H τεχνική προσκόπευσης διά της σάρωσης του στόχου ή swing-though

Από τις τέσσερις δημοφιλείς μεθόδους προσκόπευσης (μπηχτή, σάρωση, προσπέραση και σταθερή προσκόπευση), πιθανότατα αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο απ' τους κυνηγούς είναι η σάρωση. Αναγκαστικά.

Κατά τη σάρωση η μπούκα της κάννης ξεκινάει πίσω από το πουλί και κινείται κατά μήκος αυτού στην κατάλληλη απόσταση μπροστά του, όπου και πατιέται η σκανδάλη. Οι κυνηγοί εδαφόβιων χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μέθοδο γιατί το πουλί που ξεπετιέται μας πιάνει απροετοίμαστους και παίρνει απόσταση απ' την κάννη πριν προλάβουμε να σηκώσουμε το όπλο. Η σάρωση είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθεί αυτή η απόσταση.

Ο Robert Churchill δίδαξε τη σάρωση ως "Μέθοδο Churchill" στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ισχυρίστηκε ότι το κοντόκαννο δίκαννο του των 25" (63,5 εκατοστών) είναι ιδανικό για τη μέθοδο αυτή. Είχε δηλώσει πως για τους στόχους ως τα 30 περίπου μέτρα, δεν ήταν απαραίτητη καμία προσκόπευση. Πυροβολείς ακριβώς πάνω στο στόχο καθώς τον σαρώνεις. Η ταχύτητα της σάρωσης αθροιστικά με την καθυστέρηση των ανθρώπινων αντανακλαστικών και του μηχανισμού του όπλου θα τοποθετήσει το όπλο στη σωστή απόσταση μπροστά από το στόχο πριν απ' την πυροδότηση. Άλλοι Βρετανοί περιγράφουν τη σάρωση σε υπεριπτάμενους φασιανούς σαν αλληλουχία "ουρά, κοιλιά, ράμφος, μπαμ".

Η σάρωση είναι εξαιρετική μέθοδος προσκόπευσης. Έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: 1) Είναι πολύ ευπροσάρμοστη και 2) η χρήση της καθιστά πολύ δύσκολο να σταματήσει η κίνηση της κάννης. Όπως γνωρίζουμε, σχεδόν όλες οι αστοχίες προκαλούνται είτε από τη διακοπή της κίνησης της κάννης ή επειδή σηκώσαμε το κεφάλι. Ο κορυφαίος σκοπευτής Sporting της εποχής μας, George Digweed, λέγεται ότι χρησιμοποιεί τη σάρωση, έτσι ξέρουμε ότι λειτουργεί επιθυμητά τόσο στον πήλινο στόχο όσο και στο κυνήγι.

Η τεχνική σάρωσης του στόχου (swing through)

  Μετάφραση του animation

 1. Αυτή η τεχνική σκόπευσης χρησιμοποιείται από τους πλέον έμπειρους σκοπευτές στο Sporting. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική στο κυνήγι.
 2. Μ' ένα λειόκαννο δεν σημαδεύουμε, δείχνουμε προς το στόχο. Η εξάσκηση με το λειόκαννο θα σας επιτρέψει να πυροβολείτε ενστικτωδώς.
  Όταν μάθετε πως να επωμίζετε σωστά, δεν θα εστιάζετε στην ακίδα της κάννης, αλλά θα εστιάζετε στο στόχο.
 3. Ξεκινάτε την κίνηση της σάρωσης στην ίδια διεύθυνση με τον κινούμενο στόχο.
 4. Καθώς η κάννη προσπερνά το κεφάλι του πουλιού, πυροδοτείτε ενώ εξακολουθείτε να κινείτε το όπλο στην ίδια διεύθυνση.
 5. Καθώς εξακολουθείτε την κίνηση, τα σκάγια οδεύουν, κατά μήκος της κάννης, προς το στόχο.
  Αυτό έχει σαν πρακτικό αποτέλεσμα να στέλνονται τα σκάγια στο κατάλληλο σημείο εμπρός απ' τον στόχο.
Χρήση της τεχνικής της σάρωσης στο πεδίο

Από την άλλη, η σάρωση απαιτεί πολύ καλό συγχρονισμό. Η κάννη κινείται κινείται ταχύτερα από το πουλί, οπότε η σκανδάλη πρέπει να τραβηχτεί ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Αλλά αυτό είναι βασικά θέμα επιπέδου και ταχύτητας της κάννης. Εάν ξεκινήσετε την κίνηση πολύ πίσω απ' το στόχο, τότε υποχρεωτικά πρέπει να σαρωθεί το πουλί με μεγάλη ταχύτητα, καθιστώντας τη σωστή χρονική στιγμή πυροδότησης πιο δύσκολη υπόθεση. Αν η σάρωση ξεκινήσει ακριβώς πίσω από το στόχο, η εξέλιξη μπορεί να είναι πιο αργή και ο χρόνος πυροδότησης πιο ακριβής.

Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ ότι η τεχνική της σάρωσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για στόχους μεταξύ κοντινών έως μετρίων αποστάσεων. Σε στόχους μεγάλων αποστάσεων που έχω περισσότερο χρόνο να τα κάνω θάλασσα και απαιτείται περισσότερη ακρίβεια, προτιμώ να χρησιμοποιήσω την προσπέραση ή τη σταθερή προσκόπευση.

Τα animation είναι δάνειο απ' το New Jersey's Hunter Education Program