ΓΕΓΟΝΟΣ: Το αγριόγιδο προστατεύεται από το 1969

Πλήγμα και για την Κόνιτσα η εξαφάνιση του αγριόγιδου

Η... αντιλόπη των ελληνικών βουνών, όπως έχει χαρακτηρισθεί το αγριόγιδο, απειλείται με συνεχή μείωση του πληθυσμού του εξαιτίας της λαθροθηρίας, τους φυσικούς «εχθρούς» του και την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο πληθυσμός των αγριόγιδων σε ολόκληρη την Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περί τα 700 άτομα, τα μισά εκ των οποίων ζουν στα βουνά της Βόρειας Πίνδου και η πλειοψηφία στα βουνά της Κόνιτσας.

Για το λόγο αυτό η Κόνιτσα μπορεί να αποτελέσει το «βασίλειο» του προστατευόμενου αυτού ζώου με οφέλη τόσο για την ενίσχυση του πληθυσμού του και ευρύτερα για το περιβάλλον, όσο και για την προβολή και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.
Το αγριόγιδο της Βόρειας Πίνδου και η ανάγκη προστασίας του ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κόνιτσας στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου με στόχο να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του σπάνιου αυτού είδους αλλά και ευρύτερα η οικολογική αξία των ορεινών οικοσυστημάτων.
Την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας τόνισαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Τσούβαλη και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που σήμερα εφαρμόζεται έρχεται σε αντίθεση με την οικολογία.
«Η φύση δεν προλαβαίνει να διορθώσει αυτά που η πολιτική καταστρέφει», σημείωσε κάνοντας λόγο για αλαζονική κυριαρχία του ανθρώπου επί της φύσης.
«Το αγριόγιδο δεν κινδυνεύει από τους λύκους αλλά από τον άνθρωπο. Θα ήταν ντροπή και κρίμα να εξαφανιστεί στις μέρες μας. Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα προστασίας γιατί αν εκλείψει ένα τέτοιο είδος θα πληγεί ανεπανόρθωτα ολόκληρη η περιοχή», σημείωσε.

Ανεκτίμητη η αξία
των οικοσυστημάτων
Το αγριόγιδο μπορεί να είναι το «σύμβολο» της Κόνιτσας υπογράμμισε ο βιολόγος και διευθυντής προγραμμάτων του Αρκτούρου, Λάζαρος Γεωργιάδης επισημαίνοντας στην εισήγησή του την αξία της χλωρίδας και της πανίδας για την ίδια τη ζωή.
«Τα είδη αυτά μπορεί να μην έχουν οικονομική αξία, αλλά είναι ανεκτίμητα, γι’ αυτό δεν πρέπει η διαχείριση και η προστασία τους να γίνεται με οικονομικούς όρους», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει καμία εικόνα για τον πληθυσμό των ζώων που ζουν στην επικράτειά της, κάτι που δε συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
«Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν αναφορικά με τον πληθυσμό», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας για τις απειλές των προστατευόμενων ειδών που είναι η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές και η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Μπορεί να μιλάμε για φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια αλλά πρόκειται για βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις σε βιοτόπους», πρόσθεσε.

Λαθροθηρία με... καλάσνικοφ
Το αγριόγιδο αποτελεί προστατευόμενο είδος από το 1969, οπότε απαγορεύθηκε το κυνήγι του και σήμερα στην περιοχή της Ηπείρου συναντάτε στο Γράμμο, τη Νεμέρτσικα, το Σμόλικα, την Τύμφη και τα βουνά της Βάλια Κάλντα.
Στον Γράμμο βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους όμως ο πληθυσμός των αγριόγιδων κινδυνεύει από το παράνομο κυνήγι και μάλιστα με πολεμικά όπλα, όπως ανέφερε ο βιολόγος και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα βουνά» Χαρητάκης Παπαϊωάννου.
Μάλιστα, όπως σημείωσε στην περιοχή του Γράμμου και της Νεμέρτσικας οι πληθυσμοί των αγριόγιδων έχουν μπει στο στόχαστρο και των Αλβανών λαθροθήρων. Εκτός από το παράνομο κυνήγι οι πληθυσμοί των αγριόγιδων πλήττονται από τους φυσικούς θηρευτές, από ασθένειες που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν πλήξει τη χώρα μας αλλά και από την αλλαγή των χρήσεων γης στις ορεινές περιοχές, με την κατασκευή για παράδειγμα χιονοδρομικών ή άλλων τουριστικών κέντρων.
Για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στο παράνομο κυνήγι και τις βαρύτατες κυρώσεις που επισίει ο νόμος μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτριος Ζήκος.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία