Ισχύουσα νομοθεσία στις εμπορικές μετακινήσεις σκύλων, γάτων, κουναβιών και λοιπών ζώων από εκμεταλλεύσεις

Σας αποστέλλεται συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, η κωδικοποιημένη νομοθεσία που αφορά όλες τις εμπορικές μετακινήσεις σκύλων, γάτων και κουναβιών και λοιπών ζώων από εκμεταλλεύσεις.

Α. Βασικές διατάξεις:

Με την οδηγία 92/65/ΕΟΚ, η οποία εναρμονίστηκε με το Π.Δ. 184/1996 (ΑΊ37), έχουν καθοριστεί οι όροι υγειονομικού ελέγχου που διέπουν το εμπόριο και τις εισαγωγές σκύλων, γάτων και κουναβιών.

Β. Ενδοκοινοτικό εμπόριο

1.   Απόφαση 2010/270/ΕΕ: καθορίζει τους υγειονομικούς όρους καθώς και το υπόδειγμα υγειονομικού πιστοποιητικού που πρέπει να συνοδεύει τις εμπορικές μετακινήσεις μελισσών και αγριομελισσών.

2.   Απόφαση 2012/112/ΕΕ: καθορίζει τους υγειονομικούς όρους καθώς και το υπόδειγμα υγειονομικού πιστοποιητικού που πρέπει να συνοδεύει τις εμπορικές μετακινήσεις σκύλων, γάτων, κουναβιών, πτηνών, λαγόμορφων, και ορισμένων οπληφόρων .

3.   Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 388/2010: καθορίζει ότι εφόσον ο αριθμός των σκύλων, γάτων και νυφιτσών που μετακινούνται ξεπερνά τα 5 ζώα, αυτά υπόκεινται στις απαιτήσεις και ελέγχους της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ.