τους. Ως ύστατο μέτρο σε περιπτώσεις προβληματικών ζώων, τα διεθνή πρωτόκολλα προτείνουν την απώθησή τους με τεχνικά μέσα από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους.

Τα επιτυχημένα παραδείγματα αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών κατά τα προηγούμενα έτη, όπως αυτό στην Κλεισούρα και στο Νεστόριο Καστοριάς, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, συστήνουν ανάλογη αντιμετώπιση.

Συστήνουμε ψυχραιμία και σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα ήρεμη απομάκρυνση και δημιουργία θορύβου. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δραστηριοποιείτ αι πανελλαδικά για τη μείωση αρνητικών αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας με στόχο την αρμονική τους συνύπαρξη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή