H τεχνική της σταθερής προσκόπευσης

Η σταθερή προσκόπευση είναι η τέταρτη και τελευταία από τις τέσσερις κύριες μεθόδους σκόπευσης. Βασικά, ξεκινάτε με την κάννη μπροστά από το πουλί και τη διατηρείτε εκεί. Δεν αφήνετε ποτέ το πουλί να περάσει την κάννη. Κάνετε ελαφρές διορθώσεις για το σωστό προβάδισμα και διατηρείτε αυτό το προβάδισμα όπως πυροβολείτε.

Η κάννη ταξιδεύει με την ίδια ταχύτητα όπως το πουλί, οπότε σας δίνει απεριόριστο χρόνο να διαλέξετε την ιδανική στιγμή πυροδότησης. Με τη σάρωση, έχετε μόνο ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να τραβήξετε τη σκανδάλη τη σωστή στιγμή. Με τη σταθερή προσκόπευση, έχετε θεωρητικά πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε τις μικροδιορθώσεις που θα εγγυηθούν την επιτυχία.

Ερχόμενοι μπροστά από το πουλί μας δημιουργείται η αίσθηση πως το πουλί επιβραδύνει. Εν πάση περιπτώσει, επιβραδύνει τουλάχιστον σε σχέση με την κάννη. Πολλοί σκοπευτές θεωρούν ότι αυτό τους δημιουργεί λιγότερο άγχος απ' το να προσπαθούν πάντα να προλάβουν το πουλί.

Αυτή η μέθοδος σκόπευσης πρέπει να ήταν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε όταν το "ντουφέκι στο φτερό" ήρθε για πρώτη φορά στη μόδα. Τα πρώτα εμπροσθογεμή όπλα, είχαν οδυνηρά μεγάλους χρόνους πυροδότησης. Αυτό ανάγκαζε τον κυνηγό να διατηρήσει την προσκόπευσή του, καθώς δεν ήταν ποτέ ακριβώς σίγουρος πότε το όπλο θα εκπυρσοκροτήσει. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σήμερα, αλλά καταλαβαίνετε το νόημα.

Το μειονέκτημα της τεχνικής είναι ότι ενώ οι άνθρωποι είμαστε πραγματικά καλοί στην εκτίμηση αποστάσεων, όπως η προσκόπευση σε έναν στόχο, είμαστε πολύ κακοί στην εκτίμηση της κίνησης του σώματος. Μας είναι δύσκολο να το καταλάβουμε όταν επιβραδύνουμε λίγο την κίνησή μας, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με τη σταθερή προσκόπευση. Αν καβαλήσουμε το πουλί για πολύ ώρα, συνήθως η κίνησή μας θα επιβραδυνθεί και θα αστοχήσουμε.

Η τεχνική της σταθερής προσκόπευσης

  Μετάφραση του animation

 1. Αυτή η τεχνική σκόπευσης απαιτεί τη διατήρηση σταθερής προσκόπευσης μπροστά απ' τον κινούμενο στόχο ή το πουλί.
  Πρέπει να συνεχίσετε την κίνηση του όπλου και μετά τον πυροβολισμό ώστε να διατηρήσετε το σταθερό προβάδισμα.
 2. Η απόσταση που πρέπει να διατηρούμε ποικίλει και εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:
  Ταχύτητα του στόχου
  Απόσταση του στόχου
  Ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου
 3. Αν ο στόχος κινείται πιο γρήγορα πρέπει να αυξήσετε την απόσταση της σταθερής προσκόπευσης ώστε να δώσετε αρκετό χρόνο στα σκάγια να φθάσουν στο στόχο.
 4. Ξεκινάτε την κίνηση στην ίδια κατεύθυνση με το στόχο, αλλά φροντίζετε να διατηρείτε ένα σταθερό προβάδισμα εμπρός απ' αυτόν.
 5. Διατηρώντας πάντα το σταθερό προβάδισμα, τραβάτε τη σκανδάλη συνεχίζοντας πάντα την κίνηση.
 6. Ενώ εσείς συνεχίζετε αδιάλειπτα την κίνηση τα σκάγια ταξιδεύουν κατά μήκος της κάννης και βρίσκουν το στόχο.
Χρήση σταθερής προσκόπευσης στο πεδίο

Ο Βρετανός πρωταθλητής του FITASC John Bidwell έκανε δημοφιλή τη μέθοδο "Κινήσου. Επώμισε. Πυροβόλα.". Είναι ένα είδος σταθερής προσκόπευσης. Η τεχνική, όπως ο ίδιος την εξήγησε, όταν βρεθήκαμε καλεσμένοι της Blaser σε σκοπευτική συγκέντρωση πριν από μερικά χρόνια, είναι να ξεκινήσετε με το όπλο μη επωμισμένο. Προσωπικά προτιμώ το κοντάκι ακριβώς κάτω από τη μασχάλη μου, γιατί έτσι πλησιάζω τα φερμαριστά πουλιά, αλλά ίσως έχετε κάποια άλλη προτίμηση. Μόλις εμφανιστεί ο στόχος, η κάννη παίρνει τη σωστή θέση προσκόπευσης μπροστά από το πουλί. Σε καμία περίπτωση δε βρίσκεται πίσω από το πουλί. Στα πιάτα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε την κάννη περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ του σημείου που πρωτοεμφανίζεται ο στόχος και αυτού πού σκοπεύετε να τον σπάσετε. Για τα πουλιά απλώς δεν έχω ιδέα. Το σώμα περιστρέφεται και η κίνηση συνεχίζεται στιγμιαία με την κάννη να διατηρεί το σωστό προβάδισμα, ενώ το όπλο ανεβαίνει στο μάγουλο και αμέσως μετά πυροδοτείται. Ο Bidwell λέει ότι το πιο σημαντικό είναι να μην καβαλήσετε το στόχο. Ρίξτε τη στιγμή το όπλο αγγίζει το μάγουλο.

Το κλειδί της σταθερής προσκόπευσης είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η προσκόπευση αυτή. Δεν χρησιμοποιείται το ένστικτο και ο συγχρονισμός όπως στη σάρωση. Βρίσκω τη σταθερή προσκόπευση χρήσιμη σε μακρινούς στόχους, αλλά και σε στόχους που παρουσιάζουν πολύ μικρό παράθυρο ευκαιρίας όπου φέρνοντας την κάννη αμέσως μπροστά εξοικονομούμε λίγο χρόνο. Αν εκτελεστεί σωστά, η σταθερή προσκόπευση έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μικρή μετακίνηση του όπλου και μπορεί να πάρει ένα πουλί πολύ γρήγορα.

Εάν ρίχνετε σε πιάτα και προτιμάτε να έχετε το όπλο επωμισμένο, η σταθερή προσκόπευση θα συνεχίσει να λειτουργεί καλά, αλλά και πάλι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν καβαλάτε το πουλί. Αυτό συνήθως μας επιβραδύνει και μένουμε πίσω.

Αυτό ήταν! Αυτές είναι οι τυπικές μέθοδοι προσκόπευσης: η μπηχτή, η σάρωση, η προσπέραση και η σταθερή προσκόπευση. Κάθε μέθοδος έχει μικρές υπο-τεχνικές που διαφέρουν ελαφρώς, αλλά οι τέσσερις βασικές προσεγγίσεις είναι ικανές να να καλύψουν την πλειονότητα των κυνηγετικών αναγκών. Πιθανότατα Θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε όλες αργά ή γρήγορα.

Ζεστές κάννες!

Τα animation είναι δάνειο απ' το New Jersey's Hunter Education Program