Έναρξη λειτουργίας εκτροφείου ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα

Ένα μεγάλο στοίχημα του κυνηγετικού κόσμου της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αυτό που κέρδισε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα. Ένα όνειρο πολλών ετών, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2009 με την παραχώρηση χρήσης του παλιού σχολείου από το δήμο Πραμάντων και υλοποιήθηκε μετά από λίγα χρόνια, στέλνοντας ένα μήνυμα προστασίας και ενίσχυσης της άγριας πανίδας της περιοχής.

Στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας μεταφέρθηκαν ήδη από την συνεργαζόμενη Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, δέκα, πιστοποιημένα γενετικά, ζευγάρια γεννητόρων, αλλά και 200 αυγά, που θα εκκολαφθούν στις μηχανές του εκτροφείου. Ο στόχος της Ε’ ΚΟΗ είναι σε πλήρη λειτουργία του εκτροφείου να παράγονται σε ετήσια βάση μέχρι και 1500 πέρδικες που μετά τους πυρήνες προσαρμογής, όπου θα παραμένουν για μερικούς μήνες, θα απελευθερώνονται στους βιότοπους της ορεινής πέρδικας κατόπιν υποδείξεων των επιστημονικών της συνεργατών.

Τα εγκαίνια λειτουργίας του εκτροφείου έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία αρχών και φορέων της περιοχής, εκπροσώπων των Κυνηγετικών Συλλόγων – μελών της Ε’ ΚΟΗ από την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τους Παξούς και ακόμη από την Ομοσπονδία Στερ. Ελλάδας, η οποία λειτουργεί εδώ και χρόνια το πρώτο εκτροφείο ορεινής πέρδικας και της Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό επίσης, η παρουσία πλήθους κόσμου, που είτε δηλώνουν κυνηγοί είτε λάτρεις της φύσης, οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν τη χαρά μαζί με τον κυνηγετικό κόσμο της περιοχής. Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης τόνισε, ότι αποδεικνύεται ο φιλοπεριβαλλοντικός χαρακτήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, δίνοντας και την υπόσχεση, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο μεγάλο έργο που είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στους Λιγκιάδες. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών που βρέθηκαν από όλη την Ήπειρο για τα εγκαίνια του εκτροφείου.

Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές έπλεξε το εγκώμιο του κυνηγετικού κόσμου, που βοηθά με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την περιοχή, ενώ ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου σημείωσε, πως οι κυνηγοί είναι εκείνοι που προστατεύουν το περιβάλλον. «Αποδεικνύουν, ότι είναι πραγματικοί φίλοι του περιβάλλοντος, με οικολογική συνείδηση παρότι κάποιοι τούς λοιδορούν, επειδή υπάρχουν, όπως παντού, κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο Γ. Σεντελές.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας τόνισε, ότι τα χρήματα των κυνηγών πιάνουν τόπο, σημειώνοντας πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν πόρο, τη χρηματική συνδρομή του κάθε κυνηγού. «Δεν έχουμε χρήματα από προγράμματα, αλλά μόνο από την τσέπη του κυνηγού. Σε ετήσια βάση μιλάμε για μία δαπάνη 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% καταλήγει σε φιλοθηραματικά έργα», τόνισε. Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημ. Ζήκος και ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης.

Παρών ακόμη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας. Επιστολές τέλος με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου ορεινής πέρδικας έστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας και Άν. Ασημακοπούλου.